IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – FC Eindhoven 0-4 (0-0) – VERSLAG

Einde Rijnsburgse bekerdroom na geflatteerde nederlaag

De verwachtingen waren voor aanvang van de KNVB-bekerwedstrijd behoorlijk hoog. Rijnsburgse Boys zou zomaar voor een stunt kunnen zorgen door eerstedivisionist FC Eindhoven uit het bekertoernooi te knikkeren. De ploeg van Henk Wisman was immers in de competitie behoorlijk op stoom gekomen terwijl zijn collega Ernie Brandts, geplaagd door blessures, uit de laatste vier competitiewedstrijden slechts één punt had gepakt. De trainer van FC Eindhoven vond het zelfs niet gepast om zijn team als favoriet voor de overwinning te bestempelen. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Blank werd al snel duidelijk dat beide ploegen totaal niet voor elkaar onder deden. Sterker nog, Rijnsburgse Boys was de ploeg die met een voorsprong de rust in had moeten gaan. De tweede helft pakte echter geheel anders uit. Een snelle, onverwachte, tegentreffer leek nog overbrugbaar. Maar een Eindhovens lesje effectiviteit, twintig minuten later, waarin drie goals binnen vijf minuten werden gescoord, brachten een geflatteerde 0-4 op het scorebord. De laatste keer dat Rijnsburgse Boys zo’n grote bekernederlaag had moeten slikken was zeven seizoenen geleden. In de achtste finale werd toen, toeval of niet, met dezelfde cijfers van stadgenoot PSV verloren. Juist in dat seizoen beleefde Rijnsburgse Boys de laatste bekerstunts door eerst FC Volendam en vervolgens FC Emmen uit te schakelen. FC Eindhoven had de volgende moeten zijn, maar die bekerdroom spatte dus helaas uiteen.

Foto Hans Heemskerk


Blessures
Terwijl Ernie Brandts zich leek te verschuilen achter zijn zeven geblesseerde spelers en zodoende twee spelers uit Jong FC Eindhoven moest opstellen, kon ook Henk Wisman een behoorlijke lijst met geblesseerden overleggen. Naast de reeds langer lopende afwezigen waren, na de competitiewedstrijd tegen AFC, twee spelers niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Jordy Strooker had een knie op zijn dijbeen gekregen terwijl Carlos Opoku zelfs voor langere tijd is uitgeschakeld met een enkelblessure. Gino Demon mocht daardoor zijn eerste minuten van het seizoen maken terwijl Nick Zeijlmans, na drie competitiewedstrijden op de bank te hebben gezeten, zijn positie naast Thomas Bakker weer mocht gaan innemen. Net als in het kwalificatiebekerduel tegen Noordwijk mocht Richard van Nieuwkoop zijn vertrouwde plek onder de lat innemen.

Foto Hans Heemskerk


Initiatief
Geheel volgens de verwachting lag het initiatief in de wedstrijd bij FC Eindhoven. De profclub mocht het spel maken maar had daar moeite mee. Exemplarisch waren de twee ballen die binnen het eerste kwartier zomaar over de zijlijn werden gespeeld. En dat terwijl de gasten uit Eindhoven nog zo gelukkig waren om eens op echt natuurgras te kunnen spelen. Beide ploegen kenden in de openingsfase één wapenfeit: Dani van der Moot kopte ruim over terwijl Alvin Daniels zijn schot geblokt zag worden en daarmee de eerste corner van de wedstrijd verdiende. De eerste grote kans was voor Joël Tillema. Na een snelle uitbraak schoot hij in de handen van keeper Ruud Swinkels. Vijf minuten later speelden de Rijnsburgse amateurs de betaalde profs bijna helemaal zoek. De fanatieke Jeroen Spruijt veroverde op links de bal, waarna eerst Anthony van Dongen en vervolgens Dani van der Moot hun bijdrage aan de schitterende aanval mochten leveren. Eindstation was Joël Tillema maar liet ongelukkig de bal van zijn voet springen zodat hij niet tot een doeltreffend schot kon komen. Zonde!

Foto Hans Heemskerk


Op gang
Het duurde even maar in het laatste kwartier kwam de wedstrijd pas echt lekker op gang. Het begon met de eerste bal tussen de palen voor FC Eindhoven. Alvin Daniels kon echter met zijn vrije trap Richard van Nieuwkoop totaal niet verontrusten. Vijf minuten later veerde de hele Middelmors op. Anthony van Dongen kopte immers een voorzet van Bert Koomen in het net. Al snel bleek het optische bedrog: het was het zijnet… In de tegenstoot toonde Richard van Nieuwkoop zijn klasse door met zijn lichaam en een katachtige reactie, een grote kans voor Kaj de Rooij onschadelijk te maken. Het spel golfde nu echt op en neer want niet veel later belandde de bal opnieuw in het zijnet van het Eindhovense doel. Nu was het een schot van Dani van der Moot die menig Rijnsburg-supporter liet geloven dat de openingstreffer een feit zou zijn. Ook een voorzet van Jeroen Spruijt had een beter lot verdiend maar belandde op het dak van het doel. Het laatste wapenfeit voor de thee was voor FC Eindhoven; Kaj de Rooij zag echter zijn inzet naast gaan.

Foto Hans Heemskerk


Eerste treffer
Rijnsburgse Boys leek niet echt lekker uit de kleedkamer te komen. Of zat FC Eindhoven wat beter in haar vel? Kusu Moses Makasi leverde binnen de minuut een gevaarlijke voorzet af waarbij een Eindhovens voet de bal zo maar in het doel had kunnen schieten. Maar die was er dus niet. Binnen vijf minuten viel dan toch de eerste treffer. Kaj de Rooij zette de complete Rijnsburgse verdediging op het verkeerde been, passeerde in een slalom vier man en liet Richard van Nieuwkoop kansloos met een schuiver langs de linkerpaal: 0-1. Rijnsburgse Boys had wat tijd nodig om deze tik te verwerken terwijl FC Eindhoven door wilde drukken. In een snelle uitbraak produceerde Samy Bourard een geblokt schot terwijl Alvin Daniels een grote kans verprutste door voorlangs te schieten. Ook Rigino Cicillia leek bijna te scoren met een schot waarbij Richard van Nieuwkop uit positie stond. De bal smoorde echter tegen een Rijnsburgse rug. Een kwartier na de openingstreffer kreeg Dani van der Moot een unieke kans om de gelijkmaker binnen te schieten na een assist van Bram Ros. De bal ging echter, ondanks de kansrijke situatie, ruim over.

Foto Hans Heemskerk


Fataal
Een corner van FC Eindhoven bleek vijf minuten later fataal voor Rijnsburgse Boys. In tweede instantie kwam de bal op het hoofd van FLOR LEO L van den Eyden die binnen kon koppen: 0-2. En dat juist op het moment toen Furhgill Zeldenrust klaar stond om voor het eerst dit seizoen, na lang blessureleed, in te vallen. Een grote tegenvaller derhalve, welke binnen vijf minuten dubbel zo erg werd. Na twee snelle en vloeiende uitbraken wist Samy Bourard ook tweemaal te scoren: 0-3 en 0-4. Een kwartier voor het einde was de wedstrijd dus gespeeld. Iedereen voelde aan dat dit echt geflatteerd was zodat de supporters hun club trouw bleven en niet vroegtijdig naar huis gingen. Gino Demon bleek dicht bij een eretreffer te zijn maar zijn schot ging naast. In de laatste minuut was Furhgill Zeldenrust als assist dreigend aanwezig in de zestien waarna invaller Marc Magan zijn inzet van de doellijn gekeerd zag worden. Het was inmiddels half tien op Middelmors waar Rijnsburgse Boys een ervaring rijker maar toch ook een illusie armer was geworden….
Rijnsburgse Boys – FC Eindhoven: 0-4 (0-0)
50: Kaj de Rooij: 0-1
71: FLOR LEO L van den Eyden: 0-2
74: Samy Bourard: 0-3
76: Samy Bourard: 0-4
Scheidsrechter: E. Blank
Toeschouwers: 1.100
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Thomas Bakker en Dani van der Moot
Gele kaart FC Eindhoven: Karim Essikal
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Bert Koomen, Thomas Bakker, Nick Zeijlmans, Gino Demon, Bram Ros (81: Marc Magan), Jeroen Spruijt (86: Edo Knol), Joël Tillema, Jaïro Schet (71: Furhgill Zeldenrust), Dani van der Moot en Anthony van Dongen
Opstelling FC Eindhoven: Ruud Swinkels, Maarten Peijnenburg, Collin Seedorf (81: Valentino Vermeulen), Karim Essikal, Alvin Daniels, Kusu Moses Makasi, Samy Bourard, FLOR LEO L van den Eynden, Rigino Cicillia (76: Youri Roseboom), Quinten Huybers en Kaj de Rooij (87: Byron Burgering)