Airea van Zuylen

Eerste succesvolle ronde fietslichtcontrole

Maandag 28 november heeft de Normen en Waarden Commissie een fietslichtcontrole gehouden bij Rijnsburgse Boys. Veel jeugd komt op de fiets naar de trainingen en het is belangrijk om in deze donkere dagen gezien te worden. Het overgrote deel van de gecontroleerde jeugd had keurig de verlichting op orde, een aantal had dit helaas niet. Sommige hadden zelfs totaal geen verlichting, bij een aantal deed het voorlicht of achterlicht het niet en een aantal had de verlichting “vergeten” aan te zetten. Aangezien veel jeugd donker gekleed op de fiets naar de club komt zijn deze zonder verlichting niet zichtbaar.

Naast de jeugd van Rijnsburgse Boys werd ook de jeugd van korfbalvereniging Madjoe gecontroleerd. Zij trainen dagelijks in sporthal De Middelmors.

In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, de ValOpShop-bus, wijkagent Gerwin Ouwehand en de Normen en Waarden Commissie van Rijnsburgse Boys zijn er tussen 17.30 uur en 20.15 uur vele fietslichten gecontroleerd. Wethouder Gerard Mostert kwam ook langs om onze actie bij te wonen net als RTV-Katwijk. Wethouder Gerard Mostert heeft actief meegeholpen om het gesprek aan te gaan met degenen waarvan de fietsverlichting niet op orde was. RTV Katwijk heeft er een item van gemaakt wat te zien zal zijn op hun site.

De medewerkers van de ValOpShop-bus voorzagen degenen waarvan de fietsverlichting het niet deed of niet op orde was van nieuwe fietslampjes. Daarnaast werden degenen die wel hun verlichting op orde hadden beloond. Gewenst gedrag wordt beloond en daarom mochten zij iets uitzoeken van de gadgets die de ValOpShop-bus bij zich had, fluorescerende hesjes, mobiele fietslichtjes, reflecterende armbanden, lampjes die je aan je jas of rugzak kan bevestigen.

De meiden van de MO13-2 hadden hun fietsverlichting allemaal op orde en kozen voor een fluorescerend hesje. Na afloop van de training wilden deze meiden graag met de medewerkers van de ValOpShop-bus, Gerard Mostert en de wijkagent op de foto om te laten zien dat zij in het donker zichtbaar zijn.

Al met al waren wij zeer tevreden over het up-to-date zijn van de fietsverlichting van onze jeugd. In de eerste week december zal overigens nog een tweede controle plaatsvinden.