E

Niet spelers maar trainers leken voorafgaand aan de aftrap de aandacht op zich te vestigen. Niek Oosterlee liet via diverse media weten uit te kijken naar het weerzien met vele bekenden na zijn drie seizoenen FC Lisse. Na een handdruk en het groeten van oud-bekenden op de tribune nam de Alphenaar plaats op de, voor hem vreemde, bezoekersbank. Zijn voorganger bij Rijnsburgse Boys, Ted Verdonkschot, stond plotseling ook weer in de schijnwerpers. Verschil in visie en beleid betekende na één maand het einde van de carrière bij Young Boys. Met een technische commissie die dwong om eigen opgeleide talenten (17-19 jarigen) te laten spelen kon de oud-trainer van Rijnsburgse Boys zijn eigen plan niet meer trekken. Het al weken durend verschil van inzicht zorgde er voor dat beide partijen in goed overleg uit elkaar gingen.

Bennie van Noord als altijd uitstekend (foto Hans Heemskerk)

De hele week was de weekendweersvoorspelling niet gunstig en deze bleek ook uit te komen. De eerste herfststorm was met een windkracht 8 een duidelijke spelbreker. Vanaf de aftrap was zichtbaar dat de wind voor beide ploegen de tweede tegenstander was. FC Lisse, dat in de eerste helft de wind schuin in de rug voelde, zorgde met een snelle uitbraak voor het eerste gevaar. Een communicatiefout tussen de ver uit zijn doel gelopen Tim Orlowski en de bal-terugspelende-Dennis Groot was de oorzaak. Mo Messaoud ging daarbij in zijn duel met Dennis Groot naar de grond maar scheidsrechter van Beek wuifde de protesten weg. Niet veel later deelde hij wel de eerste gele kaart uit. Aanvoeder Jesper Beunk liep, geheel onnodig, Tim Orlowski tegen de grond die de bal keurig vast had. In de dertiende minuut was de eerste Rijnsbursge aanval ook direct raak. De jubilerende Peter Freke, die zijn 200ste competitiewedstrijd speelde, fungeerde als assist voor Joost Kuhlmann die met zijn schot Kenny Heemkerk kansloos liet toekijken: 0-1.

Gevaar voor het doel van Tim Orlowski (foto Hans Heemskerk)

Gegeven de weersomstandigheden was het een prettige start van de wedstrijd. Vier minuten later was er, na een gepareerde vrije trap van Bennie Noord, een nieuwe mogelijkheid. De terugkerende bal was echter te lastig voor Dave Rijkaard. FC Lisse kreeg direct hierop de mogelijkheid om de stand gelijk te trekken. Een loeihard schot van Martin van Eeuwijk werd echter op fantastische wijze gekeerd door Tim Orlowski. Collega-doelman Kenny Heemkerk ging na een half uur spelen wel in de fout. In een verkeerd genomen uittrap schoot hij tegen Dave Rijkaard aan. De aanvaller ging naar de grond en moest (waarschijnlijk met een gebroken pols) geblesseerd het veld verlaten. Joost Kuhlmann leek te kunnen profiteren van de keepersfout maar ging, na een duel om de bal met de keeper, ook naar de grond. De scheidrechter zag er geen kwaad in… Het was ook de laatste Rijnsburgse mogelijkheid in de eerste helft. FC Lisse dwong Rijnsburgse Boys, door het goed vastzetten, de lange bal te hanteren. Rijnsburgse Boys moet het echter van de voetballende oplossing hebben dus zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau. De Lissenaren daarentegen werden ook gedwongen om de lange bal te spelen. Mede door vroeg te storen waren ook de Lissenaren niet echt gevaarlijk. De ploeg van Mischa Salden leed veel balverlies en grossierde in foute passes. Een vrije trap van Roel de Goede, vijf minuten voor de rust, was daarbij illustratief. De bal ging ruim naast. Toch kwamen de Rijnsburgers, die dachten zonder al te veel inspanningen met een voorsprong de rust te kunnen ingaan, bedrogen uit. Bennie van Noord ging onnodig in de fout ten opzichte van Martin van Eeuwijk. De toegekende vrije trap werd door Rik Vermeulen langs de niet goed opgestelde muur gekruld. Hoewel Tim Orlowski er goed bij zat was zijn lengte niet in zijn voordeel en verdween de bal in het doel: 1-1.

Peter Freke speelde vandaag zijn 200ste competitiewedstrijd voor Rijnsburgse Boys (foto Hans Heemskerk)

In de tweede helft zocht FC Lisse direct de aanval. Met meer druk vooruit profiteerde het ook van de ruimtes die achter de Rijnsburgse verdediging ontstond. Veel kansen leverde het in eerste instantie niet op maar dreiging was er weldegelijk. Rijnsburgse Boys probeerde het via een enkele snelle uitbraak. Na een uur spelen had Resham Sardar de ruimte en gaf voor op invaller André van Egmond. De Rijnsburger werd gehinderd en ging naar de grond. Er werd niet gefloten zodat de eerste Rijnsburgse aanval in de tweede helft de nodige commotie opleverde. Vervolgens was het opnieuw FC Lisse dat goede mogelijkheden creëerde. Binnen zeven minuten tijd was het driemaal Mo Messaoud die oog in oog met Tim Orlowski stond. De oud-Telstar speler schoot eerst, ondanks de weinige ruimte, tegen de lat. Vervolgens schoot hij, na Rijnsburgs balverlies, net naast. Tenslotte werd een schot door hem te zacht ingeschoten zodat deze gepakt kon worden. Tussen deze kansen door loerde Rijnsburgse Boys op haar mogelijkheid op de winnende treffer. En die kwam! Joost Kuhlmann werd door Bart Freke weggestuurd en gaf een voorzet op maat op Resham Sardar. Ondanks het lege doel schoot de Rijnsburger van dichtbij hoog over….

In de slotfase leek de wedstrijd meer en meer open te breken en zochten beide ploegen naar de tweede treffer. Een kopbal van Bennie van Noord, na een vrije trap, leverde geen gevaar op en invaller Niels Hogewoning liep zich onnodig vast in de Lisser verdediging. Het meest opmerkelijke moment vond in de blessuretijd plaats. Nadat André van Egmond was vastgehouden door Tom Zoontjes stond de grensrechter te vlaggen voor een overtreding. Nadat de scheidsrechter op het vlagsignaal was geattendeerd door de Rijnsburgers, bleek de grensrechter op andere gedachten te zijn gekomen. Nu deed hij als of er toch niets gebeurd was… Terecht merkte Niek Oosterlee na afloop op dat, had dit een goal opgeleverd, het toch een gestolen overwinning zou zijn geweest. En daar had hij gelijk in…..

FC Lisse – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-1)
13: Joost Kuhlmann: 0-1
45 + 1: Rik Vermeulen: 1-1

Scheidsrechter: Van Beek
Toeschouwers: 1.500

Gele kaarten FC Lisse: Beunk, De Goede en Messaoud
Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Kuhlmann, Van Noord en Bouma

Opstelling FC Lisse: Heemskerk, Weijers (83: Supusepa), Breinburg, Zoontjes, De Goede, Vermeulen (88: Van Wieringen), Van Eeuwijk, Tevreden, Esseboom (71: De Fries Johanson), Beunk en Mesaoud
Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Bart Freke, Bouma, Peter Freke (83: Hogewoning), Van der Vijver, Kolder, Rijkaard (30: Van Egmond), Kuhlmann en Sardar