outhands

Een middagje

Vroeger, nog niet eens zo heel lang geleden, had Rijnsburgse Boys ergens achter in de toenmalige bestuurskamer een hokje waar een microfoon stond een cassettedeck. Dit werd ook wel de ´radiokamer´ genoemd. Een groot woord voor een eenpersoons hokje waar, bij mijn weten, nog nooit een radioverslaggever heeft gezeten. Neen, toen Jaap Bax en Ron de Rijk (van NCRV Zaterdag Sport) nog op Middelmors verschenen zaten zij gewoon op de oude tribune of langs het veld. Vooral Bax was legendarisch. Niet alleen wegens zijn karakteristieke stemgeluid, maar ook vanwege het gebruik van de verrekijker. Ondergetekende maakte soms dankbaar gebruik van het melden van doelpuntenmakers van de radioverslaggevers, want als je op ruim 100 meter van het verste doel zit is het niet altijd even duidelijk wie er had gescoord. Andersom kwam trouwens ook voor.

Genoeg over de geschiedenis, want met de komst van de prachtige nieuwe tribune is er een nieuwe ruime ´radiokamer´ gekomen. Eigenlijk meer een controlekamer. Want de tijd van de microfoon en het cassettedeck ligt achter ons. Eigenlijk is alleen de microfoon overgebleven. De muziek komt van CD´s en uit de computer. Dezelfde computer die ook gebruikt wordt om de tussenstanden te raadplegen. Eén computer? Neen, er staan er wel vier, want ook de roterende reclameborden worden via een laptop aangestuurd, het prachtige scorebord heeft een eigen PC en natuurlijk wordt ook de website en Twitter tijdens de wedstrijden van het eerste up to date gehouden.

De voorbereiding voor het team dat tijdens de wedstrijd deze apparatuur allemaal bedient bestaat uit Bram van Egmond (webmaster en designer scorebord), John Spekman (controller roterende reclameborden en bediener scorebord) en Hans Oudwater (omroeper). Wat doen zij zo´n hele middag en wat gebeurt er allemaal in de omroepruimte tijdens een wedstrijd van het eerste. Een opsomming.

Het begint eigenlijk al in de week voorafgaand van de thuiswedstrijden van Rijnsburgse Boys 1. Bram zorgt dat hij alle digitale info binnenkrijgt.  Logo tegenstander, logo wedstrijdsponsor, foto pupil van de week enzovoort. Het invoeren hiervan doet hij rond één uur op de wedstrijddag. Dan wordt er proefgedraaid met het scorebord. John is dan al druk doende met het opstarten van de roterende borden. Deze deden in het verleden niet altijd wat zij moesten doen, maar na plaatsing van de nieuwe borden, deze zomer, draait alles  als een zonnetje. Dit geeft John de ruimte om tijdens de wedstrijd de Twitter en de website bij te houden. Lukt hem dit niet, dan doet Bram dit. We mogen rustig stellen dat er geen enkele club in de topklasse is die zo snel is met het plaatsen van de  doelpuntenmakers op het www dan Rijnsburgse Boys.

Als speaker Hans Oudwater is gearriveerd draait er meestal al een achtergrondmuziekje. Hans zoekt wat muziek uit voor de rest van de middag en voor de warming up. Over de keuze hiervan: “Ik probeer voor ieder wat wils te draaien en besef dat ik het niet iedereen naar de zin kan maken. Vooral over de muziek die tijdens de warming up draai krijg ik van alles naar mijn hoofd geslingerd. ´Wat een teringmuziek´ is de mening van de (vaak wat oudere) supporter. Ik wil graag duidelijk maken dat de warming up muziek de keus is van de spelers. Zij moeten zich lekker voelen op het moment dat ze het veld op stappen en dat is met muziek van bijvoorbeeld Tiësto of Armin van Buuren. Op de tribune wordt de muziek wat zachter gedraaid en op het veld wat harder. Gewoon lekker voor de spelers en het duurt niet heel erg lang. Zodra de bal rond gaat tijdens de warming up wordt er andere muziek gedraaid” .

Op het moment dat de spelers teruggaan naar de kleedkamer om zich gereed te maken voor de wedstrijd neemt de spanning toe. Ook in de omroepruimte. Er is een vast ´format´ voor aanvang van de wedstrijd die begint met de prachtige welkomstfilm van Piet Heemskerk. Hij geeft trouwens ook het signaal van zijn camera door aan het scorebord. De bekende zaken als sponsor-  en pupil van de week worden omgeroepen alsmede de opstellingen. Dat klinkt rond half drie de tune: `Rijnsburg…..Super…..Laat je horen…..Daar komen de Uien!´ en de spelers komen het veld op. Na de presentatie van de spelers volgt ´Koning Voetbal´ en kan de wedstrijd beginnen. Direct na aanvang wordt NOS Teletekst gebeld dat de wedstrijd is begonnen.

Als de Boys scoren volgt direct de ´doelpuntentune`. Dit is al enkele jaren de intro van ´Het Dondert en het Bliksemt´ van Guus Meeuwis, een heerlijk tune die het nog steeds goed doet. Er is tegenwoordig een tweede tune: ´Black en Yellow´. Deze wordt wel eens gedraaid als er veel gescoord wordt. De tune is gekoppeld aan het scorebord. Hierop ook de tussenstanden die getoond worden als het spel stil ligt. Wordt er gescoord dan wordt ook direct Teletekst hiervan op de hoogte gesteld. Ook wordt Twitter en de website direct bijgewerkt. Tijdens de wedstrijd zijn er al zo´n 200 hits op de website. Het is daarom des te leuker dat fotograaf Hans Heemskerk in de rust langs komt om alvast een foto te leveren voor de website. Samen met Hans Oudwater zoekt hij een foto uit. Laatstgenoemde bewerkt deze zodat de foto geschikt is voor de website. John of Bram zorgt dat de foto, nog voor het begin van de tweede helft, is gepubliceerd.

Aan het einde van de wedstrijd worden alle uitslagen verzameld. Deze worden omgeroepen en op het scorebord vermeld. Ook wordt de website bijgewerkt. Een half uur na de wedstrijd meldt Niek Oosterlee zich in de omroepruimte samen met een vooraf gevraagde speler. Zij worden ondervraagd door IJsbrand van Tilburg en gefilmd door Bram. Deze plaatst de interviews een paar uur later op de site.

De oude ´radiokamer´: tegenwoordig het zenuwcentrum van de club.