outhands

E

Bij afwezigheid van Bart Freke leek het er heel even op alsof Niek Oosterlee met een 3-3-4-formatie heel aanvallend aan de wedstrijd begonnen was. Maar de praktijk maakte al gauw duidelijk hoe de kaarten geschud waren. Raymond Kolder speelde wel degelijk van achteruit naast Bennie van Noord terwijl Resham Sardar van achter de spitsen opereerde. Maar aanvallend speelde Rijnsburg zeker. Het scorebord geeft het duidelijk aan: 1:11 gespeeld en de eerste Rijnsburgse corner is een feit. Vanaf links getrapt is het Martijn Gootjes die enkele tellen later de bal met het hoofd via de lat naast kopt. Rijnsburg zet druk en binnen vijf minuten had het fictief de stand al 2-0 kunnen brengen. Leitoe en Sardar doen aan forechecking waarbij de één een verdediger de bal ontfutseld en de ander vlak naast schiet. En binnen het kwartier doet zich een derde goede mogelijkheid voor. Weer is het een corner die door Gootjes ingekopt wordt. Onduidelijk is of het of de paal of Piqué is de redding brengt, de 0-0 blijft op het scorebord staan.


Martijn Gootjes kopt de 2-0 binnen (foto Hans Heemskerk)

Met zoveel druk op het doel van Ruben Muskiet kan een doelpunt haast niet uitblijven. Een geblokt Rijnsburgs schot wordt door de Rotterdamse verdediging slecht uitverdedigd waarbij de bal op de borst van Sardar landt. Die aarzelt op de rand van het strafschopgebied niet en schiet laag in de linkerbenedenhoek raak: 1-0. TOGR komt maar mondjesmaat over de middellijn waarbij het soms wel en dan weer geen buitenspel blijkt de zijn. Totdat halverwege de 1e helft Diego Watson en Dario Lara Olaya samen op Orlowski af mogen gaan. Gelukkig weten beiden niet tot een succesvol één-tweetje te komen om de keeper te verschalken zodat Rijnsburgse Boys haar voorsprong mag blijven koesteren.

Het is het enige vijandige wapenfeit wat valt op te tekenen. Rijnsburgse Boys houdt het spel breed en laat Leitoe en Kuhlmann van positie wisselen. De in lengte grootste Rijnsburger heeft het moeilijk tegen Anthony Piqué, de van Sparta afkomstige rechtsback van TOGR, tevens de kleinste man van het veld. Even na het half uur zien we een situatie terug in de wedstrijd die al eerder gespeeld werd. De corner is weer van Peter Freke, het doorkoppen van Joost Kuhlmann en het inkoppen van Martijn Gootjes. Maar deze keer is het wel raak zodat ook vanmiddag geldt dat driemaal nog steeds scheepsrecht is. Voor Gootjes is het doelpunt nummer 65 in dienst van geel-zwart waarmee hij de top-5 van de Topscorerslijst aller tijden binnenkomt. Een vijfde plaats die overigens gedeeld moet worden met Berry Charité. Voor de thee is het nog één keer Kuhlmann die tijdig het strafschopgebied binnen gaat maar zijn inzet wordt bekwaam door Muskiet gepareerd.


Niek Oosterlee heeft de fanshop van RBB geplunderd (foto Hans Heemskerk)

Tijdens de rust heeft Oosterlee maar 1 simpele opdracht: maak zo snel mogelijk de 3-0 en ga daarna lekker voetballen. Voor Martijn Gootjes is dat niet tegen dovemansoren gezegd. Binnen twee minuten na de hervatting dwingt hij met een puike kopbal Muskiet tot een redding die daarbij gestrekt naar de hoek moet. In het eerste kwartier vallen er zo nog een paar kleine kansjes te noteren. Na geklungel achterin krijgt Kuhlmann een kans tot schieten en even later is Danny van der Vijver niet zelfzuchtig genoeg wanneer hij besluit niet zelf te schieten maar de bal – zo blijkt – te hard voor te geven. Wanneer Gootjes dan nog een keer over de bal heen maait is het eigenlijk uit met de pret. TOGR komt zowaar wat meer aan voetballen toe waarbij het achterin 1:1 gaat spelen. Reden voor Oosterlee om Van Roosmalen in het veld te brengen. Orlowski wordt door Olaya op de proef gesteld maar weet het schot van buiten de 16 netjes te keren. Wanneer Bennie van Noord zich onnodig door Adair Lopes da Silva in de maling laat nemen kan Dennis Groot ternauwernood redding brengen. Het is even tijd om even te communiceren waarbij vermoed wordt dat de heren elkaar niet de nieuwste mop vertellen.


Resham Sardar, de maker van het eerste doelpunt, werd uitgeroepen
tot man of the match (foto Hans Heemskerk)

De corner blijkt een prima wapen deze middag. Met nog 10 minuten te spelen wordt een 1e bal van Peter Freke nog teruggekaatst, z’n tweede poging bereikt Sardar die van een paar meter afstand recht in de handen van de keeper schiet. Met nog een laatste kans in de blessuretijd- Danny van der Vijver schiet een mooie voorzet van Rijkaard net naast – is het duidelijk dat de tweede helft weinig vertier bood. Trainer Niek Oosterlee gaf na afloop toe dat de uitslag groter had moeten zijn. Hij noemde 4-1 als betere afspiegeling van de wedstrijd. Maar hij realiseerde zich ook dat het soms een matige vertoning was. Iets was zich gewoon wel eens voor kan doen. Een zesje deze keer – voldoende om door te gaan.

Rijnsburgse Boys – TOGR: 2-0 (2-0)
19: Resham Sardar 1-0
32: Martijn Gootjes 2-0

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Danny v.d. Vijver
Gele kaart TOGR:

Scheidsrechter: A. van Waveren
Toeschouwers: 800

Opstelling Rijnsburgse Boys: Orlowski, Groot, Van Noord, Kolder (62: Van Roosmalen), Bouma, Peter Freke, Van der Vijver, Sardar, Leitoe, Gootjes (74: Rijkaard) en Kuhlmann
Opstelling TOGR: Muskiet, Piqué, Lopes, Trustfull, Helder,De Pina, Watson, Semedo (46: Sarkam), Olaya, Rodriques en El Yakoubi (46: Lopes da Silva)