Drie punten na spannende maar ook moeizame derby

Op de dag dat in veel plaatsen het carnaval werd geopend en feestelijk losbarste, was er op de Middelmors om half drie een heuse confettiregen waarneembaar. De harde wind maakte er een prachtig schouwspel van. Dit hadden de toeschouwers in ieder geval te pakken. De verwachtingen voor een aantrekkelijke wedstrijd waren ook hoog. Beide ploegen hadden immers dit seizoen samen exact 100 goals gemaakt. Gegeven de omstandigheden bleek scoren een lastige opdracht. Katwijk kreeg in de eerste vijf minuten de eerste mogelijkheden maar buitenspelsituaties voorkwamen daadwerkelijk gevaar. Ook de eerste Rijnsburgse aanval moest wegens buitenspel worden afgefloten. En fluiten deed scheidsrechter van Gijzen ook na een onschuldige val van Jeffrey Winter. De Rijnsburgse spits wist, na goed en alert storen, met de bal richting de zestien te lopen. Omringd door drie Katwijkers wist Marcel Huisman de bal voor zijn voeten weg te tikken. De duikeling van de jongste Winter over de voeten van Huisman werd ‘beloond’ met een vrije trap. Na de hevige protesten, die zoals gewoonlijk toch niets aan de beslissing veranderde, was het Damiano Schet die met een bijzonder fraai schot de bal in de linkerhoek liet verdwijnen: 1-0.

Damiano Schet schiet de vrijetrap met een prachtige krul binnen (foto Jan Jungerius)

De voorsprong werkte voor Rijnsburgse Boys bevrijdend. De ploeg leek meer en meer het vertrouwde spelletje te kunnen gaan spelen. Vijf minuten na de openingsgoal leverde de eerste Rijnsburgse corner de beste kans uit de eerste helft op. Damiano Schet plaatste de bal over alles en iedereen heen en plofte op de voet van Joost Kuhlmann. De spits kreeg alle tijd om uit te halen en leek zonder problemen de tweede treffer binnen te schieten. Jerghinio Sahadeswsing bederfde echter het feestje van Kuhlmann (die na afloop in carnavalskostuum het sportpark  verliet en zodoende toch wel zijn  feestje zou gaan vieren) door de bal van de doellijn te schieten. Opnieuw vijf minuten later was het opnieuw Jerghinio Sahadeswsing die de aandacht opeiste. Een rush aan de linkerkant van het veld werd onregelmentair een halt toegeroepen door Bennie van Noord. De vrije trap (die in de muur belandde) was logisch; het geven van geen gele kaart de keuze van de scheidsrechter. Was natuurlijk niets mis mee, maar toen vervolgens Jordy Zuidam voor een lichter vergrijp wel met geel werd bestraft, was de scheidsrechter de gebeten hond. Het maakte in ieder geval wel de nodige agressie bij Katwijk los. Want nadat schoten van Damiano Schet en Bart Freke nog naast waren gegaan, was het laatste kwartier van de eerste helft overduidelijk voor Katwijk. Katwijk kwam meer aan voetballen toe en dan is de ploeg van Cees Bruinink op zijn sterkst. Dwight Krolis liet een aantal Rijnsburgser zijn hielen zien maar moest in een sterk ingrijpende Richard van Nieuwkoop zijn meerdere erkennen. Vervolgens was het Martin van Eeuwijk die vanuit de draai wist te schieten en ook Richard van Nieuwkoop alert zag reageren. Op slag van rust was het opnieuw Martin van Eeuwijk die in de zestien werd aangespeeld en kon uithalen. Nu was wel de Rijnsburgse doelman verslagen maar de doelpaal voorkwam de gelijkmaker.

Benito Olenski is weer volledig hersteld (foto Jan Jungerius)

In het begin van de tweede helft gaf Rijnsburgs nieuwste aanwinst Marciano Bruma, eind januari overgekomen van het Poolse Lech Poznan, zijn visitekaartje af. De 27-jarige Rotterdammer reageerde tweemaal binnen twee minuten uiterst alert door de bal voor de voeten van Donny van Oijen, de topscoorder van Katwijk, weg te tikken. Tien minuten later leek de Katwijkse spits wel aan de basis te staan van de gelijkmaker. Na een vrije trap werd zijn schot door Richard van Nieuwkoop los gelaten. Voor Michiel van Dam was het geen moeilijke opdracht om de bal  vervolgens in het net te schieten. Het Katwijkse feestje werd bruut verstoord door de vlaggende grensrechter die de scheidsrechter op buitenspel attendeerde. Althans, in zijn ogen. Rijnsburgse Boys ontsnapte zodoende en probeerde nu ook zelf de aanval te zoeken. Na een uur spelen was het de mee naar voren gekomen Marciano Bruma die, na een slimme terugspeelbal van Kevin Winter, met een hard schot voor het eerste serieuze Rijnsburgse gevaar in de tweede helft zorgde. Vervolgens leek de druk van Katwijk wat te minderen. Totdat de net één minuut ingevallen Bob Koning zich, na een duel met Bennie van Noord, wel erg makkelijk liet vallen: penalty. Een goedmakertje van de scheidsrechter wellicht, maar daar had Marcel Huisman geen boodschap aan: 1-1.

De vreugde is groot wanneer Kevin Winter vlak na de gelijkmaker
van Katwijk de 2-1 op het scorebord zet (foto Jan Jungerius)

Rijnsburgse Boys liet Katwijk niet doordrukken maar probeerde zelf voor de winst te gaan. En dat pakte verrassend snel goed uit. Nadat eerst nog Jeffrey Winter hoog over had geschoten, was het vervolgens broer Kevin die de eerste Rijnsburgse corner in de tweede helft wist te verzilveren. Volkomen vrijstaand kon hij van dichtbij de 2-1 binnen schieten. In het laatste kwartier moest Katwijk vol aan de bak om nog een punt uit het vuur te kunnen slepen. Gevaar kwam er uit een vrije trap van Martin van Eeuwijk maar nog dreigender waren de mogelijkheden voor Rijnsburgse Boys. Invaller Danny van der Vijver kopte over en Jeffrey Winter schoot vanaf de middenlijn net naast het lege doel. In de allerlaatste minuut leek een andere invaller, Richal Leitoe, voor de beslissing te zorgen. Een diepe bal van Jeffrey Winter wist hij via de paal in het doel te werken. Althans zo dacht iedereen. Toch rolde de bal niet over de lijn maar in de handen van Atam Koroglu. Na drie minuten paniekvoetbal in de blessuretijd kwam het eindsignaal als een verlossing. Een (mogelijke) concurrent voor de bovenste plaats had een behoorlijke tik gekregen en het kampioensschap van Katwijk kwam (opnieuw) in Rijnsburgse handen terecht!

Rijnsburgse Boys – Katwijk: 2-1 (1-0)
13: Damiano Schet: 1-0
71: Marcel Huisman (penalty): 1-1
75: Kevin Winter: 2-1

Scheidsrechter: Van Gijzen
Toeschouwers: 2.500

Gele kaarten Rijnsburgse Boys: Marciano Bruma en Jeffrey Winter
Gele kaarten Katwijk: Jordy Zuidam en Martin van Eeuwijk

Opstelling Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Bruma, Van Noord, Bart Freke, Olenski, Kevin Winter, Kolder (61:Van der Vijver), Sardar, Kuhlmann (87: Leitoe), Jeffrey Winter en Schet.
Opstelling Katwijk: Koroglu, Van Dam, Krolis, Huisman, Martha (69: Koning), Zuidam, Van Eeuwijk, Sahadewsing, Van Oijen (79: Lammers), Jongeneelen en Jansen