IJsbrand van Tilburg

Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 1-2 (0-2)

Dat het bij Rijnsburgse Boys, zeker wat resultaten betreft, niet loopt zoals verwacht en gehoopt, is al weken duidelijk. De hoop dat de negatieve spiraal in het districtsbekerduel tegen mede-Topklasser Scheveningen doorbroken zou worden kwam niet uit. De broodnodige overwinning, die als stimulans dient om het zelfvertrouwen op te krikken, bleef uit. “Maar het zal niet lang meer duren” aldus Niek Oosterlee die positief vooruit keek. Omdat Scheveningen haar twee kansen in de eerste helft direct ook verzilverde en Rijnsburgse Boys de mogelijkheden, geheel in lijn met de competitie, verprutste, was een 0-2 ruststand een grote tegenvaller. Omdat Scheveningen direct na de rust naliet verder afstand te nemen, bleek de goal van Quincy van de Leuv, halverwege de tweede helft, de aansluitingstreffer. Vol opportunisme ging de ploeg op jacht naar de gelijkmaker. Hoewel deze in de lucht hing viel deze niet en bleef het 1-2. Komende dinsdagavond is het tien (!) weken geleden dat er op de Middelmors een Rijnsburgse overwinning gevierd kon worden (6-0 oefenwinst op FC Boshuizen). Over twee weken mag de ploeg van Niek Oosterlee op de Middelmors op herhaling tegen de ploeg van John Blok. Een ideaal moment om revanche te nemen op alles wat nu nog zo tegen zit….
Bij Rijnsburgse Boys was er sprake van een behoorlijke ziekenboeg. Kevin Winter, Martin van Eeuwijk, Jordy Strooker en Jeroen Hessing waren vanwege blessures niet inzetbaar. Bij Scheveningen waren er drie wijzingen ten op zichte van de laatste competitiewedstrijd. Eén van de nieuwelingen was Tom Boks, normaal de reserve doelman van de Scheveningers. Hij deed in de eerste acht minuten tot tweemaal toe zijn naam eer aan door de bal weg te boksen na een Rijnsburgse doelpoging. De eerste keer betrof het een vrije trap van Benito Olenski, de tweede keer was in een één-op-één duel met Raily Ignacio die wist te profiteren van laksheid in de verdediging van Scheveningen. Meer kansen kreeg de Rijnsburgse spits niet; na een kwartier moest hij geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Quincy van de Leuv. Bekerduels lenen zich er natuurlijk niet voor om onnodige risico’s te nemen. Nadat ook een tweetal corners geen gevaar opleverden was de eerste de beste aanval van Scheveningen wel doeltreffend. De graag mee opkomende verdediger Joël Tillema werd fraai aangespeeld door Samir El Moussaoui en gaf, na de nodige meters met de bal te hebben gemaakt, een prima voorzet vanaf rechts op Marvin Nieuwlaat die van dichtbij binnen schoot: 0-1.
Gek genoeg ging bij Rijnsburgse Boys het tempo omlaag en leek de beleving, wellicht door de onverwachte achterstand, ook weer een dreun te hebben gekregen. Doelkansen kwamen er toch wel. Quincy van de Leuv had een fraaie actie in huis maar meer dan een corner leverde zijn inzet niet op. Ook gelegenheidsaanvoerder Danny van der Vijver mocht serieus proberen de gelijkmaker op het scorebord te toveren maar was tweemaal binnen twee minuten niet succesvol. De eerste keer werd hij wel erg gehinderd, de tweede keer was zijn kopbal te slap. Ook een verkeerde terugspeelbal in de defensie van Scheveningen waardoor keeper Boks met een heuse sliding redding moest brengen, bracht niet waar heel Rijnsburg op dat moment op hoopte: een treffer. Geheel uit de lucht viel deze wel aan de andere kant. Marcel Pronk wist met een diepe bal Marvin Nieuwlaat te bereiken. Met een verwoestende uithaal verdubbelde het voormalige goudhaantje van FC Lisse de voorsprong: 0-2.
Het eerste kwartier van de tweede helft was voor Scheveningen het beste gedeelte van de wedstrijd. Met even meer scherpte had de ploeg verder kunnen uitlopen maar verzaakte. Voor Rick van den Burg werden het in ieder geval momenten om aan heel Rijnsburg te laten zien dat hij een uitstekende keeper is. Eerst Marvin Nieuwlaat, vervolgens Ferry de Jong en tenslotte opnieuw Marvin Nieuwlaat vonden in de Rijnsburgse doelman een sta-in-de-weg. Na de Scheveningse storm was het aan de Rijnsburgers om gevaar te stichten in de zestien van de tegenstander. Javier Martina kreeg een levensgrote kans na een voorzet van Quincy van de Leuv maar had veel teveel tijd nodig om doeltreffend uit te halen. Vervolgens had Mark van den Boogaart geen geluk met zijn lobje dat over ging. Ook een fraaie aanval na exact een uur spelen (Mark van den Boogaart-Javier Matina-Benito Olenski) ging langs de verkeerde kant van de paal. Uiteindelijk zou een heuse kluts-situatie de aansluitingstreffer opleveren. Nadat Mark van den Boogaart ommuurd bleek door diverse Scheveningers was het Quincy van de Leuv die het juiste gaatje wist te vinden met zijn schot: 1-2.
Het had niet veel gescheeld of Marvin wijks, direct na de treffer ingevallen voor Jeffrey Koemans, bleek zijn eerste de beste actie met een treffer te belonen. Na een voorzet van Javier Martina ging echter zijn geplaatste kopbal rakelings naast. Voor even leek de jacht op de gelijkmaker te luwen maar tien minuten later was het dan toch bijna raak. Een kanonskogel van Mark van den Boogaart kwam via de binnenkant van de paal terug in het speelveld waarna Ronald Breinburg naast schoot. Twee minuten later belandde de bal wel in het net -zijnet wel te verstaan- toen Quincy van de Leuv een voorzet van Marvin Wijks, van langs de achterlijn net niet de juiste scherpte meegaf. Scheveningen stond nu echt op wankelen maar bleef toch overeind. Ook bij de laatste Rijnsburgse kans toen Javier Martina niet wist te profiteren van het feit dat de keeper even van zijn plaats was en de bal, via een stuit, over schoot.
Net voordat de vier minuten extra tijd, waarin zich geen gevaarlijke momenten meer voordeden, inging, was Rijnsburgse Boys teruggebracht tot een tiental. Een sliding van achteren van Mark van den Boogaart op Marvin Nieuwlaat deed, de tot dan toe kaartloos-fluitende, scheidsrechter Ernstjan van der Perk besluiten direct rood te trekken. Dat de doelpuntenmaker van Scheveningen ‘gewoon’ de wedstrijd kon uitspelen kan wellicht de straf voor de altijd hardwerkende middenvelder van Rijnsburgse Boys iets verlichten… Het is dus de vraag of hij in de volgende ontmoeting met Scheveningen van de partij zal zijn. In ieder geval zal hij moeten toekijken hoe zijn ploeggenoten zich volgende week in Maassluis volledig kunnen richten op de competitie. Na de KNVB beker is immers ook het districtsbeker verhaal van het seizoen 2013-2014 afgesloten.
Rijnsburgse Boys – Scheveningen: 1-2 (0-2)
23: Marvin Nieuwlaat: 0-1
45: Marvin Nieuwlaat: 0-2
67: Quincy van de Leuv: 1-2
Scheidsrechter: E. van der Perk
Toeschouwers: 700
Rode kaart Rijnsburgse Boys: 90: Mark van den Boogaart
Opstelling Rijnsburgse Boys: Van den Burg, Olenski, Breinburg, Zandbergen, Westmaas, Sardar, Van der Vijver, Van den Boogaart, Martina, Ignacio (17: Van de Leuv) en Koemans (67:Wijks)
Opstelling Scheveningen: Boks, Huntink, El Moussaoui (46: Jos), Pronk, Tillema (71: Achterberg), Nieuwenburg, Brouwer, Nieuwlaat, Aldogan, De Jong en Goeman (68: Ros)