outhands

Dennis Groot

 Na de fantastische overwinning op RBC Roosendaal mag Rijnsburgse Boys het in de derde ronde van de KNVB-Beker gaan opnemen tegen N.E.C. uit Nijmegen. Van de twintig profclubs die de Uien eerder in officiële wedstrijden troffen, waren er tien uit de eredivisie. Die laatste zijn lastige klanten want van de tien wedstrijden werd er één keer gewonnen, dat was in seizoen 1983-1984 toen Willem II met 3-1 werd verslagen. Het zal een zware opgave worden voor de Rijnsburgse selectie maar ook zeker “genieten” vindt Dennis Groot, aanvoerder van Rijnsburgse Boys; “Als je N.E.C. de laatste tijd ziet voetballen weet je dat het een zware kluif gaat worden maar in het bekervoetbal weet je het nooit. Ook zij zitten in een zware periode met veel wedstrijden. We gaan onze huid zo duur mogelijk verkopen en proberen voor een stunt te zorgen.”

De Haarlemmer spreekt uit ervaring. Met meer dan 150 wedstrijden in het betaalde voetbal op zijn naam, weet hij dat profs toch met een andere instelling het veld instappen als het om een amateurclub gaat. “Toen ik nog bij Haarlem speelde was bij de meeste spelers de instelling toch wat minder. Het spreekt minder aan dan wanneer je bijvoorbeeld tegen Den Bosch moet. Er wordt over gesproken van… toch lekker, weer een amateurclub voor de beker…. Ik hoop dat ze bij N.E.C. ook zo denken, onderschatting kan weleens gevaarlijk zijn tegen ons.” En daar liegt de 32-jarige verdediger niets aan. Ook de profs van RBC werden verrast door een Rijnsburgse Boys dat vrijwel op alle fronten beter was. Die geweldige wedstrijd zal Dennis zich nog lang herinneren; “Als je zag wat voor mentaliteit en veerkracht we toen als selectie toonde, ongekend! Iedereen die er vol voor ging en maar bleef gaan en toen op een gegeven moment het publiek er helemaal achter ging staan was dat een kippenvelmoment. De adrenaline stroomde als een gek door ons lichaam. Dat was echt top en wie weet is er nog iets mogelijk, met de steun van de supporters…… je weet het niet.“

 Volgens de aanvoerder is het belangrijk om de eerste 20 minuten goed door te komen. “N.E.C. zal snel een beslissing willen maken door snel te scoren. Als dat niet lukt worden zij toch wat nerveuzer en als zij meteen als gekken voor de voorsprong gaan houdt dat in dat wij de ruimte krijgen en daar misschien van kunnen profiteren. Kijk naar de wedstrijd tegen FC Utrecht, daar waren we voetballend zeker niet minder alleen zag je dat zij wel het kleine kansje afmaken en daar moeten wij nog wat meer in groeien. N.E.C. uit lijkt mij een mooie uitdaging om daar verandering in te brengen. Daarbij wel toegevoegd dat we in de competitie uiteraard net zo messcherp zijn. Dit is het bekende slagroom op het toetje en we hebben alle vertrouwen in een mooie stunt maar op de eerste plaats komt de competitie.”

Hoewel er in het weekend wat meer opgelet wordt wanneer N.E.C. te zien is op TV, is de selectie op de eerste plaats nog bezig met de wedstrijden in de hoofdklasse A. Wedstrijden waarin Rijnsburgse Boys meestal de favoriet is, zeker nu de Uien fier aan kop gaan. Dinsdag 11 november zullen de rollen zijn omgedraaid en dat is toch even anders. “Het zal inderdaad even wennen zijn om als underdog de wedstrijd in te gaan maar wij zijn overtuigd van onze kwaliteiten en gaan er lekker voor, net als alle andere wedstrijden. We gaan ons ook niet anders voorbereiden, waarom zouden we? We gaan met het nodige zelfvertrouwen naar Nijmegen, met het gevoel dat we de volgende ronde kunnen halen. Anders kunnen we N.E.C. net zo goed opbellen en ze alvast feliciteren. We gaan er gewoon keihard voor.”