Marylène Hogewoning

De Treffers – Rijnsburgse Boys: 1-2 (1-0) – VERSLAG

Rode kaart biedt uitkomst

Rijnsburgse Boys wist met 1-2 te winnen in Groesbeek, ook al hadden de Uien het erg moeilijk met De Treffers. Na een moeizame start bood een rode kaart voor De Treffers-doelman Kornelis uitkomst voor Rijnsburgse Boys. Zo gebeurde het dat na 90 minuten spelen Rijnsburg de wedstrijd toch naar eigen hand had gezet door doelpunten van de jubilerende Bram Ros en invaller Jordy Hilterman.

Machtige Groesbekers
Dat je te maken had met een ploeg uit de top 3 van de tweede divisie, was vanaf de aftrap goed te zien. De Treffers begon ontzettend sterk aan de wedstrijd en voetbalde de Rijnsburgers eigenlijk helemaal weg. De Groesbekers zetten heel hoog druk en waren verrassend in aanvallend opzicht met slimme passes en vooral snelheid. Rijnsburg was nog nauwelijks gevaarlijk geweest toen het het eerste doelpunt om de oren kreeg. In de 12ste minuut werd het snelle combinatievoetbal Rijnsburg fataal en stond de ploeg dus al redelijk vroeg in de wedstrijd met 1-0 achter. Ook na de goal kon Rijnsburg niet echt grip krijgen op De Treffers en was de vraag: hoe gaat Rijnsburgse Boys in hemelsnaam deze achterstand goed maken?

Ommekeer
In de 37ste minuut kwam het antwoord. Een lange bal op Asante, die zijn brommer aanzette, kon voor een gevaarlijke situatie gaan zorgen in Rijnsburgs voordeel. Maar opeens was daar vlakbij de rand van de middencirkel keeper Kornelis van De Treffers die de jarige Delano Asante onderuit haalde. Deze situatie eindigde slecht voor Kornelis: hij werd met een rode kaart van het veld gestuurd. En dus moest De Treffers met 10 man verder.
Dit betekende voor Rijnsburgse Boys dat er een einde kwam aan de ijzersterke tactiek van De Treffers. Trainer Leeroy Echteld moest de boel omgooien waardoor Rijnsburgse Boys eindelijk een beetje meer grip kreeg op de wedstrijd. Dat was gelijk al te zien aan de vrije trap die naar aanleiding van de overtreding genomen mocht worden. Bram Ros, die vogelvrij voor het doel stond, kreeg de bal voor zijn voeten en kon zo binnentikken. Helaas stond de net ingekomen doelman Ouazzane een gelijkspel in de weg. De rest van de eerste helft kon Rijnsburg geen echte opening vinden en bleef het 0-1.
Na rust ging de wedstrijd verder zoals die voor rust geëindigd was. Je kon zien dat Rijnsburg wat meer lucht had na de rode kaart voor De Treffers, dat wellicht ook nog last had van de zware midweekse bekerwedstrijd tegen De Graafschap. Toch konden de Uien aanvankelijk niet profiteren van de 10 tegen 11-situatie; ze beloonden zichzelf niet. De situatie was op een gegeven moment gelijk aan de wedstrijd tegen AFC van vorige week: Rijnsburg was wel de bovenliggende partij, maar creëerde geen echte kansen. Dit bleek ook wel uit de wijze waarop de gelijkmaker viel: een standaardsituatie…

Eindelijk geel-zwarte goals
In de 63ste minuut kreeg Rijnsburgse Boys een vrije trap halverwege de helft van De Treffers. Achter de bal stond Zeldenrust, die deze het zestienmetergebied in krulde, hopend dat de bal goed terecht kwam. En ja hoor: daar stond Bram Ros, die de bal voor zijn voeten kreeg en (in tweede instantie) binnentikte. Nota bene in zijn 100ste competitiewedstrijd in het geel-zwart. Ontlading bij de Uien, want het stond gelijk: 1-1. En dat betekende: alles is nog mogelijk.
Na de gelijkmaker vielen beide clubs weer terug op de speelwijze van de eerste helft: De Treffers ging weer goed druk zetten en verstoorde de Rijnsburgse aanvallen, waardoor er niet echt concrete kansen werden gecreëerd door de Uien. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde, werden de tien van De Treffers zelfs weer gevaarlijker. Verschillende uitvallen konden via de snelle buitenspelers omgezet worden in gevaarlijke schoten op doel. Mede door het centrale duo en keeper Zonneveld bleef Rijnsburg overeind.

Gouden wissel
En men weet hoe de voetbalwetten luiden: als je hem aan de ene kant niet maakt, dan valt die aan de andere kant. Een snelle actie voorbij zijn tegenstander en een scherpe voorzet van de ingevallen Jeffrey Jongeneelen aan de rechterkant werd binnengekopt door de ook ingevallen Jordy Hilterman: 1-2! Een gouden wissel heet dat. Met nog 6 minuten officiële speeltijd was de boodschap heel duidelijk: volhouden en de overwinning niet meer uit handen geven. Maar ook toen bleef De Treffers gevaarlijk voor het Rijnsburgse doel waarbij zeker Wesley Zonneveld Rijnsburgse Boys overeind hield. Na 90+4 minuten was het klaar: Rijnsburg wint van een heel sterk De Treffers met 1-2.
Zoals ik al in de voorbeschouwing schreef: twee uur naar huis rijden van Groesbeek naar Rijnsburg is met drie punten echt niet erg. Zeker niet als je op je telefoon de filmpjes doorgestuurd krijgt van blije spelers die hard meezingen op de klanken van ‘Shirt uit en zwaaien’. Winnen blijft toch het allerlekkerste wat er is, ook al was het vandaag misschien met een gelukje. Laten we het erop houden dat we vandaag het geluk hadden dat we vorige week tegen AFC misten…

Scheidsrechter: Teuben, S.