IJsbrand van Tilburg

De Treffers – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0)- ; na verlenging 2-2; penalty’s: 6-5 – VERSLAG

Strafschoppenserie opnieuw fataal voor Rijnsburgse Boys

Teleurstelling, woede, ongeloof, verdriet, berusting. In een cocktail van emoties zochten de spelers van Rijnsburgse Boys de kleedkamer en de vele meegereisde supporters de uitgang van Sportpark Zuid op. De Treffers daarentegen vierde uitgebreid feest na een zinderende strafschoppenserie. Omdat beide ploegen zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging aan elkaar gewaagd waren en eenmaal hadden gescoord (2-2) was de ‘vervloekte loterij’ nodig om de winnaar van het bekerduel te kunnen aanwijzen. Het zure was dat Rijnsburgse Boys, dat na een rode kaart voor Bert Koomen de hele verlenging in ondertal had gespeeld, de overwinning in de penaltyreeks voor het grijpen had. Aanvoerder Bram Ros had zijn verantwoordelijkheid genomen maar zag zijn harde werken niet beloond met een rake strafschop. De Treffers kwam vervolgens gelijk en rook haar kansen na een misser van Sanny Monteiro. Aanvaller Marlon Versteeg, die in de laatste minuten van de verlenging in het veld was gebracht, velde het oordeel: 6-5. En zo werden dus strafschoppen Rijnsburgse Boys opnieuw fataal. Na de traumatische penaltyserie bij WKE in 2009 ging het in het KNVB bekertoernooi namelijk ook mis in 2015 tegen VVSB en in 2018 tegen Top Oss. De enige positieve uitzondering was in 2012 toen FC Emmen met 7-6 naar huis werd gestuurd.

Valse start
Het lijkt een repeterend verhaal en hardnekkig probleem: de valse start waarmee Rijnsburgse Boys de wedstrijden begint. De wedstrijd was net een minuut bezig wanneer aanvoerder Ricardo Ippel geen strobreed in de weg wordt gelegd om uit te halen. De van zijn blessure teruggekeerde Wesley Zonneveld mocht direct aan de bak om een snelle openingstreffer te voorkomen. Vijf minuten later moest hij zich echter toch gewonnen geven. Sanny Monteiro, die zijn eerste officiële minuten maakte in de hoofdmacht omdat Rob Zandbergen vorige week donderdag aan zijn kuit geblesseerd was geraakt, liet zich wel erg gemakkelijk aftroeven door Gavin Vlijter. Uit zijn lage voorzet wist clubtopscorer Teije ten Den de score te openen: 1-0. Rijnsburgse Boys kon dus direct aan de bak en dat resulteerde in een schietkans voor Jeffrey Jongeneelen na een kwartier spelen. Eerlijk is eerlijk, veel meer dreiging zat er in de mega-kans voor Leroy George. De oud-prof van Fortuna Sittard presteerde het echter om één meter van het doel toch over te schieten. De grootste kans voor de geelzwarten was voor Bram de Bruin. Vanaf de rechterkant trok hij naar binnen en schoot rakelings langs de kruising. En eigenlijk waren dit de gevaarlijkste wapenfeiten van Rijnsburgse Boys in de eerste helft. Na nog een rollertje van Bram de Bruin was het De Treffers die op jacht ging naar een treffer. Een kort offensief, met twee vrije trappen welke naast en over gingen, leverde Rijnsburgse Boys wel de eerste gele kaart voor Bert Koomen op.

Druk opvoeren
Hoe hardleers kan je zijn… Ook de eerste minuut van de tweede helft leverde voor De Treffers een grote kans op. Gavin Vlijter zag echter zijn gevaarlijke schot voorlangs gaan. Een vrije trap net buiten de zestien zou voor Rijnsburgse Boys de eerste kans na de thee opleveren. Jeffrey Jongeneelen en Furhgill Zeldenrust waren echter te gehaast met het nemen waarna de bal werd weggewerkt. Na een uur wedstrijd viel dan toch de gelijkmaker. Corner-assistent Furhgill Zeldenrust wist de bal precies op het voorhoofd van Masies Artien te plaatsen: 1-1. Het doelpunt inspireerde de ploeg van Henk Wisman om de druk op De Treffers behoorlijk op te voeren. Jeffrey Jongeneelen produceerde een houdbaar schot voor Niels Kornelis, Masies Artien zag ook dat zijn doelpoging – of was het toch een voorzet? – door de keeper gepakt werd en een niet door scheidsrechter Gerrets afgefloten aanval – ondanks het vlagsignaal van de grensrechter – leverde opnieuw een kans voor Jeffrey Jongeneelen op. De Treffers moest zich in deze fase van de wedstrijd tevreden stellen met een kans uit een vrije trap. Wesley Zonneveld had echter de bal klemvast waarna Robbert Olijfveld in de daaropvolgende uitbraak gevaarlijk werd met zijn uithaal. Met nog tien minuten op de klok was het tijd voor de eerste Rijnsburgse wissel. Invaller Max Hudepohl had zich direct onsterfelijk kunnen maken na voorbereidend werk van Bram Ros. Volkomen vrijstaand had hij de bal gewoon in het doel moeten werken; toch ging deze over… Ook de hardwerkende Jeroen Spruijt had geen geluk met zijn inzet welke voorlangs ging.

Rode kaart
Terwijl een doelpunt voor Rijnsburgse Boys toch echt in de lucht hing, moest er ook gewaakt worden voor gevaarlijke uitbraken van De Treffers. Dat Bert Koomen daarbij een overtreding op de snelle Ifra Sow moest maken leek begrijpelijk, maar toch ook niet slim. Zijn tweede gele kaart werd logischerwijs gevolgd door de rode kaart. Wat daarbij cruciaal was, was het feit dat er een meer dan overduidelijke handsbal van de linksback van De Treffers aan vooraf ging. Dat de scheidsrechter, die er schuin achter stond, dat niet kon zien is tot daar aan toe. Maar de assistent-scheidsrechter moet dit zeker hebben gezien. Net als de vele supporters, van zowel Rijnsburgse Boys als van De Treffers die recht achter de goede man stonden, dit ook overduidelijk zagen. ‘Erbinnen’ werd door velen geroepen (wederom beaamt door De Treffers-aanhang), maar of deze handsbal erbinnen of erbuiten was; het was een overtreding! Dus had Bert Koomen de overtreding niet hoeven te maken en dus had hij geen 2e gele kaart gekregen! De Treffers, aandachtig gecoacht door de nieuwe trainer François Gesthuizen, roken bloed en leken in de twee minuten reguliere tijd en vijf minuten blessuretijd nog zaken te willen doen. Rijnsburgse Boys hield echter stand en sleepte er als tiental een verlenging uit. In de vierde minuut was Teije ten Den met een kopbal dicht bij de voorsprong voor De Treffers; Wesley Zonneveld stond echter op zijn post. Rijnsburgse Boys beet echter ook van zich af. Na een pass van Max Hudepohl schoot Furhgill Zeldenrust uit de draai over. Twee minuten later had hij wel succes. Na voorbereidend werk van Bram Ros en Jeroen Spruijt, en hulp van Roderick Gielisse die in de verlenging de vervanger was van Jeffrey Jongeneelen, was het Furhgill Zeldenrust die zijn ploeg op voorsprong schoot: 1-2. De Treffers moest nu echt alles op alles zetten, maar verder dan een schot over van Teije ten Den kwam de ploeg niet.

Slijtageslag
De tweede helft van de verlenging leek een complete slijtageslag te worden. Vechtend voor elke meter en elke bal was het aftellen naar het eindsignaal. Toch viel al snel de gelijkmaker. Invaller Robin Janssen wist een afgeslagen corner in het doel te werken: 2-2. Drie minuten later kwamen de Uien goed weg toen de bal na een solo actie van De Treffers op de paal belandde. Nadat Henk Wisman nog een gele kaart had gekregen omdat hij zich had opgewonden over het doorspelen van De Treffers terwijl Furhgill Zeldenrust geblesseerd op de grond lag, leek Marc Magan alles en iedereen met een geelzwart hart in extase te brengen. Zijn schot ging echter over. Het bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te zijn. Penalty’s zouden de beslissing moeten gaan brengen.

Voordeel
Rijnsburgse Boys had het psychologische voordeel dat het als eerste de strafschoppen mocht gaan nemen. Bij een 3-2 voorsprong beleefde Wesley Zonneveld zijn moment van fame: hij stopte de strafschop van Brian Campman. Bram Ros kon met de laatste Rijnsburgse penalty dit matchpoint verzilveren. Hoe vaak zou onze sympathieke aanvoerder wakker zijn geschoten afgelopen nacht… Niels Kornelis dook namelijk naar dezelfde hoek waar hij de bal schoot. Omdat Teije ten Den de laatste strafschop uit de eerste serie wel raak schoot moest er met een 4-4 stand om en om geschoten gaan worden. Masies Artien en Niels Kornelis bleken koelbloedig; Sanny Monteiro helaas niet en schoot over. Een ongelofelijk zuur einde van zijn debuutwedstrijd want ex-De Graafschap speler Marlon Versteeg faalde niet en schoot De Treffers naar de tweede ronde van de KNVB beker. Het fanatieke gezang van de geelzwarte supporters verstomde. Na de eerdere bekernederlaag in 2011 tegen De Treffers bleef de revanche dus uit.

De Treffers – Rijnsburgse Boys: 1-1 (1-0); na verlenging 2-2; penalty’s: 6-5
7: Teije ten Den: 1-0
61: Masies Artien: 1-1
99: Furhgill Zeldenrust: 1-2
107: Robin Janssen: 2-2