Nico Glasbergen

De Treffers – Rijnsburgse Boys 0-2 (0-0) – VERSLAG

Rijnsburgse Boys haakt in Gelderland aan bij de top

Op schrikkeldag lag er een uitgelezen mogelijkheid voor Rijnsburgse Boys om aansluiting te vinden met de bovenste posities. Als je om 18:00 uur uit moet spelen en je concurrenten hebben al gespeeld, dan kan dat zowel een voor- als een nadeel zijn. Het kan teveel in het hoofd gaan zitten, maar ook motiveren. De concurrentie morste her en der punten, dus de Boys wisten wat een winst zou doen: inlopen op een aantal anderen. In het verre Groesbeek, op een ouderwets zompig veld, deed Rijnsburgse Boys uiteindelijk wat het moest doen: winnen! Makkelijk was het niet, maar uiteindelijk wel verdiend qua spel en qua hoeveelheid kansen. Uit bij De Treffers vinden veel ploegen hun Waterloo en in het begin van de wedstrijd leek het daar voor de Uien ook op uit te draaien. Geel-zwart herpakte zich snel, spreidde de spirit ten toon die nodig was en legde door middel van een behoorlijk aantal venijnige aanvallen De Treffers over de knie. Dit zijn van die wedstrijden die je in ieder geval niet moet verliezen, anders ga je die lange reis mentaal ineens voelen en baal je extra. Gelukkig veranderde de terugreis deze keer in een vreugde tour en konden we met een heel lekker gevoel aan de borrel. Rijnsburgse Boys doet voorlopig mee. En dat is heel leuk om te constateren.
De Treffers was gehavend door de absentie van zijn topscorer Lowie van Zundert en het tussentijdse vertrek van zijn vervanger Aziz Khalouta. Laat het toeval zijn, maar juist op de positie waarop die mannen hadden moeten worden uitgeschakeld misten de Boys een paar kanonnen. Masies Artien (laatste wedstrijd schorsing), Thomas Bakker (buikspierblessure) en Carlos Opoku (op de bank na een langdurige blessure) konden de posities centraal achterin niet bemannen. Het is inmiddels ontelbaar hoeveel verschillende combinaties van centrale verdedigers Rijnsburgse Boys achterin heeft gehad, maar deze keer mochten Nick Zeijlmans en Roderick Gielisse zich van hun beste kant laten zien.     En alhoewel je ze vooraf misschien inschat als vooral goed voetballende spelers, kweten zij zich ook verdedigend uitstekend van hun taak. Ze straalden rust uit en beperkten de foutenlast tot een minimum. Tel daarbij op dat Jordy Strooker (vocht geweldige duels uit met de tank Koen Maertzdorf) en Bert Koomen (sprintkanon tegenover sprintkanon Dilivio Hoffman) zich ook van hun beste kant lieten zien en de nul is deels verklaard. Deels, want natuurlijk kreeg De Treffers ook kansen…

Foto: www.detreffers.nl


Weifelend begin
Het leek er aanvankelijk geenszins op dat Rijnsburgse Boys met drie punten huiswaarts zou keren.  De Treffers pinde de Boys meteen vast op eigen helft en het was even vrouwen en kinderen eerst voor geel-zwart. Een kwestie van overleven dus en geen goal tegen krijgen. En, als het even mee zit, misschien wel een goaltje mee pikken. Dat overleven lukte, maar die goal mee pikken niet. En dat had makkelijk gekund, want Rijnsburgse Boys kreeg toch echt een paar dotjes. Eerlijk is eerlijk, De Treffers had ook moeten scoren. In de snelheid is me ontgaan wie het was, maar feit is dat De Treffers een open schietkans kreeg op een meter of tien van de goal. Die werd tot opluchting van de weer ruim meegereisde Uienkaravaan gemist (naast), maar had er echt in gemoeten. Aan de andere kant, zowel Van der Moot, Spruijt, Tillema en Zeldenrust kregen ook kansen die ze met een beetje meer finesse hadden kunnen maken.
Lekker nat
Het had deels te maken met het zompige gras, dat een paar uur voor de wedstrijd nog een flinke wasbeurt had gekregen. Er zijn mensen die erover klagen, maar glibber partijen en opstuiterende ballen horen bij een ouderwetse partij voetbal en er is één troost: beide ploegen hadden er last van. Het had wel degelijk invloed, dat wel. Er ontstonden namelijk soms ineens countermogelijkheden omdat iemand weg gleed en schieten op doel werd wat meer een loterij, omdat de bal soms plots op stuiterde. Het weerhield de Uien er niet van om een aantal prachtige aanvallen op de mat te leggen. De mooiste werd helaas niet beloond, want alhoewel hij eindigde in een goal, werd hij afgekeurd vanwege (nipt) buitenspel. Doodzonde, hopelijk is de aanval nog op de beelden te zien, want het was een razendsnelle aanval over veel schijven, met meerdere malen één keer raken als kenmerk. Het had geweldig geweest als deze geteld had.
Aan de andere kant, Bo van Essen had de openingsgoal op zijn schoen maar wist de kans niet te benutten. Al met al was een 3-3 (of eigenlijk 3-4 of 3-5) ruststand niet gek geweest. Voor ons als toeschouwers was er in ieder geval geen enkele reden om na de uitstekende maaltijd in de businessclub van De Treffers (dank voor de zeer vriendelijke ontvangst!) een ‘after dinner dip’ te krijgen. Ons voetbalminnende brein werd vrijwel onophoudelijk getriggerd.
Helaas werd de rust niet zonder kleerscheuren bereikt. Richard van Nieuwkoop moest zijn heldhaftige uitkomen op een hoge bal bekopen met een flinke oplawaai achterop het hoofd. Het zal zeker niet met opzet zijn geweest en in de kluwen van spelers was het lastig te zien hoe het precies kwam, maar het kwam wel aan. Een langdurige blessurebehandeling ten spijt moest Richard na rust plaats maken voor Bradly van der Meer, met een stijve nek en hoofdpijn als souvenir. Beterschap Ries!

Foto: www.detreffers.nl


Na rust
De tweede helft kon niet beter beginnen: binnen twee minuten lag de bal al in het Groesbeekse net. Jeffrey Jongeneelen, hij staat op het punt weer vader te worden, speelde wederom een zeer solide partij. Zijn techniek en balvastheid, zelfs onder zware druk, zijn van de buitencategorie en ook in deze wedstrijd liet hij weer zien over exceptionele kwaliteiten te beschikken. Zijn kwaliteiten benutte hij om een strakke voorzet op Tillema te geven. Tillema is Tillema, inclusief zijn neus voor de goal. Het mag dus geen verrassing zijn dat hij zich precies goed positioneerde om de 0-1 binnen te schuiven.
Dat is nog eens lekker aan de tweede helft beginnen. Maar, de Uien waren er nog lang niet. Hans Oudwater en IJsbrand van Tilburg lulden voor RTV Katwijk de ether vol en reporter Van Tilburg vloog in de tweede helft regelmatig als de plaatselijke Jack van Gelder verbaal uit de bocht. De aanwezige Groesbekers keken regelmatig om welke halve… ze nu weer op hun sportpark hadden toegelaten. Het gaf extra jus aan de enerverende tweede helft, waarin De Treffers het vooral op een pompen zette. De lange bal was het devies, maar de Rijnsburgse verdediging gaf weinig weg. En als het dat al deed, na glibberpartijen aan geel-zwarte zijde, dan hadden de Uien het geluk aan hun zijde. Bijvoorbeeld toen Van der Meer weggleed en De Treffers naast kopte, terwijl het doel niet meer bemand was. Het zijn van die voorvallen waardoor het gevoel aan Rijnsburgse kant steeds beter werd. Want als je tegenstander een paar grote kansen mist, dan weet je meestal wel hoe laat het is. Laten we wel zijn: de Uien hebben er ook wel een paar gehad. Een voorsprong voor de Treffers had dus niet terecht geweest.
Verdubbeling
De klus werd voor de Groesbekers alleen nog maar zwaarder toen de duivelse Van der Moot weer eens toesloeg. De voorzet van Jeffrey Jongeneelen, een paar meter van de achterlijn vanaf links, was keistrak en keihard. De afronding van Dani, vlak voor de goal, was zo hard dat de bal niet eens meer voor het blote oog zichtbaar was: 0-2. Van der Moot bleek daarna ook nog de vrije trappen op zich te gaan nemen. Aan zijn poging zat een prachtige curve, maar de bal daalde net te laat. Nog even oefenen dus, maar de potentie is er.
Inmiddels deed De Treffers wat het kon. Hoge ballen voor de pot blijven gevaarlijk, hij hoeft tenslotte maar één keer goed te vallen. Maar zoals gezegd, de Boys verdedigden taai. En er kwam veel ruimte in de omschakeling. Wat hebben onze mannen weer veel meters gemaakt. Spruijt en Ros lijken wel met zuurstoftanks op hun rug te lopen. In vergelijking met hun debuut voor de Uien zijn beide heren veel volwassener in hun spel geworden. Een genot om te zien !
Het scheelde overigens vaak maar een haar of Rijnsburgse Boys kreeg vrije doortocht naar doelman Kornelis. Net aan buitenspel, het veld of een pass die net niet scherp genoeg was verhinderde de nekslag voor De Treffers. Uiteindelijk maakte het niet meer uit. Trainer Wisman leukte de avond nog wat op door de van blessures terug kerende Opoku en Hudepohl (meer dan 400 dagen absent!) hun terugkeer in de Tweede Divisie te gunnen. Hudepohl maakte zijn terugkeer bijna nog legendarisch. Het zal als voorzet bedoeld zijn geweest, maar zijn inzet vloog rakelings langs de kruising! En dat in blessuretijd. Het feest was hoe dan ook leuk. De jongens van de HKR werden bedankt voor de steun. Ook zij zullen met een dikke smile de bus in zijn gegaan om pas richting middernacht in Rijnsburg aan Zee aan te meren. Als je deze wedstrijden wint, dan is de aanvangstijd en de lange rit snel vergeten…
Na afloop brulden de speakers hun beat in de kleedkamer van de Uien. Toen trainer Wisman met een na suizende buis van Eustachius de meegereisde persmuskieten te woord stond kwamen deze blije woorden uit zijn mond: ”Ik vond dat we verdedigend goed de controle erop hadden. In de eerste helft hebben we wel twee mogelijkheden weggegeven. Maar daarnaast hebben we veel kansen gecreëerd maar we waren helaas niet in staat om in de eerste helft het geluk af te dwingen. Er zaten een paar hele goede aanvallen bij die we net niet wisten af te ronden. Ik heb in de rust aangegeven dat we verdedigend op dezelfde voet verder moesten gaan. En dat we in aanvallend opzicht scherper moesten zijn in de afwerking en dat gebeurde al vrij snel. Dat zat mee. En daarna hebben we wel in fases onder druk gestaan en liepen we iets te ver naar achteren. Daarentegen zijn we heel gevaarlijk geweest in de omschakeling en scoorden we heel verdiend een paar schitterende goals.
Zij speelden alleen maar lange ballen. Dat doen ze wel slim, want het veld is slecht en leent zich niet voor goed voetbal. Dus dan is het wat zekerder om wat sneller diepte te zoeken. Dat deden ze heel consequent. Wij hadden er wel een paar meer kunnen maken. Maar we maken er twee en krijgen er geen één tegen. Enige puntje van kritiek is dat we iets teveel naar achteren gingen lopen, wat deels door de tegenstander komt. Je bent geneigd dan sneller achteruit te lopen. Maar het is lastig om dat te voorkomen. Daarom bracht ik Opoku, voor wat meer zekerheid. Al met al een verdiende overwinning.”
Het was leuk op Sportpark Zuid !
De Treffers – Rijnsburgse Boys    0-2  (0-0)
Scheidsrechter: De heer L. Timmer
Toeschouwers: 600
Gele kaarten De Treffers: Bryan Sirvania en Joey Dekkers
Scoreverloop:
47’ 0-1 Joël Tillema
62’ 0-2 Dani van der Moot
Opstelling De Treffers: Niels Kornelis; Joris Janssen, Bryan Sirvania, Joey Dekkers, Jermo Wilsterman; Dennis Janssen, Boy van de Beek, Tjeu Langeveld (72. Sow Ifra); Dilivio Hoffman, Bo van Essen, Koen Maertzdorf.
Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop (46. Bradly van der Meer); Jordy Strooker, Roderick Gielisse, Nick Zeijlmans, Bert Koomen; Jeroen Spruijt (87. Carlos Opoku), Bram Ros, Joël Tillema; Furghill Zeldenrust (90+3 Max Hudepohl), Dani van der Moot, Jeffrey Jongeneelen.