IJsbrand van Tilburg

De Graafschap 33ste profclub als tegenstander

Het duel tegen De Graafschap is voor Rijnsburgse Boys de 33ste wedstrijd tegen een profclub in het KNVB-bekertoernooi. Vijftien keer betrof het een club uit de eredivisie en achttien keer een ploeg uit de eerste divisie. Dit heeft mooie verhalen opgeleverd. We kijken terug op het succes tegen Willem II, de pech tegen NEC en het bereiken van de achtste finale in 2012.

Willem II
Het absolute hoogtepunt uit de KNVB-bekergeschiedenis was in 1983 toen Willem II – op dat moment vijfde in de eredivisie – in Rijnburg met 3-1 werd verslagen. Trainer Jan Notermans van Willem II maakte aan de vooravond van het duel geen beste beurt. “Rijnsburgse Boys zegt me eerlijk gezegd niets, moet ik bekennen. Ik heb ze niet vooraf bekeken, zelfs geen informatie over die jongens ingewonnen”, aldus Notermans. Die onderschatting komt de profclub duur te staan. Bij rust staat Rijnsburgse Boys nog met 0-1 achter, maar binnen tien minuten na rust komen de geelzwarten op een 2-1 voorsprong door doelpunten van Jan Hogewoning en Ton Arroyo. Met een offensief dat niet veel gevaar oplevert, probeert Willem II het tij te keren maar twee minuten voor tijd scoort de uitblinkende Huug Aandewiel de beslissende 3-1.

NEC
In 2008 schrijft Rijnsburgse Boys bijna geschiedenis. In De Goffert, de thuishaven van NEC, is Rijnsburgse Boys de betere ploeg. Het mist opgelegde kansen en heeft pure pech als uitblinker Richal Leitoe in de verlenging tegen de binnenkant van de paal schiet. Na 90 minuten staat het 0-0. Helaas heeft Rijnsburgse Boys in de reguliere speeltijd een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen niet benut. In de 69ste minuut krijgen de geelzwarten een terechte strafschop die Bennie van Noord (bij afwezigheid van penaltyspecialist Peter Freke) tot ontzetting van alles wat Rijnsburg is naast schiet. Ook in de verlenging bieden de Rijnsburgers de profs uit Nijmegen goed weerstand totdat in de 102de minuut het noodlot toeslaat en ook NEC een strafschop mag nemen. Deze kans laat NEC niet liggen en dat wordt de beslissende 1-0 voor de eredivisieclub. NEC-trainer Mario Been geeft in de persconferentie toe dat eigenlijk geelzwart de volgende ronde had moeten halen…

Achtste finale
Dat het op sportpark Middelmors kan spoken, daar kunnen al zeven profclubs over mee praten. De meest recente Rijnsburgse stunts zijn inmiddels tien seizoenen geleden, tegen FC Volendam (1-0) en FC Emmen (0-0 waarna de strafschoppenserie met 7-6 wordt gewonnen). Ook de daaropvolgende bekeravond tegen PSV is een ware happening. Rijnsburgse Boys verliest wel, met 0-4, maar dat was pas in de achtste finale van het toernooi. PSV zou later in het toernooi de finale bereiken tegen AZ. Die verliezen de Eindhovenaren met 2-1.