outhands

Column Willem Zwaan

 

Rijnsburg, 24 oktober 2005

De verandering
Na het lezen in het jubileumboek van de vereniging viel het mij op dat een aantal Rijnsburgse jongens de naam van de vereniging in het begin RFC “Rijnsburgse Football Club” wilden laten heten, maar deze naam bestond al, dus werd gekozen voor de huidige naam. Dit is wel jammer want RFC had goed bij de hedendaagse vereniging gepast.
Wanneer je de entree van de kleedruimten onder de nieuwe tribune binnenloopt zie je links de opgang naar het “sponsorhome voor de businessclub met restroom en business-seats”, oftewel in normaal Hollands “geldschietersverblijf voor de zakenlieden met een kantine en gereserveerde zitplaatsen”.

Doorslaan
Dit is een goede zaak voor de vereniging, daar kan je mee voor de dag komen, maar gaan we niet te veel doorslaan op deze manier. In het bedrijfsleven zie je ook al deze verschrijvingen voorkomen. Kijk maar eens in de advertentiepagina van de Telegraaf. Welke functieomschrijvingen er zijn voor eigenlijk simpele banen (als het beestje maar een naampje heeft), dan nog maar te zwijgen over alle visitekaartjes die ik op vergaderingen krijg met de vreemdste functies. Er staat nog net niet het type en kleur leaseauto vermeld. Ik verwacht op de eerstvolgende ledenvergadering de presentatie van de visitekaartjes voor het bestuur, passend in de nieuwe lijn, met hierop de volgende functies:
Cees Driebergen- president
Edward Duindam- financial controller
Henk de Wolde- senior account manager
Willem Brugmans- facility manager
Ed Bos- senior manager planning & control

Jé lo blék
Ook worden de bestuursvergaderingen omgedoopt in “boardroom-meetings”, de kleedruimten in “dressingrooms” en het secretariaat in “servicedesk”.
Zelfs de supportersvereniging heeft een engelse naam “Yellow Black” (dit heeft wel een hoog Kattuks gehalte, spreek dit maar eens uit als “jé lo blék”).
Wat nog onveranderd gebleven is, is het wormvormig aanhangsel (blinde darm of appendix) genaamd de “kantine” of is het een kerkelijk centrum, ik weet het niet meer.

Hier zal ook een verandering plaats moeten vinden, de kantine gaat heten “bar-bistro Middelmors’ of iets dergelijks met op de gevels neonreclame, een loungebar en chillroom met medewerkers die visitekaartjes hebben met de functie van food & beverage manager, bartenders, hooters, cateringmedewerkster en manager housekeeping.
Anders staan we binnenkort in een kille ruimte zonder medewerkers, met aan het plafond camerabewaking, aan de met munten gevoerde koffie-, frisdrank-, ballengehakt-, en beertenderautomaat, onze versnaperingen te bekomen. Dus hopelijk tijdig de verandering doorvoeren.