outhands

Column Willem Zwaan, 24-09-2005

Rijnsburg, 24 september 2005

Door Bram van Zuijlen, een website medewerker, is mij gevraagd om namens de lagere senioren een column te schrijven voor de website van Rijnsburgse Boys. Op zich een hele eer maar wat ga je hierin vermelden. Na overleg is besloten om er een leuk praatje van te maken, en oplossingen aan te dragen en niet, zoals vorig jaar in de Treffer, telkens te lezen over normen, waarden en respect. Dat ging mij toch wel een beetje tegen staan, telkens dat vingertje wijzen naar de leden. Zoals iedereen weet bestaat de vereniging uit twee soorten leden: niet spelende leden en spelende leden. Over de laatste groep ga ik het hebben.

Bizar volk
Ik ben zelf leider van het 13e elftal en loop al 28 jaar langs de lijn te rennen maar de laatste 5 jaar ook binnen de lijnen als scheidsrechter van het eigen elftal, een lastige opgave. Leuk om te horen maar dat is het niet. De realiteit is anders, in het veld kom je er achter wat voor een bizar volk wij zijn.
Je kan goed merken dat de gemiddelde Nederlander zijn avonden vult met onderuit hangen op de bank en met het verstand op nul en de blik op het scherm zich mee laten slepen door slappe verhalen, die in leuke kleuren door lawaaierige onpersoonlijkheden over ons uit worden gestrooid en dan het idee hebben iets mee gemaakt te hebben.

Break
Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te zien dat er bij de meeste acteurs en televisiepersoonlijkheden een steekje los zit, voor de televisie moet je die eigenschap bezitten. Normale mensen zijn uit, iedereen wil zich manifesteren. Alles moet mogen omdat dit op televisie ook kan en dat vind je weer terug in het veld. We weten precies hoe het moet, maar daar komt weinig van terecht. Ik denk dat we de scheidsrechters in flitsende kleuren moeten laten lopen en in iedere wedstrijd reclameblokken inlassen, dat is men van de avond daarvoor ook gewend.
Dan kunnen de spelers, net zoals thuis op de bank, even een kleine break nemen en afkoelen om daarna weer fris verder te spelen. Zo gaan ze niet uit hun ritme en zullen de problemen met scheidsrechters ook tot de verleden tijd behoren, waardoor de vereniging weer een scheidsrechter voor ons heeft.