outhands

Column Niek Oosterlee

Mijn  ‘Wolfpack’

 In de komische Hangover films heeft Alan Garner het over zijn ‘Wolfpack’. Alan is een wat wereldvreemde jongen, die het fantastisch vindt dat hij uiteindelijk ‘vrienden’ heeft gevonden om deel uit te maken van zijn ‘Wolfpack’.  Wolven zijn sociale dieren die leven in strikt georganiseerde familiegroepen.  Zij zijn afhankelijk van elkaar om in leven te blijven.  Alan legt dus nogal een claim op zijn nieuwe ‘vrienden’.

In deze column wil ik het eens hebben over de mensen die mij omringen. Ik wil u iets vertellen over  mijn ‘Wolfpack’.  Ze zijn al heel wat jaren bij elkaar en vormen mijn inziens de ruggengraat van de selectie. Zij hebben veel met elkaar meegemaakt en hebben een ‘familiare’ sfeer gecreëerd waarin velen zich thuis voelen. Er is naast gezelligheid en warmte, ook een cultuur ontstaan van het moeten presteren!

Op de allereerste plaats is daar Dick Heemskerk. Hij maakt al jaren deel uit van de technische staf. Het is een kind van de club. Zelf in het eerste elftal gespeeld en nu al jaren bij de selectie betrokken. Ik heb nog samen met Dick gespeeld en ik weet wat ik aan hem heb. Hij is ongelooflijk loyaal aan de jongens en aan de mensen om hem heen. Je krijgt wat je ziet. Een ander lid van de technische staf is Hans Schot. Uiterst kundig, hij houdt zich bezig met de keepers. Ook hij heeft bij de club gespeeld en weet dan ook wat er verlangd wordt. Streeft altijd naar de nul en is zeer begaan met ‘zijn jongens’, de keepers. Daarnaast altijd in voor een geintje. Hij is echt de vrolijke noot. De technische staf wordt gecomplementeerd met good old Arie de Haan. 73 jaar en dan nog zo begaan en fanatiek! Met bewondering sta ik vaak naar hem te kijken, wat een man. Hij begint de training met een moppie en dan gaat hij helemaal los. Vakman, brengt spelers terug van een blessure en scout de komende tegenstander. Het mooie aan Arie vind ik het feit dat hij er nog alles aan doet om ook de moderne trainingsmethodes zich eigen te maken.  Zo gedreven is hij!

De medische staf wordt gevormd door Henk Jan den Haan en Henk Bakker. De twee Henkies die zorgen voor de spelers als ze  geblesseerd zijn of pijntjes hebben. Henk Jan is een jongen van het dorp en ook verweven met de club. Hij is begaan met de jongens. Bloedfanatiek op de bank en zeer gedreven. Kent inmiddels het klappen van de zweep. De andere Henk kun je ook om een boodschap sturen. Jarenlang was hij verzorger bij HFC Haarlem. Kent het voetbalwereldje van binnen en buiten. Vaak het slachtoffer van de jongens, maar dat vindt ‘onze’ Henk niet echt erg. Alhoewel het een goed bewaard geheim is, dat de vlag werd uitgestoken in huize Bakker, toen de heren Bouma en Simons de Rijnsburgse Boys verlieten.

Nico Paauw is onze materiaalman en daarnaast nog zo veel meer. De jongens uit de selectie koestert hij. Kom niet aan ‘zijn’ spelers, want je kunt een uitbrander krijgen. Alles is altijd tip top geregeld. Kleding ligt klaar, kleding wordt opgehaald en gewassen. Daarnaast kent hij iedere voetballer uit de Topklasse en heeft hij vele vrienden, ook bij de tegenstanders. Vooral met ene Rico Kogeldans (speler van Noordwijk) heeft hij een speciale band opgebouwd. Vaak wordt Nico geholpen door Jaco Heemskerk. Nog zo’n stille kracht rondom de selectie. Eigenlijk heeft hij helemaal geen officiële functie, maar hij doet zo ontzettend veel voor de jongens.  Het is een gouden gozer met de gevleugelde uitspraak: ‘Als je hart maar warm is’.

Dan is daar natuurlijk ook nog onze elftalbegeleider. Hij kwam er anderhalf jaar geleden bij en heeft zich ondertussen al enorm bewezen. Onze Willem Brugmans altijd bezig om de zaken goed te regelen. Alles moet piccobello in orde zijn en het kan dan ook voorkomen, dat je voor de kamerindeling tijdens het trainingskamp op een gegeven moment versie 53 in je emailbox zag verschijnen. Willem staat midden in de groep en is onze antenne.

Als laatste zou ik nog Ed Bos willen noemen. Hij is onze teammanager, bestuurslid technische zaken, de man die de gesprekken voert met de spelers en ga zo nog maar even door. Ed steekt zijn ziel en zaligheid in de Rijnsburgse Boys en is mijn inziens één van de succesfactoren. Als hij zich ergens in vastbijt dan is het net een pitbull. Wat veel mensen niet weten is dat hij altijd te vinden is op de velden. Op zoek naar nieuwe spelers en om tips na te lopen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Hij is een echte perfectionist.

U zult uit het bovenstaande wel opgemerkt hebben, dat ik uitermate blij ben met de mensen in mijn directe omgeving. Zij vormen voor mij een fantastische groep mensen om mee samen te werken. Samen vormen wij met de spelers van de selectie een mooie, unieke groep. Daarom heen lopen nog meer mensen die veel voor ons betekenen, maar die kan ik hier helaas niet allemaal noemen. Het feit is wel dat we er samen allemaal van genieten. Voetbal is namelijk een spel waar je veel plezier aan kunt beleven. We gaan nu de laatste fase van de competitie in en kunnen jullie steun hard gebruiken. Nog een goede twee maanden en dan weten we alles over het seizoen 2011-2012. Dat de beste mogen winnen.

Niek Oosterlee