Nico Glasbergen

Column Nico Glasbergen: “Yellow-black lives matter”

Yellow-black lives matter

Ik weet het: het is allemaal belangrijk hoor, discussies over corona, racisme en weet ik het allemaal niet meer. Maar soms zie en hoor ik het weer en dan denk ik: “pffff, ik heb er effe geen zin meer in.” Zin of niet, het hoort er allemaal bij. Maar er is één lichtpunt: ik mag zelf bepalen waar mijn column over gaat.
Aangezien we het voetbal allemaal missen, is een terugblik op het alleraardigste seizoen 2019-2020 geheel op zijn plaats. Wat later dan normaal, om ruimte te geven aan al die mooie afscheidsinterviews die de leden van het webteam hebben gemaakt met de vertrekkende spelers van de A-selectie. Daar zaten wel een paar icoontjes bij natuurlijk, bij die vertrekkende boys. We zullen ze oprecht missen. Maar, niemand is onvervangbaar, dat zullen we komend seizoen vast gaan zien. Al is bijvoorbeeld een veel scorende middenvelder die elk seizoen goed is voor meer dan tien goals een vrij uniek bezit (Tillema). En ja, die moeten we wel gaan missen.
Vorig seizoen
Weet u nog hoe Rijnsburgse Boys 1 ervoor stond, een jaar geleden ? Matig, na een teleurstellend seizoen, waarin het met name na de winterstop bergafwaarts ging. We constateerden een lekke verdediging, maar dat was niet de enige linie waarin het mis was. Die verdediging is wel een beginpunt. Rijnsburgse Boys eindigde het seizoen 2018-2019 met 77 goals voor en 79 tegen. Oef. Het opschrijven is hem voelen: dat zijn er wel erg veel tegen. Gelukkig scoort het eerste jaar in jaar uit veel (eigenlijk altijd wel bij de vijf meest scorende teams per seizoen), anders had die regen aan tegengoals in enig seizoen nog wel eens lelijk kunnen uitpakken. Desondanks liep het vorig seizoen niet al te best af: een dertiende plaats in de eindrangschikking is Rijnsburgse Boys onwaardig.
Henk’s cowboys
De gelouterde Amsterdammer Henk Wisman mocht het dit seizoen dus gaan proberen. We wisten al veel van Wisman: oud-trainer van RBB, een periode waarin hij het gewoon goed deed. Een trainer die van eigen kracht uit gaat, die de harde aanpak niet schuwt als het moet en aanvallend wil spelen. En ook een trainer die met heel weinig middelen het uitstekend deed bij Ter Leede. Jarenlang. En eigenlijk heeft Henk zijn belofte best wel ingelost. Het seizoen 2019-2020 werd na het weekend waarin RBB gehakt maakte van GVVV (6-2, op 7 maart) abrupt ten einde gebracht. Toen waren er 24 wedstrijden gespeeld. Op dat moment was het doelsaldo 55 voor en 42 tegen. Trekken we het gemiddelde per wedstrijd door naar het einde, dan zou het eerste geëindigd zijn met 78 goals voor en 60 tegen. Die 78 goals zijn prima, 60 goals tegen is nog wat aan de hoge kant. Had Katwijk namelijk het gemiddelde doorgetrokken, dan was het op 37 tegengoals uitgekomen. Dat zijn lage aantallen die horen bij een kampioen. Ons aantal tegendoelpunten hoort bij een type elftal als Bayer Leverkusen, cowboyvoetbal, veel vermaak, maar de fine tuning moet nog echt even beter. Toch was Wisman met zijn staf en mannen duidelijk op de goede weg. Kijk maar naar de tweede competitiehelft: in 2020 verloor RBB slechts één keer: 6-3 bij AFC. En dat was nog geflatteerd ook (bij rust nog gelijk, vlak na rust een rode kaart voor Artien). Het jaar 2020 bracht naast die ene nederlaag zes overwinningen en één gelijkspel. En dat is eigenlijk hartstikke knap.
Underdog, maar honden kunnen bijten
Het is wel frappant dat in de nabeschouwingen op dit seizoen Rijnsburgse Boys stelselmatig wordt genegeerd als titelkandidaat. Wij zouden het niet gaan worden. De eerstvolgende wedstrijd tegen Katwijk, een uiterst zware, had cruciaal geweest. Een onverwachte overwinning had de boel weer compleet open gegooid. We zullen het nooit weten. Maar wat we wel weten: op 7 maart stond Rijnsburgse Boys maar op vier punten van koploper Katwijk, was in de winning-mood en was op IJsselmeervogels na (57 om 55) de meest scorende ploeg.
En wat veel mensen zich niet eens meer hebben gerealiseerd is het volgende. Als je een stabielere verdediging wil opbouwen, wil je graag met vaste mensen spelen om vastigheden in te slijpen. Door blessures was het centrale verdedigingsduo het afgelopen seizoen een duiventil. Rijnsburgse Boys speelde met liefst 7 verschillende combinaties. Bakker-Zeijlmans en Artien-Gielisse waren de meest voorkomende combinaties. Maar Thomas Bakker bijvoorbeeld heeft alle combinaties dit seizoen meegemaakt (dus met Artien, Gielisse, Zeijlmans en Opoku). Dat dat niet bevorderlijk is voor de consistentie, moge duidelijk zijn. In dat licht mogen we concluderen dat Henk en zijn mannen het dit seizoen gewoon goed hebben gedaan. Rapportcijfer een 7,5 ? Zoiets. Tegen de 8 aan.
Hartendieven
Op individueel niveau konden we ook blij worden van een aantal zaken. Een kleine greep. Ik ben zelf een enorme fan van pijlsnelle backs. Met de komst van ons sprintkanon Bert Koomen werden we op onze wenken bediend. Bert kan ook nog eens voetballen, heeft duelkracht en is een echte terriër. Wat mij betreft een ontzettend goede ‘aankoop’. Zeker in combi met die andere kanjer, Strooker, op de andere kant.
Of wat dacht u van de ontwikkeling van Jeroen Spruijt ? Van hangende linksbuiten bij Westlandia naar patron op het middenveld bij ons. Je ziet hem per maand volwassener worden, is onvermoeibaar en ontzettend nuttig. Een genot. Bijkomend voordeel is dat hij een uiterst gevaarlijk duo vormt met Dani van der Moot. Van der Moot, technisch uiterst vaardig, een dodelijk schot, ijzersterk in de combinatie (let maar eens op hoe accuraat hij kaatst onder druk!) en altijd goed voor goals. Met dat soort spelers doe je een gooi naar de top, mist je fundament goed staat.
Zonder overigens heel veel anderen tekort te willen doen. Want ook jongens die nog wel eens verguisd werden in het verleden (bijvoorbeeld Masies Artien, die periodes heel goed speelde) hebben hun niet te verwaarlozen bijdrage. Om Roderick Gielisse niet te vergeten, die zich over de teleurstelling heen zette (Koomen speelde hem als back eruit) en aantoonde centraal achterin niet te misstaan.
Mooi rapport
Kortom, mogen we het afgelopen seizoen als geslaagd beschouwen ? Zeker wel. Zie waar we vandaan komen en constateer wat er het afgelopen seizoen is gepresteerd. Topploegen werden verslagen of hadden het ook thuis tegen ons erg moeilijk. RBB scoorde veel goals, speelde soms prachtig aanvallend voetbal, leverde veelal veel strijd en passie en had altijd goede intenties. Mix er twee heerlijke overwinningen tegen Quick Boys bij (voor ons DE derby!) en wat andere losse hoogtepunten, dan kunnen we alleen maar heel tevreden terug kijken.
Wat het aankomend seizoen brengt is nog lastiger te voorspellen dan dat het normaal al is. Maar dit positieve jaar steken we in ieder geval in onze achterzak. Komend seizoen zonder onze toppers Van Nieuwkoop en Tillema. Zij zullen niet vergeten worden; loop als het weer mag de kantine maar in en dan zie je dat snel genoeg!