Nico Glasbergen

Column Nico Glasbergen: Wie overleeft de Leeuwenkuil?

Wie overleeft de Leeuwenkuil?

Volgens mij kent iedereen dat wel. Je schudt iemand voor het eerst in levenden lijve de hand en je krijgt meteen een bepaald gevoel door. Het kan van alles zijn: sympathie, wantrouwen, walging, onzekerheid of heel veel interesse. Het laatste is bij mannen meestal het geval als er een verdomd lekker wijf tegenover ze staat, maar dat terzijde. En als je die eerste hand hebt geschud, dan is het maar afwachten of je eerste gevoel klopt. Soms zit je er hopeloos naast, maar bijvoorbeeld in het geval van wantrouwen hebben veel mensen een sterk en vaak kloppend onderbuikgevoel. Dat laatste had ik overigens zeker niet toen ik op de Open Dag (nogmaals dank Duif!) onze nieuwe trainer Wilfred van Leeuwen de hand schudde. Om eerlijk te zijn was ik redelijk geïmponeerd. Ik had hem namelijk kleiner ingeschat, maar het is eigenlijk wel een beer van een vent. Niet zoals sommige van onze stewards, maar zeker geen vlieggewicht. Het was een stevige handdruk met de opmerking van mijn kant dat hij me dit jaar nog wel zou tegenkomen na wedstrijden. Het schoot meteen door mijn hoofd: “deze vent kan heel aardig en gezellig zijn, maar ook hard en resoluut.” Dat zie je meteen, althans, dat denk ik. We gaan zien of mijn idee klopt.
De kop van dit stuk is wat dik aangezet. Het zal figuurlijk vast geen leeuwenkuil worden, maar de nieuwsgierigheid naar wie het dit seizoen gaan redden is zeer groot. De concurrentie is zeker op sommige plekken moordend en welke kikkers gaan muiten als ze te lang in de emmer moeten blijven? Sommige karakters in de selectie van Van Leeuwen lenen zich niet voor problemen, maar het is een enorme uitdaging om ook de nummers 12-20 enigszins tevreden te houden. In dat licht is de prachtige terugkeer van Bart Freke geen goed nieuws voor bijvoorbeeld Artien, Prijs en Opoku. Waarschijnlijk is Bart de minst pure verdediger van de vier, maar wel de beste (passende) voetballer. En als hij gaat spelen, dan zitten er zomaar twee van die mannen op het bankie. Want Strooker en Gielisse kan je blind opschrijven. De briljante dieptepass binnen de tien seconden speeltijd, thuis tegen de Ajax amateurs, is één van de redenen waarom Bart speelt. Het is een bijzondere kwaliteit die weinig spelers hebben. Maar, hoe gaan de spelers het oplossen als de tegenstander bij geel-zwart balbezit Bart stelselmatig afdekt? Niek Oosterlee liet dat zijn spitsen al doen in zijn tijd als trainer bij FC Lisse. Natuurlijk komt er dan een andere verdediger vrij, maar het kan potentieel (flinke) problemen opleveren. Het is de reden waarom mijn voorspelling voor dit seizoen zal zijn dat we weer flink het telraam kunnen gaan pakken, overigens ook ten positieve. Het doelsaldo onder Mulders zal niet veel veranderingen onder Van Leeuwen ondergaan aanstaand seizoen, neem ik aan.
En wat ‘beurt’ er met jongens die de vorige seizoenen wat haperden in hun consistentie? Aan sommige reacties te zien is niet iedereen fan van jongens als Halman en Hudepohl. Ik hoor niet bij die groep. Volgens mij zijn het jongens met ontzettend veel talent die het sleuteltje naar de volgende stap nog niet helemaal hebben gevonden, maar wel warm zitten. Goed naar de trainer luisteren kan ze een flinke stap verder helpen. Ze hebben beide nog wel eens de neiging om het omgedraaide te doen van wat zou moeten: afspelen waar de actie beter is en andersom. Maar ze hebben het wel in zich. En dan komt om de hoek kijken wat je ontzettend veel bij jonge talenten ziet: krijgt een trainer het er uit wat er in zit? Max heeft een stoïcijnse gezichtsuitdrukking, maar mag wat stoïcijnser voor de goal zijn. Toch zie je ook briljante dingen en dat biedt perspectief. En ook Jayson Halman is een natuurtalent die net even dat duwtje nodig heeft. U moet hem eens zien afronden op de training. Dat moet in een wedstrijd ook kunnen! Het is het (vooral) psychologische spel van kansen, vertrouwen en de eigen inzet en toewijding die gaat uitmaken wie het redt. Voor sommigen is dit het een ‘do or die’ seizoen bij de Uien, zo lijkt het. Laten ze zich vooral niet leiden door een enkele negatieve reactie uit het publiek. Van sommige azijnzeikers weet je namelijk dat ze niet eens weten of er lucht of zand in een bal zit.
Duidelijk is dat het elftal nog lang niet uitgekristalliseerd is. Voor het zelfde geld loopt Van Leeuwen binnen een maand tegen een aantal flinke pechgevallen op. En Donny van Oijen zit ook nog op het vinkentouw. Hij maakte vorig jaar na een lange pauze een langzaamaan steeds sterkere comeback. En dan zijn de middenvelders nog niet eens besproken. Want wie van de paardjes Ros&Knol gaan spelen? Zag u die getergde invalbeurt van Wesley Goeman tegen Ajax ? Eén ding is zeker: het gaat weer zo gruwelijk interessant worden aanstaand seizoen. Mijn voorspelling ? Ik ga straks de HKR-poule invullen. Maar eerlijk gezegd heb ik nog geen flauw idee. Welkom in de Tweede Divisie!