Bram van Egmond

Column Nico Glasbergen: “Housekeeper”

Housekeeper

Al enkele seizoenen lang vind ik het een mooie traditie om een lid van de A-selectie in het zonnetje te zetten. We hebben immers al aardig wat toppers voorbij zien komen op de Middelmors. Spelers die het verdienen om uitgelicht te worden, omdat ze iets bijzonders doen of hebben gedaan. Ze hoeven echt niet al jaren bij de Uienfamilie te horen, want wat goed is kan snel naam maken. Maar als er iemand is die en uit Rijnsburg komt (in ieder geval van oorsprong) en ook nog eens – op het moment van dit schrijven – 252 competitiewedstrijden voor Rijnsburgse Boys 1 heeft gespeeld, dan is het duidelijk. Deze topper verdient een plek in de spotlights. Iets waar hij overigens volgens mij helemaal niet zo op zit te wachten. Hij is kritisch, zal niet bepaald snel op de tafel staan dansen na een goede prestatie of een fantastische teamprestatie en heeft een stevige eigen mening. En als je ernaar vraagt, dan zal je hem krijgen ook. Hij vertelde ooit dat hij het in een groep wat lastiger vindt om die mening te geven, maar spreek je hem één op één, dan krijg je die mening ongezouten te horen. En zo hoort het ook. Hij wordt op 18 april 33 (feestje bij Jong FC Volendam !) en is aan zijn laatste seizoen als keeper bezig. Richard van Nieuwkoop.
Als je je debuut maakt op Nieuw-Zuid, op 8 mei 2010, met een 0-3 overwinning, dan hangt er eigenlijk al een zegen over je carrière. Het was de laatste wedstrijd van dat seizoen en Van Nieuwkoop ging met zijn teammaten daarna de Topklasse in. Het was in een tijd dat Tim Orlowski zijn concurrent was. Orlowski stond toen al jaren in de basis, maar Richard, overgekomen van Tonegido (na o.a. vier wedstrijden betaald voetbal voor ADO Den Haag), klopte op de deur. Het duurde wel even, maar een seizoen later nam Richard de troon over. Er volgden aardig wat concurrenten, maar hij keepte ze allemaal ‘op het bankie’. Recentelijk werd Bradly van der Meer het slachtoffer van een paar fouten/foutjes op rij. De tot dan toe hoogst ontevreden Van Nieuwkoop pakte zijn kans en staat naar verwachting zijn plek niet meer af. Het zou een glansrijk slot zijn van een prachtig aantal wedstrijden in het Rijnsburgse doel. Weliswaar zonder echte prijs, al was de promotie naar het huidige niveau heroïsch, maar wel na heel erg veel mooie wedstrijden.
IMG_5800
Er zit ergens een klein stukje tragiek in de loopbaan van Richard. Waarom ? Vanwege het feit dat er altijd maar gezeurd wordt om die lengte. En ik zal eerlijk zijn, ik vond de keuze van Henk Wisman om Van der Meer aan het begin van het seizoen de voorkeur te geven te billijken. Als je alle plussen en minnen bij elkaar optelt van beide heren, dan ontlopen ze elkaar niet zo gek veel. En ook bij de topamateurs gelden nauwelijks sentimenten bij keuzes voor spelers. We wisten al dat het het laatste seizoen zou worden voor Richard. Een keuze voor Van der Meer zou dus ook een keuze voor de toekomst zijn.
Echter, als je geen sentimenten wil laten tellen moet je ook zakelijk kijken wie er op een bepaald moment de beste is. En dat was Richard, in december vorig jaar. Kijk je klinisch naar zijn kwaliteiten, dan zie je gewoon een verdomd goede keeper. Eigenlijk kan je alleen die vermaledijde lengte als een ‘minpunt’ aanstippen. Richard is een keeper bij wie heel veel goede dingen niet eens meer zo opvallen, zo ‘normaal’ is het geworden. Of het nou de één op één is, zijn reflexen, zijn kwaliteiten op de lijn, zijn uitstekende keeperstechniek of de zeer goede passing met zowel links als rechts, er is allemaal zeer weinig op aan te merken.
Ik kijk altijd met bewondering naar hoe makkelijk hij de ballen weg legt. Je kan hem onder druk zetten, maar daar heeft hij helemaal niks van. In heel veel opzichten is de al jaren in Noordwijk woonachtige maar desondanks echte Ui Van Nieuwkoop al seizoenen lang één van de beste keepers op amateurniveau.
De omschrijving die hij van zichzelf gaf toen hij in 2009 naar Rijnsburgse Boys kwam is nog steeds een uitstekende: “als ik echt een type moet omschrijven, ben ik een keeper die rust uitstraalt in het veld, graag meevoetbalt en me altijd voor meer dan 100% geeft”.
Er is een tijd van stoppen en dat moment nadert voor Richard met rasse schreden. Geniet dus nog maar even van de enige echte Ui in de basis. Hij verdient een waardig afscheid, wat hij vast wel zal krijgen, neemt u dat maar van mij aan. Zijn eindscore zal zo rond de 265 wedstrijden in het eerste zijn. 265 wedstrijden. Daar kan je als Rijnsburgse jongen alleen maar van dromen of jaloers op zijn. Alvast bedankt Ries, voor heel veel goede optredens en jarenlang zowel technisch als qua instelling een uitstekend voorbeeld zijn voor alle jonge geel-zwarte keepers. Kritisch was en ben je altijd en niet gauw tevreden. Precies zoals het hoort.
Het ga je goed!