Nico Glasbergen

Column Nico Glasbergen

column-nicoglasbergen-artikel

Hallelujah! De verlossers zijn gekomen!

Grote koppen in de kranten, internet barstte uit zijn voegen en Facebook en Twitter ontploften: Van Bronckhorst trainer
van Feyenoord en Kuyt weer ’thuis’. Een nieuwtje doet wat met een mens! De reacties stroomden binnen en met name in Rotterdam, waar ik werkzaam ben, was het het gesprek van de dag. Leuk hoor. Op zich. Dat ze volgend seizoen een leidende rol gaan vervullen in het mooiste stadion van Nederland. Goed voor de club. En ga zo maar door.
Dat Dirk een Quick Boyzer is, of dat hij door Johan Derksen ‘die predikant’ wordt genoemd maakt niks uit. Voor mijn part preekt hij twee keer per zondag in de Witte Kerk (is die weer wit eigenlijk ? Ben door omstandigheden al vijf jaar niet meer daar in de buurt geweest). Laat Dirkie maar komen. Dat hij een tribune naar zich vernoemd zag is meer dan terecht. Een beter voorbeeld is er niet voor de jeugd. Ooit begonnen als schilder, voorziet hij komend seizoen de Kuip van meer kleur. Een ontwikkeling waar zowat iedere supporter blij mee is!
Er zit altijd wel een beetje een keerzijde aan dat soort berichten. De gemiddelde fanatieke supporter denkt namelijk structureel ééndimensionaal. Het maakt niet zo gek veel uit of het laatste kampioenschap uit de vorige eeuw stamt. Brullen doen ze toch wel; nou wordt Feyenoord kampioen!! Misschien komt die Zweedse dorpsgek er weer bij, het kan toch niet mis ? Het is goed voor de kassa aan het Stadionplein. Al maakt het natuurlijk niet zo veel uit wie er komt. Van PSV verliezen met 10-0, daarna doordeweeks tegen VVV spelen en de Kuip zit vol. Daar kan je het Legioen alleen maar voor prijzen. Alleen… die blinde euforie, hosanna stemmingen voor het seizoen, die reacties op social media. Kan er zo slecht tegen, ik kan het niet handelen. Tientallen teleurstellingen in de laatste seizoenen ten spijt, het bederft het ongebreidelde optimisme, beter gezegd blind vertrouwen, niet. Ik zeg altijd: “het is altijd wat bij Feyenoord”. Spelen ze een keer een seizoen waarin ze elke topper hadden moeten winnen, staan ze nóg ver achter. Het is een beetje de tragiek van rood-wit aan de Maas. Voor die jongens die nog steeds voor een dictee een 3 halen maakt dat echter niks uit. Lees die reacties maar eens. Ik las er één, waarbij ik niet wist of lachen of huilen gepast was: “Nau hebbe we Dirk weer. Die jode kenne nau inpakke. Slegte ploeg. 020 mongole!” Zegt u het maar. Lachen of huilen ? Ik neig naar het laatste…
Tuurlijk, die gasten zorgen voor steun aan de ploeg. Dat leger vlak achter het doel, dat is gewoon ronduit imponerend. Voormalig Man U rechtsback Gary Neville noemde de Kuip ooit in zijn biografie één van de imponerendste stadions waar hij ooit speelde. Dat zegt wat. Jammer genoeg zitten er een structureel aantal van die figuren nog steeds op een niveau dat je bijna als beledigend voor een kleuter ervaart. Uiteraard, ik kan die reacties ook niet lezen. Maar als je ze niet leest, heb je wel zo’n type dat je aanspreekt omdat ze weten dat je Feyenoord ook een warm hart toedraagt. “Wat denkie Niek, kampioen toch ?” Nee, dat denk ik niet. Meedoen aan het WK ‘Vooraf Brullen’ is niet aan deze columnist besteed.
Leuk hoor, als je optimistisch bent. Echt. Het geeft van tevoren toch een lekker gevoel. Maar kan iemand die blinde vinken een keer goed uitleggen dat je eerst rustig moet afwachten? Het is eigenlijk best bijzonder als je na 53 tegenvallers in 15 jaar er nog steeds heilig in gelooft. Alleen mogen wat mij betreft de mogelijkheden tot reageren onder berichten op internet lekker afgeschaft worden. Hebben ze bij Rijnsburgse Boys ooit gedaan, dat was een uitstekende beslissing.
Om misverstanden uit de weg te ruimen, ik ben echt heel blij met Dirk. Het is wel jammer dat Dirk in Voetbal International Rijnsburgers bollenpellers noemde. Als halve Ui moet Dirk toch weten dat Uien die bollen verkopen en niet pellen. Verder geen puntjes van kritiek meer. Om het goed te maken, scoor de winnende maar in de Arena Dirk. Die stamt namelijk ook uit de tijd van de uitvinding van de gloeilamp!