Bram van Egmond

Column Nico Glasbergen

column-nicoglasbergen-artikel

Polletje !

Sinds het bestaan van internet zijn er steeds meer dingen verzonnen om te peilen wat mensen vinden. Opinies te kust en te keur. Eén van de vele manieren om – op een luchtige wijze – te inventariseren wat men vindt is de ‘poll’. Wij hebben er ook wel eens één op de site ‘oude stijl’ gehad. Door middel van een stelling of vraag worden de lezers naar een mening gevraagd en daar komen soms hele grappige dingen uit. Zo hebben wij polls gehad over bijvoorbeeld kunstgras en toetreding tot de Jupiler League. De uitkomst daarvan is meestal behoorlijk waarheidsgetrouw, omdat er niet overdreven veel sentiment bij komt kijken, een enkeling daargelaten. En het betrof alleen de eigen club, dus er stemmen overwegend eigen mensen.
Het wordt anders als een poll open staat voor mensen van allerlei pluimage. Op de site ‘Voetbal in de Bollenstreek’ staat al maandenlang een poll, bedoeld om een ‘Elftal/Trainer van het Jaar’ te formeren, aan de hand van de stemmen van iedereen die dat maar wil. Dus Mien Dobbelsteen die vooral verstand heeft van schoonmaakmiddel, Jan de Papfles die veel van zuivel weet en Gerrit Nekkie die twijfelt of een bal rond of vierkant is kan daarin zijn keuze maken. Ik volg die poll wekelijks en zie af en toe best aannemelijke keuzes.  Het is namelijk niet zo makkelijk een keuze te maken uit het grote aanbod aan goede en minder goede spelers die de Bollenstreek in de standaard-teams rijk is. De redacteuren van VIDB zijn geen achterlijke gladiolen, o.a. ex-Noordwijk speler Bram Meurs bemoeit zich ermee en Bram weet wel waar hij het over heeft. Af en toe leverde ondergetekende wel eens via mail commentaar op spelers die van Rijnsburgse Boys werden neergezet, want er was wel eens twijfel of ze voor de verkiezing van bijvoorbeeld beste rechtsback wel de juiste Ui hadden. Echter, alles goed doen is geen sinecure en er is slechts plaats voor bewondering voor de webmasters van VIDB, want in korte tijd hebben ze er een hele leuke site van gemaakt.
Alleen… die keuzes voor de mensen die uiteindelijk in het elftal komen soms…
De meeste uitverkorenen zijn te billijken: spelers als Koroglu, van Duijn, Jongeneelen en Hagary zijn niet vreemd. Het zijn nl. klasbakken en/of ze maken een goed seizoen door. De centrale verdedigers die winnaar van de poll werden zijn echter jongens die de veters van Breinburg en Hessing niet mogen vastmaken.      De reden ? Die is vermoedelijk simpel: sommige kandidaten mobiliseerden de halve Bollenstreek om op hen te stemmen en daarnaast vermoed ik dat Rijnsburgers de site niet zo kennen èn niet zulke stemmers zijn. Conform de realiteit is het in ieder geval, hoe luchtig je het ook moet zien, níet. Aan tien van de elf uitverkorenen kan ik nog voorbij gaan, maar de spits-positie, daar is de keuze me een lacher van jewelste…
Okee, de voorzitter van de Raily Ignacio-fanclub schrijft deze column. Dat de spits van V.V.S.B. (Giovalli Serbony), die dit seizoen 1 goal maakte, vóór Raily eindigde (tot nu toe 18 maal raak) is natuurlijk een giller die minimaal een Gerard Joling-lach ontlokt. Leuk detail: Serbony is nota bene de neef van Ignacio! Dat hier wat mensen met hun hart hebben gestemd en niet met hun voetbalverstand moge duidelijk zijn. Die Serbony moet wel heel balvast zijn en een geweldige meevoetballer, anders is het al helemáál onbegrijpelijk.
Als Raily dit weet zal hij ongetwijfeld met een gierende lach zijn neef gebeld hebben en gezegd hebben: “Hey Mariku (leuk Antilliaans woordje), wat heb jij betaald ?” De keuze voor Serbony is niet belangrijk, maar wel lachwekkend. Ik zal maar verder niet gaan klagen dat Mark van den Boogaart er niet in staat.
Toch maar meer stemmen voortaan, mede Uien !