Bram van Egmond

Column Nick Driebergen

nickdriebergen

Eindelijk word ik nu eens in de gelegenheid gesteld de mening van de Rijnsburgers te peilen. Ik zit met zoveel verschillende vragen over Rijnsburg en voetbal. Sinds mijn zeventiende woon ik vanwege het zwemmen in Amsterdam en heb daardoor toch een heel stuk van de Rijnsburgse opvoeding gemist. Ik heb niet op de veiling gewerkt. Ik zeg geen ‘moah’. Ik parkeer mijn auto zelfs altijd netjes in het parkeervak. Ik ben veramsterdamt. En dat is niet altijd even makkelijk.
Beeld het je eerst even in: een groepje vrienden gaat samen naar een voetbalwedstrijd van het eerste van Rijnsburgse Boys. Elke week hetzelfde groepje, in mijn geval: Gert, Mike, Ron, Roy en Jeroen. Elke week op hetzelfde tijdstip verzamelen. Elke week hetzelfde geouwehoer. Maar diep van binnen zit ik ergens mee. Het zit me al een tijdje dwars en ik kom er niet uit. Mijn vriendin zegt dat ik me niet aan moet stellen, mijn vader lacht me uit en niemand neemt mijn probleem serieus. Ik overweeg zelfs een cursus nee-zeggen.
Ik gooi het er gewoon uit, dan ben ik het maar kwijt. Mijn probleem is dat ik altijd degene ben die de koffie moet halen. Daarover voel ik me knap vervelend, zeker als je je bedenkt dat ze minimaal vijf bakkies per wedstrijd drinken. Het heeft iets neerbuigends. Zodra we door het hek van het sportpark lopen, voel ik hun ogen al in mijn rug. Volgens Roy moet ik de koffie halen (die hij zelf niet eens drinkt) omdat ik allergisch ben voor gras. “Hoe verder je weg bent van het veld, hoe minder last je hebt van jeukende ogen.” Jeroen heeft ooit opgemerkt dat Ignacio scoort zodra ik koffie had gehaald, dus dat moesten we er maar inhouden. Ik zie in de ogen van Ron dat hij het zielig voor me vindt, dus hij neemt geen koffie. Liever bestelt hij een broodje bal. Gert is nogal stellig: “ik wil best betalen, maar ik ga het niet halen. De hele week heb ik hard gewerkt dus nu wil ik gewoon voetbal kijken.” Mike is van mening dat ik meters moet blijven maken om mijn conditie op peil te houden nu ik niet meer aan topsport doe.
Nu vraag ik mij dus af of ik word gestraft voor mijn Amsterdamsheid. Zou Benito Olenski in het verleden ook altijd al de lul geweest zijn tijdens een stapavond met de selectie omdat hij uit Amsterdam komt? Of komt dit ook voor bij supporters van pakweg Excelsior Maassluis, ONS Boso Sneek of IJsselmeervogels? Indien jij je herkent in bovenstaande pesterijen, neem dan even contact op met de webmaster van deze site, dan richten we een clubje op.
Het goede nieuws? Ik heb het nu even van me af kunnen schrijven en besloten het gewoon niet meer te doen. Ze zoeken het maar uit met hun koffie. Ik neem vóór de wedstrijd voortaan gewoon zes allergiepillen. Ik heb Raily gevraagd voortaan alleen nog in blessuretijd te scoren. Broodjes bal koop ik alleen nog maar voor mezelf. Ik ga ook harder mijn best doen op werk zodat ik gewoon voetbal kan kijken (en dan wil ik best voor de anderen betalen) en heb daarnaast een personal trainer in dienst genomen om aan mijn conditie te werken. Dit soort kulargumenten kunnen die jongens dus niet meer aanbrengen.
Hopelijk zullen oude tijden herleven, want één keer mocht ik van mijn vrienden geen gulden uitgeven. Toen we nog op Nieuw-Zuid speelden.
Nick Driebergen
Twitter: @nick3bergen