outhands

Column Martin den Haan

Einde

 Aan alles komt een einde. Zo is voetbalseizoen 2011-2012 voor de meeste teams van ons geëindigd en zo komt er straks weer een einde aan deze stralende dag. Einde betekent in dit geval voor mij ook einde als columnist. Na vier jaar stop ik er namelijk mee en geef ik met alle liefde de pen door aan een andere schrijver of schrijfster.

Maar eerst nog deze laatste column afmaken. En daarin wil ik nog maar eens stilstaan bij al dat gezeur wat er plaatsvindt. En door daar over te beginnen ben ik er natuurlijk net zo’n één, want ik zeur weer over anderen die zo veel zeuren. Dat heb je als je naar een ander wijst, dan wijzen er immers drie vingers (is de meerderheid) naar jezelf. Oftewel kijk eerst maar eens naar wat jezelf allemaal niet goed doet voordat je over een ander je beklag gaat doen!

Zo is wat de Bayern supporters gisteren deden natuurlijk niet te begrijpen. Je eigen speler uitfluiten. Bizar, en meer dan terecht dat de clubleiding daarvoor excuses aanbood.

Over onze eigen spelers kunnen we dik tevreden zijn. De zeurders onder ons zullen zeggen dat we kampioen hadden moeten worden, maar de positievelingen zeggen dat we het goed gedaan hebben. We hebben immers 14 clubs onder ons gehouden en daartussen zaten niet de minste of geringste tegenstanders. Helaas bleek er één cluppie net even beter dit jaar, maar liever tweede dan het hele seizoen vechten tegen degradatie. Het betekent immers dat er veel wedstrijden gewonnen zijn. En dat betekent weer dat we veel zaterdagen met een tevreden gevoel huiswaarts zijn gekeerd, mochten we erbij geweest zijn.

Jammer was het dat we dit seizoen in de beker snel uitgeschakeld werden. Dit keer geen onvergetelijk avondje tegen een mooie eredivisieclub. Maar verliezen bij de aanstaand algeheel amateurkampioen is geen schande. Volgend seizoen nieuwe kansen, waarbij we de eerste ronde vrij zijn, of toch niet? De KNVB is nog niet helemaal duidelijk of de periodekampioenen van de topklasse dit jaar al beloond worden met een plekje in de tweede bekerronde, het moment dat de profclubs erbij komen.

Afijn, het zit erop. Genoeg mooie voetbalwedstrijden in het verschiet, zeker met het komende EK in aantocht. Zal ook weer genoeg stof tot schrijven geven, alleen niet voor mij. Het was erg leuk om te doen. Vaak wist ik nauwelijks waarover ik ging schrijven en kwam er gaandeweg wat op papier te staan. De ene keer wat diepgravender dan de andere keer. En soms misschien wat saai of voorspelbaar, maar meestal was ik wel tevreden over het eindresultaat. Toch leuk hoe je vanuit bijna niets tot in ieder geval iets komt. Ik wens mijn opvolg(st)er veel schrijfplezier en een ieder veel (lees- en kijk)plezier met en bij het leukste spelletje dat er is.

Arie Vederci