outhands

Column Martin den Haan

De laatste van het jaar

 Het is winterstop. Op een enkel team na dat zich zaterdag nog op mag maken voor hun laatste wedstrijd van 2011 (succes A1!), zit het er voor de rest op. Voor RBB1 kwam de jaarafsluiting een weekje te laat, want na de keurige overwinning thuis op Montfoort, volgde afgelopen zaterdag het echec in Hardenberg. Onze ex toptrainer Ted had het juiste middel gevonden om ons vlaggenschip te bestrijden en de punten afhandig te maken. Het is niet vaak gebeurd dat RBB1 kansloos verloor. Zo waren de andere twee verliespartijen van deze eerste seizoenshelft, beide thuis tegen Spakenburg respectievelijk Noordwijk, zeker niet geheel kansloos. Zaterdag dus wel een terechte en kansloze nederlaag. En dat zijn dure punten die misgelopen worden zo vlak voor de winterstop.

Een alerte supporter merkte op de site al op dat dit niet voor het eerst is. Hij somde zo even vijf andere verliespartijen op van de afgelopen 10 jaar tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop. Nu heb ik dat niet gecontroleerd, maar ik geloof hem wel. Zelf kan ik me nog goed een laatste wedstrijd voor de winterstop bij SHO herinneren volgens mij in het seizoen 1999-2000. Zij stonden ergens onderaan, wij streden voor de bovenste plekken. Het sportpark van SHO was toentertijd hagelnieuw, oftewel er was geen beschutting. En daar er windkracht 6 stond van doel tot doel met regelmatig flinke regenbuien bij een temperatuur onder de 5 graden, was het geen pretje om die wedstrijd te spelen, laat staan om deze te kijken. De eerste helft hadden wij windje mee en hoewel we niet denderend speelden, gingen we de rust in met een 0-2 voorsprong. De tweede helft was er niet veel aan de hand, we hielden eenvoudig stand, maar toch scoorden zij zo’n 20 minuten voor tijd de 1-2. We leken de punten in de tas te stoppen, maar de blessuretijd gooide roet in het eten. Niet alleen kwam SHO langszij, ook scoorden zij nog de winnende 3-2. Toch was ik blij dat de scheids affloot; ik heb het zelden zo koud gehad en zo naar een warme douche verlangd. Maar in de bus kwam het besef dat we 3 punten kwijtgeraakt waren, die we aan het einde er goed bij hadden kunnen hebben.

Hopelijk hoeft Niek over 13 wedstrijden niet te constateren dat hij 3 punten mist, want dan zal hij nog wel eens achter zijn oren krabben en terugdenken aan die 10e december. Je kan wel eens pech hebben, een tegenstander kan natuurlijk ook beter zijn, maar als je zelf je niveau niet haalt en als de bezieling ontbreekt, dan is dat zuur en is het puntenverlies onnodig te noemen.

Maar goed, laten we het van de positieve kant bekijken. De spelers en technische staf weten waarin ze tekort geschoten zijn en zijn er extra op gebrand om dit ‘vuiltje’ zo snel mogelijk recht te zetten. En met Genemuiden en Capelle voor de boeg is dat geen gemakkelijke opgave, maar ook dat kan juist weer een extra stimulans zijn.

We gaan het weer zien. Genoeg om voor te spelen in 2012 en voldoende spanning om te voelen. Als dan het voetbal ook regelmatig een genot om naar te kijken is, want dat willen we toch in Rijnsburg (?), dan wordt het nog een leuke tweede seizoenshelft. Tel daarbij de rentree van Richal op de velden… Ik hoop dat je genoten hebt Rich van je invalbeurt, je hebt er hard voor geknokt. En dat zal je nog ff door moeten zetten, want je bent er nog niet, maar het begin is er. Lekker door blijven gaan, dan gaan we ook weer van jou genieten!

De komende weken gaan we even niet van het voetballen genieten, of het moet van/bij het Zwiebeln hallen toernooi zijn in onze Middelmors, maar wel van lekker eten en drinken met vrienden en familie. Bij deze alvast prettige feestdagen gewenst!