outhands

Column Martin den Haan

De Bank

 Het is nu woensdagavond. Echt zo’n avond om lekker te ontspannen. Beetje computeren of tv kijken, lekker onderuitgezakt op de bank zitten. Helaas is de Champions League nog niet begonnen, anders was het ook nog een leuk tv-avondje geworden. Niet iedereen zal het daarmee eens zijn, maar vele voetballers en voetbalfans uiteraard wel.

Bennie van Noord had het in een artikel in het Leidsch dagblad ook over de bank. Dat ging alleen niet over zijn eigen sofa thuis, ook niet over dé bank van Nederland, maar over de reservebank van RBB 1. En die is goed bezet bleek afgelopen zaterdag. Daar zat behoorlijk wat amateurtop ervaring. Freke, van de Vijver en Gootjes zijn samen toch goed voor meer dan 500 wedstrijden op het hoogste amateurniveau. Daarnaast zat ook nog Leitoe, met de nodige profminuten in de benen. En dan last but zeker not least onze Tim. Zes jaar lang onbetwist dé nummer één van ons vlaggenschip, maar tegenwoordig slechts bankzitter, omdat er maar één keeper opgesteld mag worden.

Dat zijn vijf spelers die bij verreweg de meeste andere topklasseclubs zekerheidjes waren geweest in de basisopstelling. Rijnsburg verkeert dus in de weelde dat ze deze spelers op de bank kan zetten. En dat is een groot pluspunt, waar iedere trainer jaloers naar kijkt. Want iedere wissel betekent nu een kwaliteitsimpuls. Deze bankzitters zijn minimaal gelijkwaardig aan de spelers die in het veld staan, alleen de trainer, Niek, kiest anderen, omdat die net wat andere kwaliteiten hebben, waarvan hij inschat die op dat moment nodig te hebben. Heeft hij het mis gehad, dan kan hij dit herstellen door wel de juiste speler in te zetten. Bovendien zal deze wisselspeler zich extra willen bewijzen, omdat (nagenoeg) iedere voetballer zoveel mogelijk wil spelen. Lukt hem dat, dan is de kans aanwezig dat hij de volgende wedstrijd wel start.

Een ander voordeel van een sterke bank is dat blessures en schorsingen, die altijd komen, makkelijker en beter op te vangen zijn. Niet voor niets wordt vaak het credo gehuldigd dat de ‘sterkte van de bank bepaalt hoe ver de ploeg gaat komen.’ Uiteraard biedt het geen garanties op een titel, maar de kans op een hoge klassering is er wel naar. En dat is wat de boys minimaal willen, hoog eindigen en zo lang mogelijk meedoen voor de titel. En alles wijst erop dat dit zeker moet gaan lukken dit jaar.

Hopelijk staan ‘we’ vaak op de banken, als RBB weer scoort en wint. En als een bankzitter dan de winnende goal maakt, dan denkt Niek ’s avonds bij het zien van de hoogtepunten op TV West; wat heb ik toch een heerlijke bank!