outhands

Column Martin den Haan

 Zorg voor een goede basis

Er heerst een crisis in de financiële wereld. Iedereen moet wel wat meegekregen hebben van de malaise op de beurzen. Dalende koersen, banken die ternauwernood (of niet) gered worden door nationale regeringen. Van de oorzaak krijgen wij maar het topje van de ijsberg te zien, maar duidelijk is dat deze crisis niet uit het niets komt. Slecht beleid, bedrijven die te veel risico’s nemen. Het was eigenlijk wachten totdat het een keer fout zou gaan. Hebben we nu de grootste klappen al gehad of moeten we vrezen voor nog meer? Dat is moeilijk in te schatten, maar het beste is om vertrouwen te hebben in ons financiële stelsel en in onze regeringsleiders. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wij nuchtere Hollanders lopen niet in 7 sloten tegelijk. Toch? Zekerheid heb je nergens, het kan dus altijd verkeerd gaan, maar door het creëren van een goede basis verklein je wel de kans op een verkeerde afloop. En bovendien kan een crisis juist zorgen voor een ommekeer, mits de crisis binnen de perken blijft natuurlijk.

Als je dat toepast op ons eerste elftal, kan je concluderen dat de basis goed is. Daar is de vereniging ook alles aan gelegen, omdat het eerste elftal het vlaggenschip van de vereniging is. Uiteraard is de vereniging veel meer dan alleen een vlaggenschip (denk aan de jeugd, de vrijwilligers, de overige senioren, etc.), maar daar wil ik het nu even niet over hebben. De vereniging zorgt dus voor die basis van het eerste elftal. Dat alles goed geregeld is, schept vertrouwen bij de spelers en geeft rust. Die hoeven zich alleen met het voetballen bezig te houden en doen dat gelukkig ook erg goed. 5 gespeeld, 5 gewonnen + een bekerstunt tegen RBC. Dan verwacht je wat wanneer FC Lisse op bezoek komt, ook al trokken de boys de laatste ontmoetingen op ons sportpark de Middelmors aan het kortste eind.

Met dit goede gevoel gingen de vele RBB supporters er eens goed voor zitten. Echter direct vanaf minuut 1 was er van het grote vertrouwen weinig meer over. RBB kwam er de eerste 20 minuten namelijk niet aan te pas. Wanneer de bal dan eindelijk eens op de helft van Lisse was, stond er een speler buitenspel en was het balbezit weer aan Lisse. Meest opvallend was het feit dat er in die periode totaal niet opgebouwd werd. Lisse zette de verdedigers van RBB direct onder druk, waardoor steeds de optie van de lange bal door Tim c.s. gekozen werd. Aangezien de verdedigers van Lisse daar wel raad mee wisten, was het balbezit veelal voor de Lissenaren. Durfden de boys opeens niet meer te voetballen? Of erger, konden ze het niet meer? Je merkte aan alles en iedereen dat er wat vertwijfeling heerste. Dan is het eigenlijk wachten dat er een crisis uitbreekt en die kwam er dan ook in de vorm van een tegengoal. Dat hoeft niet rampzalig te zijn en dat was het ook niet. Voor de boys was de goal juist een eye-opener, want na de goal gingen zij direct met meer bravoure spelen, zochten meer de voetballende oplossing en dat mondde zelfs bijna uit in een bezwering van de crisis, maar de kansen werden in eerste instantie nog gemist.

De tweede helft toonde weer aan dat het wel goed zit bij de boys. Conditioneel sterk, de weelde om bijvoorbeeld Joost Kuhlman, die dus ook wat minder kan spelen, te kunnen wisselen voor Martijn Gootjes en de slimheid bij spelhervattingen waren daar de voorbeelden van. Het leidde uiteindelijk niet tot een overwinning, maar wel tot een terecht gelijkspel, al ben ik van mening dat er meer uit te halen was geweest wanneer er scherper gestart zou zijn. Weer geen winst dus op Fc Lisse, maar zeker geen crisis. De kans dat die er zal komen is, door de goede basis, ook te verwaarlozen.

Martin den Haan