outhands

Column Martin den Haan

 Beste wensen

Enige dagen geleden stonden we aan de aftrap van het nieuwe jaar 2009. Velen zijn knallend (en lallend?!) aan het jaar begonnen en hopen er weer het beste van te maken. Traditiegetrouw wensen we elkaar weer het beste voor het jaar. Maar wat menen we daarvan? Ik denk dat het in veel gevallen erg oppervlakkig is, bijna gelijk aan de vraag “hoe is het”? Wanneer je een bekende tegenkomt. Bij die vraag zit niemand erop te wachten om een karrenvracht aan klachten over zich heen te krijgen.

Wat wensen we nou als we de beste wensen wensen? Natuurlijk leef je oprecht mee met je zwangere vriendin(nen!) en hoop je dat de zwangerschap tot een goed einde gebracht wordt. Ook voor je werkloze vriend hoop je dat hij snel weer aan de slag kan. Maar wat betekenen de beste wensen voor ons? Iedereen heeft het al zo goed, het is vooral zaak daar goed mee om te gaan. Gezondheid is belangrijk, dat is de basis van waaruit het prettig werken zal zijn. Geluk zit in hele kleine dingen en wanneer je die ziet en ervaart wordt je leven al een heel stuk prettiger. Balans hebben en houden maakt het leven evenwichtiger. Je staat stabieler in de maatschappij. Talenten heeft iedereen gekregen, de één misschien wat meer dan de ander, maar het gaat erom dat je ze ten volle benut. Deze vier items, gezondheid, geluk, balans en het (kunnen) benutten van je talent bepalen voor een groot deel de kwaliteit van het leven. En dit kan je ook weer terugvoeren naar het voetbal en de kwaliteit van het team. Met geblesseerde spelers kom je niet ver. Geluk heb je wel eens nodig om het juiste zetje in de rug te krijgen. De balans in een team is van essentieel belang voor een goede teamprestatie. Ten slotte heb je talent nodig om net dat verschil te kunnen maken met de tegenstanders. Als je dit bekijkt is het logisch dat RBB 1 de ranglijst aanvoert. Het team is fit, zelfs de langdurig geblesseerde André van Egmond komt er weer aan. Het zit allemaal mee. Zo was de eerste kans veelal direct een goal en met een voorsprong voetballen is altijd makkelijker, maar ook weer geen garantie tot iets. Het team zit goed in elkaar, werkt keihard voor mekaar en vult elkaar aan waar nodig. En ten slotte barst het team van het talent, maar belangrijker nog, wordt dit talent volop gebruikt.

Ik hoop dan ook dat iedereen zichzelf blijft en zich daar ook prettig bij voelt, doet waar hij goed in is, waar hij dus veel plezier uit haalt en wat hij ook met anderen wil delen. Dan lacht het leven je tegemoet en mocht het onverhoopt toch niet helemaal top gaan of zelfs een tijd(je) slechter gaan of tegen zitten, ga dan door met het koppie omhoog en houd de moed erin, hoe moeilijk dat misschien soms ook is. Ik hoop dat dat lukt en ik hoop ook dat dat onze boys dat op het veld gaat lukken!

Succes!