outhands

Column Martin den Haan

 Weer

Het weer speelt de hoofdrol de laatste weken. Vorst, regen, dooi en sneeuw gooien roet in eten van de voetballers. Weer werd het immers afgelast zaterdag. Zelfs voor de hoofdklasse der amateurs werden de velden niet geschikt geacht. En ook voor komend weekend lijkt het voetbal weer afgelast te worden. De selectieteams gaan veelal nog wel in de weer met oefenpotjes of trainingen, maar de lagere teams zullen wederom een voetballoze zaterdag beleven. Daar krijg je toch het heen en weer van?

In het verleden gebeurde het ook zeer regelmatig dat er in de maanden januari en februari weinig tot niet gevoetbald werd, maar door de komst van kunstgrasvelden en het broeikaseffect (NOT) leek dit verleden tijd. Niet dus, want het weer doet wat het wil. Tijd dus om de discussie weer op te rakelen of er een lange winterstop moet komen. Ik zeg ja. Laten we lekker van half december tot half februari geen competitievoetbal spelen en daarna wat langer doorgaan. Er is toch niets leuker dan op een zaterdag een heerlijk potje voetbal spelen met een perfect weertje. Zelfs om kwart over vier, want dat zal waarschijnlijk de consequentie zijn dat er meer wedstrijden op kunstgras gespeeld moeten worden, omdat de grasvelden op tijd ingezaaid moet worden.

Door de kunstgrasvelden kan je de winterstop verkorten, maar dus ook de zomerstop! En de meeste mensen zijn toch liever buiten wanneer het zonnetje schijnt en blijven het liefst binnen bij de kachel wanneer de temperatuur rond het vriespunt ligt. Het zal nog wel even duren voordat de KNVB dit ook gaat inzien, maar ik heb hoop. Net als hockey vroeger op gras gespeeld werd, gaat ook de voetbal uiteindelijk helemaal over op het kunstgras. En aangezien de hockey wel van een lange(re) winterstop geniet, zal ook de voetbal dit voorbeeld volgen. Valt er nog meer over te nemen van het hockey? Twee scheidsrechters, geen buitenspel, continu doorwisselen, zuivere speeltijd, om maar eens wat gebruiken uit het hockey te noemen? Het zal even duren voordat de hoge voetbalheren in zullen zien dat die hockeyers helemaal zo gek nog niet zijn, maar ik weet zeker dat over tien tot twintig jaar zeker een aantal van deze zaken ook in het voetbal gemeengoed zullen zijn.

Misschien moeten we wat vaker bij het hockey gaan kijken, maar dan wel als het lekker weer is!

Groetjes,
Martin