outhands

Column Martin den Haan

Het spel met de Scheids

 De afgelopen twee wedstrijden heeft het RBB niet tegen gezeten wat scheidsrechter betreft. Als er drie tegenstanders met rood vroegtijdig naar de kleedkamer verdwijnen en je krijgt ook nog eens vier penalty’s mee en geen enkele tegen van de leidsman, dan is dat zeker prettig te noemen. Beslissend voor het resultaat was het echter in beide gevallen totaal niet. En toch kreeg de scheidsrechter de zwarte piet toegeschoven van beide tegenstanders. Ik vind dat echt zwak en ik wil pleiten om de scheidsrechters meer te ontzien. Enerzijds door meer met (technische) hulpmiddelen te werken (in het amateurvoetbal is dit echter lastig), maar vooral doordat trainers, spelers, analytici en misschien de supporter ook wel hun kritiek over de scheids binnenskamers en liefs binnensmonds houden.

Wat voor invloed heeft een trainer of speler op een scheidsrechter? Dat is niet veel. Waar spelers en trainers de gehele week met elkaar toewerken naar de wedstrijd van het weekend, is de scheidsrechter pas een kleine twee uur voor de wedstrijd in beeld. Vanaf dan is er wel enige gelegenheid om hem te bespelen, denk aan een goede ontvangst op het sportpark, een frisse kleedkamer en een vriendelijk woordje tijdens de warming-up. Die kunnen dan ook zeker gebruikt worden. Het bespelen van de scheids gaat in de wedstrijd verder. Het kan zijn dat de beste man er immuun voor is, dan is het een topper, maar hier is soms wel wat winst te behalen ten opzichte van de tegenstander, die dit natuurlijk ook zal proberen. Het kan echter nooit zo zijn, dat wanneer de scheidsrechter 1 dwaling heeft tijdens de wedstrijd, je hem dan verantwoordelijk houdt voor het verlies. Je hebt dan eerder de scheids niet goed bespeeld. Maar bovenal, hoeveel fouten hebben de spelers wel niet gemaakt? En waarom hebben ze te weinig goed gedaan, want de gehele week was er de mogelijkheid om ze juist te instrueren?

De afgelopen twee wedstrijden kregen spelers ook rood wegens aanmerkingen op de leiding. Ik vind dit heel dom. Je hoort mij niet zeggen dat een scheids alles goed doet of dat je zijn fouten zo maar moet accepteren, maar ik vind wel dat wanneer de scheids in jouw ogen, die ook lang niet altijd alles juist zien, iets fouts doet, je dit niet op de scheids (of tegenstander) moet afreageren. Negen van de tien keer is het frustratie omdat de speler of het team zelf niet goed speelt en dan is de scheids een makkelijk slachtoffer. En daar moeten we vanaf!

Spelers hebben gedurende 90 minuten de tijd de drie punten binnen te slepen. Daar kunnen ze zich lange tijd op voorbereiden en de trainer helpt daarbij nog een handje. Als het dan niet lukt om wat voor reden dan ook, de tegenstander kan ook gewoon beter zijn zoals RBB liet zien de afgelopen twee wedstrijden, dan geef je de tegenstander een hand en doe je de volgende week nog meer je best. Maar het kan niet zo zijn dat je zegt dat de scheids de schuldige is. En wanneer hij niet meezat, heb je hem zelf niet goed bespeeld. Dat is jezelf dus voor de gek houden en heb je het zelf niet goed gedaan. Het bespelen van de scheidsrechter is maar een klein onderdeel van de wedstrijd, maar mocht hij fout(en) maken, dan wordt dit veel te belangrijk gemaakt. Wanneer je het gehele seizoen onder de loep neemt, zal het optreden van de scheids een enkele keer nadelig, maar een andere keer weer voordelig zijn geweest en daarmee in balans.

Laat de scheidsrechter dus altijd in zijn waarde. Natuurlijk ben je wel eens boos op de beste man, maar laat dat op zo’n manier blijken, dat hij dat wel ziet, maar niet voelt, ook geestelijk dus niet. Probeer hem zo te bespelen dat hij gaat twijfelen of hij de juiste beslissing heeft genomen. Dan heb je kans dat hij het toch op de één of andere manier probeert goed te maken. En misschien komt er zo’n (twijfel) situatie dat hij dat doet. Dan heb je het goed gedaan en het spel met de scheids gewonnen. Maar gebeurt dat niet, accepteer dan dat je zelf niet goed genoeg was om voldoende kansen af te dwingen en die ook af te maken, want dat is het belangrijkste spel tijdens de wedstrijd. Geef echter nooit de scheids de schuld. Dat is een zwaktebod. Gelukkig heeft ooit iemand de spiegel uitgevonden …