outhands

Column Martin den Haan

 Week voor week

Iedereen is aan het aftellen en zijn agenda aan het checken wanneer RBB het beste kampioen kan worden. Thuis tegen Quick Boys willen velen, anderen juist weer niet. Weer anderen zijn bang dat we zonder te spelen kampioen worden. 11 april moet Capelle namelijk zijn inhaalwedstrijd spelen en is RBB vrij. Ik moet zeggen dat deze reeks van RBB ongekend is. Ik kan me niet heugen dat er een team na zo weinig speelronden al zoveel punten had, want het zijn er echt veel. Ik weet nog dat ‘in mijn tijd’ Katwijk kampioen werd met minder dan 50 punten. Die hebben de boys nu al!

En toch zijn ze er nog lang niet. Het kan zomaar gebeuren dat er zaterdag van FC Lisse verloren wordt. Lisse heeft de kwaliteit om RBB beentje te lichten. Dat ze er verder niet goed voor staan, zal meerdere oorzaken hebben, maar dat er zoveel spelers volgend seizoen niet meer in Lisser dienst spelen is geen goed teken. Maar ik weet zeker dat ze zich tegen RBB super zullen motiveren en er alles aan zullen doen om toch nog iets van het seizoen te willen maken. En mocht Lisse zaterdag inderdaad sterker blijken en Capelle blijft winnen, dan kan het zomaar gebeuren dat het verschil op 4 april, wanneer Capelle RBB ontvangt, nog maar twee punten (of minder?) is. Die gedachte zal er bij de meeste niet ingaan, maar is natuurlijk ook één van de mogelijke scenario’s.

Voor de boys is het daarom van belang met beide voetjes op de grond te blijven staan en alleen bezig te zijn met de wedstrijd van zaterdag. Wat daarna komt, is voor de spelers en begeleiding totaal niet belangrijk. Die moeten gewoon iedere zaterdag drie punten binnenhalen en als dat gebeurt, dan komt het kampioenschap iedere week een stapje dichterbij.

In een ander parket zitten ons tweede en derde elftal. Zij zitten beide in de achtervolging op de koploper. Het tweede heeft daarbij de laatste twee weken dure steken laten vallen. Werd er tegen Noordwijk op karakter nog drie punten aan het totaal toegevoegd, tegen Ter Leede en tegen Barendrecht was de pijp waarschijnlijk leeg, want beide wedstrijden werden vrij kansloos met 4-1 verloren. En daarmee groeide het gat met Quick Boys van 3 naar 9 punten. Titelprolongatie is daardoor wel erg ver weg. Het succesvolle derde team zit nog volledig in de race voor de titel. Weliswaar werd er twee keer terecht van koploper Excelsior Maassluis verloren, maar aangezien het verschil maar 3 punten is, kan het tot de laatste wedstrijd spannend blijven. Voor beide teams geldt in ieder geval dat ze hun volledige focus op de eerstvolgende wedstrijd moeten richten en die tot een goed einde moeten brengen en dan maar hopen dat de concurrent een misstap maakt.

Ook de jeugd draait volop in de top mee. De C1 wacht eigenlijk op de kraker tegen RCL, zaterdag over een week komen die naar de Middelmors, maar niet vergeten te winnen van Docos zaterdag mannen! De A1 sprokkelt de laatste weken lekker de puntjes bij elkaar, maar zijn er nog lang niet en moeten zeker niet stilvallen. Blijf iedere wedstrijd voor de punten knokken gasten, want het zou een wereldprestatie zijn wanneer jullie ook volgend jaar op dit niveau spelen. Voor de B1 en de D1 is de koppositie net te ver weg, maar dat weerhield beide teams er niet van om de ongenaakbare koploper in bedwang te houden (B1 speelde gelijk tegen de koploper) of zelfs sensationeel te winnen (D1 won midweeks van de tot dan toe ongeslagen koploper).

Zaterdag wacht voor iedereen weer een nieuwe wedstrijd en een nieuwe kans om drie punten aan het totaal toe te voegen. Ga d’r met zijn allen voor, vecht tot het bittere eind en geniet dan na afloop van de geleverde prestatie. Want als de (team)spirit goed is, win je altijd. Succes weer!