outhands

Column Martin den Haan

 De psyche

Drie keer op rij won RBB niet, terwijl dat in de 19 wedstrijden daarvoor slechts tweemaal gebeurde. Hoe kan dat? Is de tegenstander opeens beter geworden? Is de motivatie bij de spelers minder? Of is het domme pech?

Redenen genoeg te verzinnen waarom de punten nu ineens niet meer zo hard binnenstromen. Maar de echte oorzaak? Het zal nooit één aanwijsbare reden zijn, maar meer een combinatie van factoren. En de hoofdoorzaak zit volgens mij toch tussen de oren. Na de nederlaag bij Capelle is RBB het onaantastbare kwijt. Dat was toch wel duidelijk terug te zien in de wedstrijd tegen Noordwijk. Na een goede en felle start, die ik juist in de wedstrijd tegen Capelle miste, werd het door geklungel achterin 1-0 voor Noordwijk. Wederom een achterstand en wederom werd het verschil zelfs twee doelpunten in het nadeel van RBB. Waar het tegen Capelle nog erger werd, kwam tegen Noordwijk de aansluitingstreffer wel vrij snel en op een goed psychologisch moment vlak voor rust. Dat het uiteindelijk tot de 5e minuut blessuretijd duurde voordat de gelijkmaker erin lag, kwam vooral en in dubbel opzicht door de keeper van Noordwijk.

Ook 2e Paasdag lukte het niet om te winnen tegen rode lantaarndrager Heerjansdam. Vooraf was dat nog niet eens zo verrassend, aangezien Heerjansdam met twee knappe overwinningen in Katwijk op rij flink aan vertrouwen gewonnen had. Maar wie dat twee weken geleden zou voorspellen…

Het moge duidelijk zijn dat psychologie een belangrijke rol speelt. Bij RBB, dat toch kwetsbaar is, maar zeker ook bij Capelle. Capelle leek immers de competitie nog enigszins spannend te gaan maken, maar na het piekmoment tegen RBB was de koek op. Capelle liep duidelijk op zijn tenen, won zijn wedstrijden soms zeer moeizaam, maar na de clash met RBB was de scherpte en gretigheid weg getuige de twee verliespartijen in het afgelopen paasweekend. Capelle had zich super ingesteld op de wedstrijd tegen RBB, daarin ook een knappe overwinning behaald, maar daarna ook weer neergelegd bij de suprematie van RBB dit seizoen. Niet helemaal terecht zo blijkt na dit weekeinde. Ze zullen zich nog wel even achter de oren krabben, want als … dan …

Een andere niet onbelangrijke vraag is: hoe kan je de psyche van spelers veranderen c.q. keren ten goede? Het moge duidelijk zijn dat de geleerden daarover nooit uitgesproken raken. Feit is dat de psyche van spelers op ieder moment anders is, zelfs tijdens de wedstrijd (zie Chelsea – Liverpool van vanavond), en dus steeds weer anders benaderd moet worden. Er is niet één aanpak die altijd de juiste is, er is echter wel een juiste aanpak, alleen blijkt die altijd weer achteraf. Wat bij die aanpak echter van groot belang is, is de juiste wil te kweken bij de spelers. Iedereen moet in hetzelfde haalbare doel geloven en achter de manier staan waarop die bereikt moet gaan worden. Duidelijkheid en plezier in de wijze van werken zijn daarbij twee belangrijke steunpilaren, alsmede vasthoudendheid en doorzettingsvermogen. Wat RBB betreft is dit mijn inziens allemaal prima in orde. Dat het nu even misgaat kan gebeuren, maar als iedereen binnen de selectie weer het juiste doel voor ogen heeft en daar volledig naar streeft, dan komt dat onoverwinnelijke gevoel zeker terug. Dat zullen we hard nodig hebben voor de kampioenscompetitie, want dat we kampioen worden, daar twijfelt niemand meer aan, toch?