outhands

Column Martin den Haan

Wijzigingen

 2012 is inmiddels alweer aan zijn derde maand aanbeland. Dat betekent ook dat we de winterstop definitief achter ons hebben gelaten en ons voorzichtigjes aan kunnen gaan richten op de beslissingen in de diverse competities. Wat dat betreft heeft RBB de afgelopen weken goede zaken gedaan. Na de winterstop hebben ze vier subtoppers gehad en daaruit 10 punten gepeurd. Ik denk dat Niek en zijn mannen daar vooraf zeker voor getekend hadden. De strijd om de zaterdag titel lijkt daardoor een tweestrijd te gaan worden met Spakenburg, met IJsselmeervogels op het vinkentouw. Over anderhalve moeten we naar het blauwe gedeelte van Bunschoten-Spakenburg, dus dan zou er een grote slag geslagen kunnen worden. Moet er daarvoor wel ‘ff’ gewonnen worden van Excelsior. Iedereen gaat daar maar gemakshalve vanuit, maar het doordeweekse bekerverlies moet een ieders ogen toch geopend hebben…

Wanneer we verder kijken dan zaterdag en die zaterdag daarop, dan zie je dat vele clubs al druk doende zijn met de samenstelling van hun selectie voor volgend seizoen. Bij RBB lijken de wijzigingen, traditiegetrouw – zeker gezien de laatste 7 à 8 jaar, gering te zijn. En dat heeft zij waarde bewezen de afgelopen jaren. Een enkele gerichte versterking die voortborduurt op de huidige kwaliteiten zet duidelijk zoden aan de dijk. Dat een enkeling de succesformatie verlaat is nooit te voorkomen. Zo ging Dennis Groot (hoe is het met je Dennis?) vorig seizoen weg en zo zullen we het komend seizoen zonder de inzet van Bennie van Noord moeten doen. Dat is een gemis, maar hopelijk helpt hij IJsselmeervogels volgend seizoen een plekje hoger te eindigen (tweede ipv derde 😉 ).

Andere clubs hebben meer moeite hun selectie intact te houden of kiezen er bewust voor om afscheid van spelers te nemen. Noordwijk lijkt zijn tol te gaan betalen voor het succes van de laatste jaren. Meerdere basiskrachten hebben te kennen gegeven de club te gaan verlaten. Dat is jammer, want ze doen het zo goed daar en hebben (hadden?) zeker de mogelijkheid nog verder door te groeien. Of dat gaat gebeuren zal de tijd ons leren. Quick Boys daarentegen kiest er bewust voor om afscheid te nemen van een 8-tal krachten. Op zich is daar niets mis mee, maar waarom ze dat in één keer naar buiten brengen is mij een raadsel. Je kan op je vingers natellen dat dit de groep niet ten goede komt. Dat ze prompt na bekendmaking ook weer eens verliezen kwam voor mij dan ook niet als een donderslag bij heldere hemel. Bovendien komen ze (weer) negatief in het nieuws, onder andere door een interview met een teleurgestelde keeper. Dit hadden ze toch, in mijn ogen, tactischer aan moeten pakken. Het is niet verrassend dat ze schoon schip willen maken, maar waarom brengen ze het op deze manier naar buiten? Afijn, de wegen van onze zuiderburen zijn ondoorgrondelijk. Ik hoop dat het uiteindelijk goed voor ze uitpakt en dat ze weer bij ons in de competitie komen, want dat geeft de competitie toch wat meer cachet en rivaliteit dan wanneer ze een niveau lager spelen. Maar goed, het stapje omhoog zullen ze zelf moeten bewerkstelligen.

Maar laten wij ons op onszelf focussen. Zaterdag moet er gewonnen worden van Excelsior. Ben benieuwd welke wijzigingen in de opstelling Niek in petto heeft.

Succes boys!