outhands

Column Martin den Haan

Opbouwen

 In veel woorden zit een dubbele betekenis. Zo had ik het de vorige keer over druk. Je hebt het druk of je maakt je druk, maar je kan ook druk voelen. Voor opbouwen geldt dat ook. RBB heeft een geweldig complex opgebouwd. Hier is jaren over heen gegaan voordat dit er stond. En er zijn alweer plannen om het allemaal nog mooier te maken. Voor het zover is, moet er echter nog aardig wat water door de Rijn stromen.

RBB heeft niet alleen een mooi complex opgebouwd de laatste jaren, maar ook op het veld is er een uitstekend team neergezet. Ook hier is jaren aan ‘gebouwd’. Zorgvuldig is er door een aantal personen binnen de club aan een team gesmeed, dat, zo blijkt, staat als een huis. Om zo’n team te formeren zijn niet alleen spelers nodig, daar komt veel meer bij kijken. Belangrijk is dat, net als bij een huis, het fundament goed is. Is dat niet het geval, dan stort het als een kaartenhuis in elkaar. Er zijn daar tal van voorbeelden van te noemen. Ook daarom is het heel verstandig van het bestuur om door te gaan en niet stil te blijven zitten.

Het eerste team moet na dit seizoen trachten verder te gaan op de ingeslagen weg. Dat er in het team daarvoor een breed fundament is, behoeft geen uitleg. Het aanstellen van een nieuwe trainer moet dan ook geen probleem opleveren verwacht ik. Dit is wel altijd even spannend, maar wanneer Niek goed overleg houdt met zijn spelers en begeleiders, dan voorzie ik geen problemen daarbij. En wanneer we wat verder in de toekomst kijken, dan zie je dat een aantal (fundamentele) spelers kan gaan besluiten zijn zinnen te verzetten. Maar dit is voorlopig nog niet aan de orde. Bovendien zijn er binnen de selectie voldoende (jonge) spelers die staan te trappelen om het stokje over te nemen. Ook daarmee zit het dus wel snor.

Kijken we toch nog even naar de korte termijn, ook dan zien we dat RBB er goed voorstaat. Bij ieder resultaat morgen tegen de vogels heeft RBB het nog in eigen hand om de zaterdagtitel te grijpen. Dat is knap, zeker na het moeizame begin. Maar de zware uitwedstrijd van afgelopen zaterdag bracht het gewenste resultaat en daarmee de enigszins riante uitgangspositie. Ook dit heeft weer met opbouwen te maken. RBB is namelijk mentaal sterk. Spelers zijn daarin erg gegroeid dit seizoen, doordat ze iedere wedstrijd als (onbetwiste) koploper ingingen en na 90 minuten fier van het veld stapten. Slechts één uitglijder werd er gemaakt, die een klein deukje gaf in het zelfvertrouwen, maar die is weer volledig weggepoetst. Het team is ook goed opgebouwd. Voldoende werkers, veel voetballend vermogen, veel scorend vermogen, degelijkheid, betrouwbaarheid en ook veel kwaliteit. Het past allemaal in elkaar. Ten slotte is ook het veldspel goed. De opbouw van achteruit is verzorgd. Er wordt geduldig aangevallen en altijd voldoende kansen gecreëerd. En ook dit is niet van de ene op de andere dag zo opgepakt, maar hier is jaren op getraind en aan gewerkt om het te verbeteren. Spelers weten heel goed wat ze moeten doen en wat ze juist niet moeten doen en weten ook van elkaar waar ze goed in zijn en waarin minder.

De club en het eerste elftal staan dus als een huis. Als we naar de rest van de vereniging kijken dan kan ik zeggen dat er aan de jeugdafdeling volop wordt gewerkt. Daar valt nog voldoende progressie te boeken, niet alleen qua uitslagen, maar daar gaan we de komende jaren keihard mee verder. Dat is ook belangrijk voor bijvoorbeeld het tweede en derde elftal, waarin zoveel mogelijk Rijnsburgers horen te spelen En natuurlijk ook voor de lagere senioren, want iedereen moet op iedere leeftijd en ieder niveau lekker (in Rijnsburg!) een balletje kunnen blijven trappen. Dat moeten we zeker niet vergeten. En hoe belangrijk bijvoorbeeld een goed spelend derde elftal is, kan André van Egmond alles over zeggen. Daar vond hij zijn zelfvertrouwen weer terug na een lange revalidatie. Wanneer je dan na 16 maanden hard werken, alles moest hij weer opbouwen na zijn zware knieoperatie, vervolgens mag invallen in het eerste en dat kan belonen met een treffer, is dat helemaal top. Ik ben blij dat je weer helemaal terug bent Dré! Slinger ‘m d’r nog maar een paar keer in!

En zoals wijlen Cas Driebergen zei: We zullen doorgaan! Zowel op het veld als ernaast dus.