outhands

Column Martin den Haan

Om ‘t echie 

 Het zal vast wel niet mogen, zo’n titel, maar het bekt zo lekker en dus gebruik ik deze taalkundig onjuiste schrijfwijze. Ik ben immers gewoon een Rijnsburger, beter een ui, en dat zal ik altijd blijven, ook al woon ik dan tegenwoordig in Leie (zo zeggen wij uien dat). Met de Leidse voetbalclubs gaat het trouwens bar slecht, maar dat terzijde. Daar ga ik me verder niet mee bezighouden, al blijft het wel bedroevend dat er in zo’n grote stad niet op redelijk niveau gevoetbald wordt. Maar goed, dat kan over een x aantal jaren weer heel anders zijn. Of Rijnsburg dan juist (weer) afgedaald is naar een lager niveau betwijfel ik, maar daar zal dit seizoen meer duidelijkheid over komen.

De aftrap van zaterdag betekent de start van seizoen 2009-2010. En voordat die plaatsvindt kan je al zeggen dat het een memorabel seizoen zal worden. Het is immers de laatste in de huidige opzet. Zo zal er na dit seizoen niet meer apart gestreden worden om het zaterdag kampioenschap. Dit is immers al bepaald door de kampioen van de zaterdag Topklasse. Maar ook over de laatste kampioen zal nog jaren later gesproken worden in de trant van “de laatste kampioen in de oude opzet”. Een aparte titel valt er dus te vergeven aan het eind van dit seizoen. Dit zal ook een titel zijn die vooraf minder begeerd wordt dan andere jaren. Iedere club zal zich immers willen plaatsen voor de Topklasse en zal daar op voorhand genoegen mee nemen. Gelukkig zal dit voor de spelers iets anders liggen, want die spelen om te winnen, iedere wedstrijd weer. Die willen de beste zijn en dan telt er maar 1 plaats in de sport.

Afgelopen zaterdag was er een goed voorproefje voor de meeste clubs. De clubs uit de Hoofdklasse A boekten allemaal goede resultaten, dus dat belooft wat. Ook Rijnsburg liet zien dat we nu echt begonnen zijn getuige de 3-0 zege op Argon. De tijd van uitproberen is nu echt voorbij. Zaterdag bleek dat Nico, qua opstelling in ieder geval, gewoon verder gaat op de weg van Ted. Slechts één nieuweling mocht opdraven in de basisopstelling, en dat misschien ook nog omdat Gootjes nog steeds geblesseerd is. De andere geblesseerde vaste waarde (aanvoerder Dennis Groot) werd vervangen door speler van het jaar Bennie van Noord, waardoor er voor alleskunner Menno een plekje in het centrum gecreëerd werd. De spelers die vorig jaar op de deur klopten, blijven derhalve genoodzaakt nog harder te kloppen, want er mankeerde weinig aan dit team. Maar dat er genoeg kwaliteit op sportpark Middelmors laat het 2e wekelijks zien. In de beker der 1ste elftallen gaan zij eenvoudig door na drie overwinningen op even zovele 1ste elftallen. Mocht de machine om welke reden dan toch gaan haperen, dan staan er adequate vervangers klaar.

We gaan het weer beleven vanaf zaterdag. Tot ons genoegen start de competitie. En wanneer wij de punten meenemen uit Rotterdam, maakt TOGR (Tot Ons Genoegen Rijnsburg) zijn naam voor ons helemaal waar.

Veel plezier weer deze voetbaljaargang!

Martin den Haan