outhands

Column Martin den Haan

Pingel

 En weer deed een penalty ons de das om. Was het vorig jaar NEC dat een pingel meekreeg in de verlenging, vorige week was Go Ahead de gelukkige. En net als vorig jaar verdiende RBB meer, maar kreeg het uiteindelijk alleen de complimenten en ging de naam van Go Ahead ‘gewoon’ in de beker. Jammer maar helaas. Het is voor RBB ook geen noodzaak om de volgende ronde te bereiken, voor de profs is dat wel een must natuurlijk tegen een amateurtje.

Rijnsburg verkocht zijn huid weer eens duur en was dicht in de buurt van een nieuwe stunt. We beginnen er bijna gewend aan te raken, maar het blijft uitzonderlijk. Bij Go Ahead lopen toch allemaal betaalde krachten in het veld die met voetballen hun brood verdienen. Bij RBB krijgen ze ook weliswaar netjes betaald, maar ‘wij’ moeten het doen met 3 trainingsavondjes, terwijl de profs zeeën van tijd hebben om te werken aan vastigheden, conditie, snelheid, kracht, noem alles maar op wat een voetballer en een voetbalteam beter maakt.

En dan is het sneu wanneer je als underdog beter bent, de betere kansen krijgt, verdient voor staat, maar door een onterechte pingel vlak voor tijd gegeven toch nog naast de pot piest. Overigens was het wel begrijpelijk dat de scheidsrechter Go Ahead een penalty toekende. Waarom ging Dennis immers met zijn hand naar de bal? Hij raakte hem dan wel niet, maar als je in de schoenen van de scheids loopt en op dat moment moet beslissen is het niet zo vreemd dat hij die pingel gaf. Daar moesten wel tv-beelden aan te pas komen om dat te zien, want vanaf de kant was dat niet waarneembaar, althans niet op de plek waar ik stond.

De scheids was dus niet juist, maar zijn beslissing viel te rechtvaardigen. Hoe anders was dat 9 jaar geleden tegen AZ. Toen vond scheidsrechter Pieter Vink het nodig om AZ in het zadel te helpen en ze 11 minuten voor tijd een penalty kado te doen, waardoor de achterstand voor AZ teruggebracht werd tot 1-2. We weten hoe dit verder afliep. Toentertijd ging de heer P. Vink te N. wel heel amicaal met de spelers van AZ om… ik heb in ieder geval nu wel het idee dat dat minder is en dat de profclub minder snel bevoordeeld wordt door de scheidsrechter dan vroeger. Maar goed, laten we verder geen oude koeien uit de sloot halen.

Het knappe van dit Rijnsburgse team is dat het zaterdag direct zijn rug rechtte. 9 jaar geleden was dat duidelijk anders. Toen speelden we formidabel tegen AZ, maar bleek dat een incident te zijn. Nu is het opvallend wanneer er niet goed gespeeld wordt. En dat al meer dan 4 jaar lang! Ik was er zaterdag niet bij, maar wanneer ik hoor dat de wil om te winnen van de gezichten viel af te lezen na de gelijkmaker van ASWH, dan weet ik dat het wel snor zit met de boys. Het grootste gevaar dat op de loer ligt is dat de spelers de gretigheid, de drang om te winnen, om zegevierend van het veld te stappen kwijt zijn, omdat ze dat al zo vaak gedaan hebben. Maar dat blijft leuk, alleen je moet er wel wat voor doen, en schijnbaar weten deze jongens wat dat is. En dat is een geruststellende gedachte.

Zaterdag wacht angstgegner FC Lisse. Die hebben nog wat te goed van ons. Gelukkig weet Nico waar de drie punten in Lisse altijd liggen 🙂 Succes weer!