outhands

Column Martin den Haan

Ziek

 Het loopt even niet bij onze boys. Uit bij Lisse gelijkspelen kan, al zal Lisse dit jaar geen hoge ogen gooien, maar thuis gelijkspelen tegen het matige Noordwijk is toch wel een tegenvaller. Je zou bijna spreken van een domper, maar na het nieuws dat ons jonge bestuurslid Karly vorige week naar buiten bracht, is het niet meer dan een tegenvaller.

Als de gezondheid je in de steek laat, is alles opeens relatief. Het is dan maar voetbal. Waar praten we over. Een keertje niet winnen kan gebeuren, van de dokter horen dat je ernstig ziek bent overkomt je. En dat wil niemand. Voor een klein gedeelte heb je dat misschien zelf in de hand, voor het overgrote gedeelte komt het op je pad. Vragen als waarom ik, hoe kan dit gebeuren, waarom nu, zijn vragen die veelal onbeantwoord blijven en doen (op het moment) ook niet ter zake. Het gaat erom, hoe word ik weer gezond en wat moet en kan ik daarvoor doen en laten.

Begrijp me niet verkeerd – ik durf het volgende alleen op te schrijven, omdat het in onze columns over voetbal gaat en dan met name gericht op RBB(1) – want het misschien magere spel van RBB1 is in de verste verte niet te vergelijken met een ziek mens, maar het kan voor alle betrokkenen nooit geen kwaad om zich af te vragen hoe het spel te verbeteren en dus ook vooral wat daarvoor gedaan en gelaten (op bijvoorbeeld de vrijdagavond) moet worden. Afzien is het eerste wat in me opkomt. Keihard werken en knokken om er bovenop te komen. Vertrouwen hebben in een goede afloop. Vertrouwen hebben in de mensen om je heen. Positief denken ook.

RBB1 is natuurlijk verre van ziek. ‘We’ staan gedeeld tweede, spelers komen terug van blessures, we geven weinig kansen weg. Genoeg redenen om vertrouwen uit te putten, maar toch. De afgelopen seizoenen liep het allemaal soepeler. Nu wordt er sporadisch top gevoetbald, zoals tegen Go Ahead, voorgaande seizoenen werd er bij uitzondering matig gespeeld.

Maar het is niets om ons zorgen om te maken, althans wanneer de boys keihard blijven knokken, durven af te zien en vertrouwen hebben in een goede afloop. Neem een voorbeeld aan Karly, want dan komt ’t goed!

Bij deze wens ik je, Karly dus, veel sterkte met je herstel. Familie en vrienden zullen je steunen en alle (RBB) voetbalsupporters leven ook zeer met je mee, getuige de vele steunbetuigingen op de site. Ook een ieder ander die met tegenslag te maken heeft, jij ook mam, veel sterkte en kom er gauw weer bovenop!