outhands

Column Martin den Haan

RBB 2

 Winnaars, dat waren ‘we’ afgelopen zaterdag. Zowel het eerste als het tweede stapte als overwinnaar het veld af. Het eerste was niet meer dan logisch, het tweede was een ware stunt. En dus gingen de nabeschouwingen dit keer vooral over het tweede elftal en wat minder over het eerste elftal.

Het tweede elftal verdient dat ook. Al jaren spelen zij wedstrijden op en van hoog niveau, maar omdat dit het schaduwteam betreft, wordt er nooit zoveel aandacht aan besteed. Natuurlijk, bij een kampioenschap, maar verder … Bij een bekerstunt dus. Twee jaar geleden trof het tweede het niet. Toen moest er tegen RBB1 gebekerd worden. En toen moest het eerste natuurlijk door en ging dat ook. Vorig jaar strandde het team in de voorrondes, maar dit jaar haalden ze de voorpagina’s wel.

Erg leuk voor al die jongens. En erg goed ook voor de club, zo’n goed tweede team. Al meerdere jaren bestaat de groep uit dezelfde jongens, die tezamen een goed, gezellig en hecht team vormen. Presteren willen ze allemaal, maar er moet ook genoeg gelachen kunnen worden. Dit gaat goed hand in hand en mede door een goede en zeer betrokken begeleiding wordt er goed opgelet dat de balans niet de verkeerde kant op slaat.

RBB 2 herbergt altijd veel talent. Het is weinig spelers gegeven om in 1x de stap van de jeugd naar het eerste te maken. De meeste spelen 1 of meerdere jaren in het tweede team om later zelfs uit te groeien tot steunpilaar van het eerste. In vroegere jaren was dat bijvoorbeeld de huidige trainer van het tweede, Arie van Dijk, en natuurlijk de huidige assistent van Niek Oosterlee, Dick Heemskerk. Van de huidige generatie heeft Peter Freke ook eerst een jaartje gerijpt in het tweede. Na acht jaar is hij inmiddels niet meer weg te denken uit het eerste elftal. Zijn broertje Bart vormt een uitzondering op de regel. Hoewel hij van de ADO-jeugd afkwam, veroverde hij direct een basisplaats in de hoofdmacht. Dat is knap.

Natuurlijk zijn er meer spelers te noemen die de stap van 2 naar 1 net niet kunnen maken. Dat was vroeger zo en dat zal ook nooit anders worden. Meerdere oorzaken kunnen daaraan ten grondslag liggen: de speler komt kwaliteit tekort, er staat een betere speler op zijn positie(s), blessures, falen op het verkeerde moment, de speler heeft te weinig geduld, de speler pas niet in het team (zijn specifieke kwaliteiten kunnen niet optimaal benut worden), enz. Dat is jammer natuurlijk, maar het huidige tweede is meer dan alleen een opleidingsteam. En dat lieten ze afgelopen zaterdag zien. Als team leverden ze een geweldige prestatie door een tegenstander van formaat te vloeren. En dat is altijd leuk.

Om aan te geven hoe hoog het niveau van het tweede is, durf ik te beweren dat ze moeiteloos mee kunnen draaien in de eerste klasse. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld niet onderdoen voor een Rijnvogels of een Spijkenisse. Dat wordt wel eens vergeten of niet gezien, dus ook daarom is deze stunt super. Het beste bewijs van eigen kunnen leverden ze hiermee af. Wie weet volgt er een nieuwe stunt, en wie weet horen we aan het einde van het seizoen weer positieve berichten van dit Rijnsburgse team… maar let wel, kampioen wordt je niet na één goede wedstrijd!

Succes heren, en dames!