outhands

Column Martin den Haan

Afgelast

 Met bakken kwam het uit de hemel zetten vorige week donderdag. Dat was een tijd geleden, maar Pluvius liet weer overduidelijk van zich spreken. En hoewel het vrijdag zo goed als droog was, werd er zaterdag het nodige afgelast, na wederom een regenachtige morgen.

Voor een hoop was dat balen. Het is toch iets waar je naar uit kijkt. Lekker voetballen op zaterdag. Even uit de dagelijkse sleur weg en met je teammaatjes achter een bal aan rennen, of beter, je tegenstander achter jou aan laten rennen. En laten zien dat je beter bent, liefst natuurlijk middels een overwinning. Maar niets van dat alles voor velen, de schoen bleven in de tas, want vele velden konden de overvloedige regenval toch niet op tijd verwerken.

Zelf vond ik het helemaal niet erg dat onze wedstrijd niet door ging. Ik werd namelijk, zoals mijn teamgenoot al enkele weken geleden verkondigde, door mijn vrienden meegenomen voor mijn vrijgezellenfeestje. Dat was een superfeestje, met een prettig bericht aan het einde van de ochtend van onze (GK) leider: afgelast. De thuisblijvers uit ons team zullen ongetwijfeld gebaald hebben, maar wij hebben erop geproost. Hoeven we de wedstrijd uit tegen Leiden toch niet te missen.

Zo zijn er dus altijd mensen die baat hebben bij een afgelasting. Maar bij bijna alles heb je te maken met tegenstrijdige belangen. Ook dus als je in teamverband speelt, want hoewel je hetzelfde doel nastreeft, wil iedereen spelen, maar je mag er toch maar 11 opstellen. En iedereen wil op zijn of haar favoriete positie staan, wat ook lang niet altijd mogelijk is. Zolang iedereen maar een beetje water bij de wijn doet, om in dranktermen te spreken na zo’n weekend, en zijn eigen ego opzij kan zetten voor het team, komt het helemaal goed.

RBB 1 kon door het noodweer ook niet aantreden voor de topper tegen Barendrecht. Dat was jammer, want iedereen was zeer benieuwd hoe de krachtmeting af zou lopen. Wordt RBB de naaste belager van Capelle of wordt het dit jaar een Rotterdams onderonsje? Wie het weet mag het zeggen, voorlopig kunnen we alleen concluderen dat er vooralsnog geen maat staat op Capelle. Ze blijven de overwinningen aan elkaar rijgen. Erg knap. Het leuke van komende zaterdag is echter dat Capelle de degens kruist met Barendrecht. Met recht de topper van het weekend. Het zal mij benieuwen of Barendrecht Capelle een halt toe kan roepen. Ik schat in van niet. We gaan het zien zaterdag, wanneer de (weer)goden geen roet in het eten gooien. Ben ook benieuwd of wij nu wel van de onderste kunnen winnen, maar dat terzijde. Iedere wedstrijd staat op zich, zekerheden heb je niet. Dat is toch ook de charme van het (voetbal)spel, als het tenminste doorgaat.