outhands

Column Martin den Haan

Incident

 Je hebt van die gebeurtenissen die eenmalig voorkomen, of in ieder geval niet regelmatig. Bijvoorbeeld de moord op Pim Fortuijn. We spreken dan van een incident. Een voorval dat (gelukkig) zelden gebeurt, zeker niet in Nederland. Wanneer het vaker voorkomt dat een politiek leider (ik denk aan de Ghandi’s) omgebracht wordt, dan is er iets goed mis, maar zover is het gelukkig niet in ons landje.

Om nou een nederlaag met een moord te vergelijken gaat misschien wat (of veel) te ver, maar het maakt wel duidelijk wanneer je over een incident moet spreken en wanneer je in de war moet gaan zitten. Onze boys werden afgelopen zaterdag te kijk gezet door ‘de blauwen’, en dat hadden we niet verwacht. Dat we de wedstrijd misschien wel eens konden gaan verliezen ging er bij vele geel zwarte fans al niet in, maar dat is niet heel verrassend. Feitelijk stond Spakenburg tot vorige week (en weer) bovenaan. Bovendien hebben ze goede spelers die veelal een goed team vormen.

Dat het echter een nederlaag met grote cijfers zou worden, en zelfs nog met veel grotere cijfers had kunnen worden, had zelfs geen blauw hart kunnen bevroeden. Want RBB krijgt nauwelijks doelpunten tegen en heeft zelfs nu nog de op één na minst gepasseerde verdediging. Met die verdediging zit het dus wel snor. Alleen met het verdedigen was dat afgelopen zaterdag niet het geval. De Rijnsburgers maakten de verkeerde keuzes in het veld. Met een tegenstander meelopen of positioneel dekken? RBB deed geen van tweeën. Maar aan de andere kant speelde Spakenburg een prima spelletje. Veel lopende mensen die door de juiste speler(s) bediend werden.

Soms heb je dat, tenminste als je als team zoveel kwaliteiten hebt als onze boys, dat je alles net verkeerd doet. Je doet een stap naar voren, terwijl je had moeten blijven staan. Je schuift door, terwijl je juist had moeten afwachten. Je speelt de bal snel naar voren, terwijl je juist even de bal had moeten vasthouden. Afijn, zo kan ik nog wel even doorgaan. De spelers weten als geen ander wat ze fout deden, maar konden het zaterdag met elkaar niet oplossen. Gelukkig is er dan een hele week om het te laten bezinken, er met elkaar over te praten en ermee aan de slag te gaan, oftewel weer lekker hard tekeer gaan op het trainingsveld.

Komende zaterdag wacht dan weer een heel andere klus. Zeker niet gemakkelijk, want Barendrecht heeft, ondanks dat ze laag genoteerd staan, net zo weinig tegendoelpunten als onze toppers. Echter het scoren gaat ze een stuk lastiger af, zeker in vergelijking met Spakenburg, die er gemiddeld meer dan één per wedstrijd meer inschoppen. Normaal gesproken zou Barendrecht weinig kans hebben om de drie punten mee te nemen vanaf de Middelmors, maar ze zouden er eentje in kunnen prikken en RBB van scoren af kunnen houden. En, jawel, op de blauwe zijde van de Westmaat wonnen zij juist afgetekend met 1-4. Was dit een incident of kunnen ze dit tegen de andere titelkandidaat ook?

Zaterdag aan het einde van de middag weten we weer meer. Was de (grote) nederlaag een incident of zijn we toch minder goed dan we denken? En is Spakenburg echt zo goed of valt dit wel mee? Laten we hopen dat beide Kraaien de juiste snaar weten te raken bij hun team, dan wordt er weer wat meer gelachen op en rond de Middelmors en zullen de kritieken op de site ook weer wat positiever zijn (wat dat zeuren voor zin heeft).

Succes boys, we zullen dóórgaan!