outhands

Column Martin den Haan

Concentratieverlies

 Bijna speelde RBB1 voor Sinterklaas, maar uiteindelijk liet het ‘het kind’ toch erg beteuterd achter. Forum Sport mocht lang in een sprookje geloven, mocht lang denken dat Sinterklaas ook hen goed gezind was, maar een Rijnsburgse opleving in de slotseconde gooide roet in het eten en in de bekeraspiraties van de Voorburgers.

Jammer voor hen, maar de grote club bekert gewoon door. Wat wij in de betaalde beker ervaren hebben, deed zich nu voelen voor Forum Sport. Hadden wij misschien wel van Go Ahead moeten winnen, nu had Forum Sport ons moeten verslaan. En dat lieten ze achterwege. Een slotoffensiefje deed hen de das om.

Wat is dat toch, dat de grotere club het op het einde van de wedstrijd toch nog recht kan breien? Conditie gebrek? Dat zal ongetwijfeld meespelen, maar er moet meer zijn. Ervaring? Niet wat betreft het spelen van een laatste minuut van een wedstrijd, wel de ervaring om te stunten. Die zal de kleine club niet veel hebben, terwijl dit voor de grote club in zo’n wedstrijd niet geldt. Die moet al zich schamen, wanneer ze moeizaam van een lager spelend team wint.

Is het angst? Angst om te winnen bedoel ik dan, faalangst in feite. In de sport is dat natuurlijk dodelijk. Toch denk ik dat iedere sporter zich altijd op de dunne scheidslijn tussen vertrouwen op succes en angst dat het niet lukt bevindt. Vertrouwen kun je vergroten door veel te trainen, veel te oefenen op de strijd die je moet aangaan. Wanneer dat op de training lukt, geeft dat mentale rust, maar ook fysieke zekerheid; je kent het ‘trucje’. Je moet er natuurlijk in je hoofd wel mee bezig zijn, oftewel je moet je concentreren.

Bij getalenteerde spelers gaan veel dingen vanzelf. Zij hoeven er minder moeite voor te doen om bepaalde dingen onder de knie te krijgen, terwijl anderen het nooit zal lukken om maar de helft te kunnen, hoe hard ze ook trainen en hun best doen. Wanneer getalenteerde spelers dus net zo hard trainen als minder getalenteerde spelers, hebben zij altijd een voorsprong die in de meeste gevallen zal leiden tot winst. Wanneer zij zich echter minder concentreren, om welke reden dan ook, en de mindere spelers concentreren zich juist 100%, dan kan het toch een gelijk opgaande wedstrijd worden of sterker, de underdog kan op dat moment beter blijken. Er is echter één belangrijk punt, die in dit soort wedstrijden van eminent belang is, en dat is dat de concentratie afneemt naarmate de vermoeidheid toeneemt.

Afgelopen zaterdag speelde de underdog dus zeker niet minder dan de op papier betere club, ons aller RBB. Hoewel RBB met enkele invallers speelde, zal toch de concentratie niet 100% geweest zijn. En bij Forum Sport was die juist wel 100%. Tot het einde van de wedstrijd, want toen sloeg RBB toch nog een bres in de verdedigingswal. RBB profiteerde van concentratieverlies bij Forum Sport, dat alles gegeven had.

Je kan dus concluderen dat hoe langer een wedstrijd duurt, des de groter de kans dat de hoger spelende club wint. Daarom kon RBB op de valreep toeslaan, zoals Go Ahead dat bijvoorbeeld eerder op de Middelmors deed. Maar het was op het randje, ieder hoger spelend team zal een minimaal concentratieniveau op moeten brengen (en vast moeten houden!) om welke club dan ook te verslaan. En afgelopen zaterdag was dat bij RBB precies hoog genoeg.