outhands

Column Martin den Haan

Quick Boys

 Komende zaterdag is het weer zover, dan staat de derby Rijnsburgse Boys – Quick Boys op het programma. Altijd beladen, altijd leuk. We bewaren natuurlijk suikerzoete herinneringen aan de laatste editie. Na de 2-0 winst konden we toen de kampioensvlag hijsen. Beter konden we het niet hebben. Weer waren we de beste en weer moesten die Kattukers het onderspit delven.

Ik ken de statistieken niet precies, maar weet wel, dat sinds Henk Wisman trainer is bij RBB, we niet of nauwelijks verloren hebben van onze zuiderburen. En dan praat je al gauw over een kleine tien jaar. En dat is niet verkeerd, want Quick Boys was toch altijd de grote broer? Zij grossierden in titels, zij zijn van het begin af aan op het hoogste amateurniveau vertegenwoordigt. Dat is dus duidelijk gekanteld, Rijnsburg is duidelijk de meerdere over Katwijk (in zijn geheel).

Natuurlijk biedt dit geen garantie op succes voor zaterdag. Rijnsburg zal de favoriet zijn, maar in echte derby’s zegt dat niet zoveel. Het is de vorm van de dag, wie is gretig en wie toont in het veld de meeste (positieve) agressie. In dat licht bezien maakt het ook totaal niet uit dat RBB niet veel gespeeld heeft de laatste weken, terwijl Quick Boys juist wat vertrouwen opdeed door winst op DOTO. Zoals altijd geldt, het kan alle kanten op.

Toevallig moesten wij, RBB4, vorige week tegen Quick Boys. In de reserve derde klasse spelen wij tegen Quick Boys 5, tot de week ervoor trotse koploper. Jawel, wij gaven het goede voorbeeld door Quick Boys te vloeren. Helaas was ik er niet bij, maar toen ik na afloop het heugelijke nieuws hoorde was ik daar uiterst content mee. Altijd leuk om van Quick Boys te winnen. Hopelijk doet dit goede voorbeeld ook goed volgen zaterdag.

Quick Boys is voor Rijnsburg toch dé tegenstander. Dat zit er van oudsher in. De bloemenboeren tegen de haringkoppen, de poenerige mannen met de grote flappen tegen de behoudende gasten, de overal extraverte uien tegen de meestal in zichzelf teruggetrokken haringen. Een Kattuker mot de zee zien, een Rijnsburger vraagt zich af ‘wat die tent moet kosten’, als hij ergens buiten de deur is. Rijnsburgers zijn vooruitstrevend, en moeten dat vooral blijven. Dat je daarmee wel eens je kop stoot, is het risico van het vak en wordt ook voor lief genomen. Kattukers daarentegen zijn harde werkers, teamspelers, die met elkaar bergen werk kunnen verzetten. En bergen werk zullen ze moeten verzetten daar in Katwijk, want anders gaan ze toch echt de boot naar de topklasse missen. Willen ze dat voorkomen, zullen ze het tij moeten keren, maar dan wel op de juiste manier, want een Kattuker verraad zijn inborst nooit.

Zaterdag gaan we zien wie en wat de boventoon voert. Strijd zal er geleverd moeten worden, maar niet zonder je verstand te gebruiken. Succes mannen!