outhands

Column Martin den Haan

 Voornemen

We zijn al weer een kleine twee weken gevorderd in 2010. Hoogste tijd om de pen ter hand te nemen en een stukje te schrijven. En wat is er toepasselijker dan om te schrijven over de goede voornemens die we dit jaar hebben. Is het bijvoorbeeld zinvol om het jaar te starten met goede voornemens? En zijn er op voetbalgebied nog zaken die een ieder hoopt te verbeteren?

Om met de eerste vraag te starten; mijn antwoord is ja. Het is altijd verstandig om dingen die niet helemaal goed zijn te verbeteren. Je moet eigenlijk altijd bij jezelf afvragen, wat valt er aan mij te verbeteren? Sommigen zullen zeggen dat ze volmaakt zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Nobody is perfect. Voor de één liggen de verbeterpunten alleen wat meer voor de hand dan voor de ander. Daarom zijn we ook mensen, want dit is voor niemand gelijk.

Goede voornemens bestaan vaak uit opzichtige zaken; minder of zelfs stoppen met roken, minder snoepen en wat kilootjes kwijtraken. Die zijn niet zo interessant, vind ik. Als je roken lekker vindt en je valt anderen daar niet mee lastig, moet je vooral lekker doorgaan. En als je zo van snoepen houdt, dan moet je voor lief nemen dat je niet de slankste bent (wat lekker (not) belangrijk is).

Nee, ik zie meer in je oma wat vaker bezoeken, of meer de tijd nemen voor je gezin, en vooral meer genieten, van bijvoorbeeld je opgroeiende kinderen; ik word echt een ouwe zak haha, maar ik meen het wel. Alles wat we doen kost zoveel tijd en we willen allemaal zoveel. Maar dat gaat niet. We zullen dus keuzes moeten maken. Ik denk dat dat mijn goede voornemen wordt van dit jaar. Keuzes maken en daar voor gaan. Bepaalde keuzes heb ik vorig jaar al gemaakt, en daar heb ik geen spijt van. Die ga ik dus goed doorzetten.

Maar genoeg over mijn keuzes. Welke goede voornemens hebben we op en rond het veld gemaakt? Kampioen worden? Lijkt me vanzelfsprekend, alleen het worden is juist weer helemaal niet vanzelfsprekend. Daar zal arbeid voor geleverd moeten worden. Dus de voornemens om harder te trainen, beter naar de trainer te luisteren, meer zelf te oefenen zijn top en pure noodzaak wil je de kans om kampioen te worden vergroten.

Een ander goed (RBB) voornemen is om een grotere bijdrage te leveren aan de club. We horen natuurlijk bij één van de beste amateurclubs van Nederland, maar er is meer dan alleen RBB1. Zelf spelen in een team, naar het team van je kind kijken, er voor zorgen dat alle spelers zich iedere zaterdag in de wedstrijd en doordeweeks op de training weer heerlijk uit kunnen leven. Dat is mooi om daar je steentje aan bij te dragen.

Als je het mij vraagt komen de goede voetbalvoornemens dus neer op vaker gaan kijken bij een wedstrijd of training, langs de kant genieten van hoe iemand, bijvoorbeeld je kind, geniet van het spelletje, en meer betrokkenheid tonen bij RBB (er komt nogal wat bij kijken om iedereen te laten (kijken naar het) voetballen).

Er is genoeg te doen, er valt ontzettend veel leuks te beleven, dus kom naar de club!

See you at the Middelmors