outhands

Column Martin den Haan

Tekenen

 De winterstop is na afgelopen weekend weer echt voorbij, alhoewel op het moment van schrijven het behoorlijk wit is. Het zou zo maar kunnen dat de winterstop alleen even onderbroken is geweest afgelopen zaterdag. Toen immers werden er weer wedstrijden om ‘het echie’ gespeeld. RBB won, misschien moeizaam, maar de drie punten werden binnengehaald en omdat de meeste concurrenten voor de eerste vier plaatsen verloren, waren het ook echt drie winstpunten.

RBB is dus goed van trainingskamp teruggekomen. Dat geldt overigens ook voor RBB2, die met 1-4 de lastige uitwedstrijd in Maassluis won, maar dat terzijde. Het trainingskamp in de Spaanse zon zal ongetwijfeld weer lekker, maar ook zwaar zijn geweest. Altijd goed voor de onderlinge band zo’n halve week weg met zijn allen.

Dat die band wel goed zit verwoordde de hoofdtrainer nog jongstleden vrijdag, toen we met alle jeugdtrainers een gezellig en leerzaam avondje op de club hadden. Niek werd die avond op een leuke manier geïnterviewd door IJsbrand. Die vroeg onder andere naar zijn contract met RBB. Die is zoals gebruikelijk met een jaar verlengd. Gebruikelijk slaat trouwens op een jaar, maar zou ook op het verlengen kunnen slaan, want na Ted lijken we weer een echte club- en vakman binnengehaald te hebben. Ook werd er naar de spelerscontracten gevraagd. Mede met het oog op de topklasse zal dat niet makkelijk zijn om al vroeg in het seizoen de selectie voor het nieuwe voetbaljaar compleet te hebben. Tijdens het trainingskamp worden traditioneel de eerste oriënterende gesprekken gevoerd. Die waren veelbelovend, want niemand heeft aangegeven de club te verlaten. Dat zegt verder niets, want er heeft ook nog niemand getekend er minimaal nog een jaartje aan vast te plakken, op de spelers met een doorlopend contract na. Jawel, ook bij RBB zijn er spelers die voor twee jaar of langer tekenen.

Nu vind ik dat tekenen op dit moment erg interessant, omdat ik me aanstaande vrijdag voor het leven ga binden door de trouwakte te tekenen. Ik kijk daar erg naar uit en het komt nu wel heel dichtbij. Op het moment dat u dit leest kan ik al als getrouwd man door het leven gaan, terwijl het nu nog dinsdagavond is. Ik teken een levenslange verbintenis met Barbro, mijn aanstaande. Spelers en trainers daarentegen houden het veelal bij een jaartje. Waarom tekenen zij niet voor het leven? Beloven ze RBB trouw te zijn zolang ze kunnen voetballen. En daarna trainer of leider te worden. Waarom gebeurt dat niet? Kan de relatie van voetballer en voetbalclub niet zo hecht zijn als die van man en vrouw? Komt het omdat er geld in het spel is? Best interessant als je er zo bij nadenkt. En het wordt helemaal interessant als je het omdraait: waarom trouwen we voor levenslang en niet voor bepaalde tijd? Gelukkig heeft dat niets met voetballen te maken zou mijn vader zeggen.

Ik laat u met wat vragen achter. Wie weet kom ik er na een weekje lekker uitgerust te hebben op terug. Ik ga me verder voorbereiden op vrijdag, want een goede voorbereiding is het halve werk.