outhands

Column Martin den Haan

 Kip en het ei

Als Haan zijnde is het altijd interessant om over een kippetje en een eitje te praten. Wat is een Haan immers zonder kip? Maar wanneer we het over de kip en het ei hebben, bedoelen we meestal wat was er nou eerder? De kip of het ei? De kip is nodig om het ei te leggen, maar het ei is weer nodig om een kuiken voort te brengen die weer doorgroeit tot kip.

Bij RBB 4 hebben we ook zo’n vraagstuk. Het hele seizoen spelen we prima, doch wisselvallig. Na de winterstop wil het echter niet vlotten. Met een prima wedstrijd uit bij RCL (zo ik heb gehoord), waar we helaas vlak voor tijd een voorsprong zagen veranderen in een nederlaag, is het de laatste twee wedstrijden niet goed. Twee keer staan we in no time achter en is de wedstrijd gespeeld. Zonde, want we hebben echt een leuk team, goede spelers, alleen dus niet altijd van aanvang af de juiste scherpte. Hoe komt dat nu? Trainen we te weinig? Is de teamspirit weg? Is het zelfvertrouwen, de vorm van de spelers opeens verdwenen?

In mijn ogen heeft het allemaal met elkaar te maken. Het loopt effe niet, dan zul je zien dat het ook altijd tegen zit (Noordwijk 5 schoot zaterdag 3x op bijna onmogelijke maar wel schitterende wijze raak). Dan gaan snel de koppies hangen en voor je het weet is de moed in de schoenen gezonken. En dan speel je een verloren wedstrijd. Dat kan een ieder gelukkig zelf voorkomen door heel simpel keihard te gaan werken. Op de training begint het. Daar kun je weer werken aan je zelfvertrouwen en je voetbalvaardigheden verbeteren, zowel conditioneel als ook technisch en tactisch. En in de wedstrijd zal een ieder keihard de beuk erin moeten gooien vanaf de allereerste seconde. En wil het bij iemand niet zo lukken, dan zal een ander een stapje harder moeten rennen en daarmee het goede voorbeeld geven. Dat biedt geen garantie tot direct succes, maar zeker wel op de lange termijn.

Bij RBB 1 loopt het ook niet zo. Zowel tegen Lisse als tegen Noordwijk heb ik de tweede helft aanschouwt, maar beide keren mocht RBB blij zijn met een puntendeling. Terwijl beide keren er keurig een 1-0 voorsprong opgebouwd was. Hoe komt het nu dat de wedstrijd steeds kantelde? Conditionele problemen? Lijkt me niet, want RBB heeft al jaren een zeer fitte groep. Mentale problemen dan? Dat zou kunnen, maar is moeilijk te achterhalen, zeker niet voor een buitenstaander. Maar stel dat we het wel op dat vlak moeten zoeken, ervan uitgaande dat we voetbaltechnisch en -tactisch de betere zijn. Misschien zijn de meeste spelers wel een beetje voetbalmoe. Zou zomaar kunnen, en is in deze fase van de competitie helemaal niet raar. We moeten immers nog 12 wedstrijden. We zitten eigenlijk net halverwege, terwijl iedereen alleen maar over plaatsing voor de topklasse en het kampioenschap praat. Die zijn nog heel ver weg, 12 * 90 minuten (- 75 minuten). Dat is ruim 1.000 minuten waarin nog heel veel gebeuren kan.

Waar RBB 4 dus een stapje harder moet gaan lopen, moet het eerste misschien juist een stapje terug doen om er twee vooruit te zetten, oftewel tijd voor verfrissing. Normaal is het trainingskamp goed om er weer met frisse moed tegenaan te gaan, maar door de vele afgelastingen is dat effect weggeëbd. Dan maar een weekendje Groningen? Of een kaartavondje? Mogelijkheden genoeg, alleen de tijd … Daar valt wel wat op te verzinnen toch? Wij gaan zaterdag in ieder geval tot de tanden bewapend naar koploper Oegstgeest, het eerste gaat Katwijk proberen de punten afhandig te maken en het derde, die ook in verkeerd vaarwater zit en een steuntje in de rug kan gebruiken, gaat naar Delft om daar weer eens het zoet der overwinning te proeven.

Uiteraard geldt voor alle geelzwarte teams, zowel de goed draaiende als de moeilijk lopende: succes!