outhands

Column Martin den Haan

 Rug rechten

Mijn collega columnist had het vorige week over Quick Boys en de penibele situatie waar zij inzitten. En dat met het ‘beruchte’ paasweekeinde voor de boeg. En voor de diegene onder ons die het niet meer weten; in het paasweekend van 1990 raakte Quick Boys zijn leidende positie verrassend kwijt aan RBB door tweemaal niet te winnen. Dit bleek uiteindelijk beslissend in de strijd om het kampioenschap. Legendarisch werd daarna de tekst: bedankt Raboen, Rijnsburg kampioen!, dat een sportvliegtuigje op een lint achter zich liet wapperen al vliegend boven Katwijk (en Rijnsburg).

Dit paasweekend was het er enigszins op, maar vooral eronder wanneer er niet gewonnen zou worden door Quick Boys. En dat betekende dat de Katwijkse twist in het voordeel van de blauwwitten moest eindigen. En zowaar lukte dat. Eigenlijk moest daarna Ter Leede er ook aan geloven, maar ik vrees dat de overwinningsroes, die ze lang moesten missen op Nieuw Zuid, te veel in de benen zat om daar echt aanspraak op te maken. Maar de haringen leven nog, zij het dat ze zich niet als een vis in het water zullen voelen. Ze dreigen nog steeds de boot naar de topklasse te missen. De wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen FC Lisse is daarvoor cruciaal. Alleen bij winst houden ze nog uitzicht op de zesde plaats, want meer zal er niet voor ze inzitten.

Ook RBB zit in woelig vaarwater. Waar alles er op wees dat RBB zich eenvoudig zou plaatsen voor de topklasse, is dat nog allerminst zeker. De winst vorige week op DOTO deed helaas het heilige vuur niet ontbanden, getuige de kansloze nederlaag op ons eigen Middelmors tegen titelfavoriet Barendrecht.

Op tweede Paasdag moest RBB dus de rug rechten om niet verder op de ranglijst af te glijden. En met een nederlaag op zak was dat allesbehalve gemakkelijke opgave. Het op papier enige lichtpuntje vooraf was dat directe tegenstander Scheveningen in een knotsgekke wedstrijd aan het kortste eind trok in hun wedstrijd op paaszaterdag tegen Ter Leede. Ook zij waren dus mentaal aangeslagen. Vooraf kon je dus spreken van een bokswedstrijd die zich in de 18de ronde bevond en waarvan de winnaar niet aan te wijzen viel. Op ’t veld bleek dat toch anders, want RBB was de bovenliggende partij en won uiteindelijk verdiend.

RBB toonde karakter en vooral ook de wil om te winnen. ‘We’ moesten winnen en deden dat ook en dat geeft de burger moed. Of er voldoende zelfvertrouwen getankt is om Barendrecht zaterdag pootje te lichten valt te bezien. Zeker ook omdat RBB in het verleden, toen Barendrecht veelal een toontje lager meeblies in de Hoofdklasse A, ook al zelden tot winst kwam op sportpark de Bongerd. Maar wie weet, het karakter is er en dat is erg belangrijk nu de prijzen verdeeld gaan worden.

En een ticket voor de topklasse is een mooie prijs!

Kom aan boys, we zullen doorgaan (die is van wijlen Cas Driebergen)!