outhands

Column Martin den Haan

Veteranen

 Afgelopen zaterdag mocht ik voor de tweede maal mijn opwachting maken in het veteranenteam van RBB. De eerste keer was goed bevallen, al viel het voor de spieren niet mee na ruim 1,5 jaar voetbalstilstand. We togen naar Wassenaar om aan te treden tegen SVC ’08, de ongenaakbare koploper die wellicht kampioen zou worden, zo hoorden we achteraf.

We speelden op gewoon gras, en daar was ik niet op berekend. Ik dacht nog een paar goede voetbalschoenen in mijn tas te hebben, maar de neus van de linkerschoen lag toch behoorlijk open. Gelukkig is het al geruime tijd droog, waardoor de grasvelden droog zijn en dus ook prima te bespelen met kunstgrasschoenen. Vooraf had ik aangegeven slechts een helftje mee te doen, zodat ik de kans op forceren aanzienlijk verkleinde. Dat is gelukkig ook niet gebeurd, maar het viel niet mee om me positief te onderscheiden. Om het plezier van het spelletje te beleven is dat gelukkig ook niet nodig. Het blijft heerlijk om te doen, op welk niveau ook.

Bij veteranenvoetbal denkt menigeen waarschijnlijk meer aan een soort zomeravondvoetbal dan aan een pittige competitiestrijd. Nou, ik kan je verzekeren dat er genoeg strijd is. En ook het tempo is van dien aard, dat ik er in de rust behoorlijk doorheen zat. Nou is mijn conditie nog verre van top, maar slecht is die nooit geweest. En als ik om me heen keek en al die andere rood aangelopen gezichten zag, weet ik dat velen nog altijd alles geven voor de winst.

Het voordeel van de veteranencompetitie is dan ook, dat je geen tegenstander treft die allemaal jonge honden heeft rondlopen. Die kunnen misschien niet voetballen, maar op conditie en snelheid maken ze zoveel goed, dat ze de oudjes voorbij lopen en dan de bal echt wel een keer en meestal meer dan eens goed raken en zo winnen. Wil je namelijk meedoen met het veteranenteam, dan moet je minimaal 35 zijn. De meeste zijn net even wat ouder, en een enkeling is zelfs ouder dan 50, maar die zijn dan ook superfit. En kunnen goed voetballen, want aan inzicht en techniek ontbreekt het de meesten niet.

Een jaar of twee geleden is getracht om bij RBB een interne competitie op te zetten voor 35 plussers. In een 7 tegen 7 competitie zou er dan gestreden worden om een wisselbokaal. Helaas bleken er te weinig aanmeldingen te zijn. Dat is jammer, want vele 35 plussers willen ongetwijfeld nog zelf een balletje trappen, maar doen dat niet meer. In mijn ogen verdient het een nieuwe poging, waarbij het mijns inziens breder gezocht moet worden en er bijvoorbeeld een competitie binnen de gemeente Katwijk of in de Bollenstreek georganiseerd moet worden.

Wie weet gaat iemand die handschoen oppakken. Voor mezelf houd ik het voorlopig op 11:11. Bij de veteranen, maar met de GKL van RBB4 heb ik afgesproken dit kalenderjaar ook mijn rentree in zijn sterrenteam te maken. En naast zo af en toe meetrainen met het derde zou een wedstrijdje… Afijn, het voetballen blijft trekken, bij mij in ieder geval. Dat gaat nooit weg, want het is zo leuk om te doen, op welk niveau ook. Als er maar gestreden wordt voor de winst, want het blijft een spelletje dat je graag wil winnen.

Overigens wonnen we afgelopen zaterdag van SVC ’08 (1-2), die hun feestje dus sowieso een weekje moesten uitstellen.