outhands

Column Martin den Haan

De beste van Nederland

 Nederlands kampioen worden. Het is weinigen gegeven, maar onze boys van het tweede behaalde deze titel afgelopen zaterdag. Veelal denk je bij Nederlands kampioenschappen aan atletiek, zwemmen of schaatsen. Als voetballer wordt je dat niet zo snel, omdat er maar enkele teams om mogen strijden. Bij het zwemmen kan je op de rugslag, vlinderslag, combinatieslag, estafette en zo kan ik nog wel even doorgaan, Nederlands kampioen worden. Ook bij atletiek en bij schaatsen kan je op meerdere disciplines kampioen van Nederland worden. Maar bij de voetbal… De winnaar van de Eredivisie, en de beste amateurclub van ons land, maar verder… Dus ook het beste reserveteam van Nederland. En dat heeft sinds zaterdag onze club.

Prachtig natuurlijk voor Rijnsburgse Boys, al is het geen titel die het landelijke nieuws haalt. Maar een titel is het wel. En daarom is het voor de jongens van het tweede geweldig. Zij zijn de beste van ons land. Zij hebben de schaal. En zij hebben allemaal een kampioensmedaille gehad. En die pakt niemand ze ooit meer af. Helemaal top mannen, echt een geweldige prestatie!

Twee keer waren we er al dicht bij. Na het afdelingskampioenschap werd er met de andere (10!) districtwinnaars gestreden om het algehele kampioenschap. En twee keer ging het onnodig mis. Balen was dat. De meeste hadden die twee gemiste kansen al meegemaakt en wilde niet nog een keer met lege handen achter blijven. Mede ook omdat weer een aantal onder hen de overstap maakt naar een andere vereniging. Drie keer moest dus scheepsrecht worden en dat werd het ook. In de finale wedstrijden tegen de andere districtwinnaars kwamen de Rijnsburgers, want dat zijn het nagenoeg allemaal, nauwelijks in de problemen. In de ultieme finale van jongstleden zaterdag was dat wel anders, want AFC 2 was zeer gevaarlijk en verdiende misschien wel een kleine voorsprong na een uur spelen, maar juist toen nam RBB 2 een beslissende voorsprong via Lex Heemskerk en 2 minuten later via Thomas Paauw. Dat het nog 6-1 werd was leuk voor RBB en de scorende afscheid nemende spelers (Jaap-Jan en Lesley), een beetje sneu voor de AFC-ers, maar slechts voor de statistieken van belang. Ben van der Meij mocht de schaal in ontvangst nemen en als eerste omhoog houden en daar was het om te doen. En dat lukte. Klasse mannen, dit vergeten jullie van je leven niet! En terecht.