outhands

Column Martin den Haan

 Supportersbus

Het is er tot nu toe nooit echt van gekomen om standaard een supportersbus te laten rijden naar de uitwedstrijden van RBB1. Yellow Black heeft het een tijdje geprobeerd, maar dat kaarsje ging al snel weer uit. Hoe zou dat toch komen dat de Rijnsburgers moeilijk de bus in te krijgen zijn?

Bij andere grote (voetbal)verenigingen uit onze buurt is het standaard dat er één of twee supportersbussen de spelers achterna reizen. Die verenigingen hebben dan ook een actieve supportersvereniging die dit stuurt en regelt. RBB mist zo’n vereniging (nog). Het sfeerteam is natuurlijk goed bezig met allerlei sfeeracties voor, tijdens en na de wedstrijd van RBB1, maar ze zijn (nog?) geen supportersvereniging.

Maar er lijkt een kentering te komen. Vandaag reed er een (bijna) volle bus naar Apeldoorn, alwaar ze de boys zagen gelijk spelen tegen het plaatselijke CSV Apeldoorn. Het had natuurlijk voor zowel spelers als (bus)supporters leuk geweest wanneer er gewonnen werd, maar je kan niet alles hebben. Volgende keer beter!

De vraag is of er de volgende keer wederom een supportersbus ingezet gaat worden. Achter de schermen wordt er druk aan gewerkt, maar aangezien er over anderhalve week alweer in en tegen Capelle aangetreden wordt, is het wat kort dag om de Rijnsburgers te overtuigen met de supportersbus te gaan. Laat ik een handje helpen;

 1. wanneer je met de bus meegaat hoef je niet uit te zoeken waar er gespeeld wordt (en vooral hoe je er komt)

 2. je kan voor het sportpark in- en uitstappen en hoeft niet op zoek naar een parkeerplekje

 3. je kan lekker onderuit gezakt zitten en hoef je niet te concentreren op het rijden of op het navigeren

 4. ideaal wanneer je geen auto(rijbewijs) hebt

 5. het is goedkoper dan met de auto (moet je veelal toch zeker 15-20 cent per km rekenen voor brandstof, onderhoud e.d.)

 6. het is gezelliger; in de bus kan je veel sfeer creëren (zingen e.d.)

 7. je ontmoet nog eens andere supporters met wie je een gezellig praatje (voetbal) kan maken

Zomaar 7 redenen om met de supportersbus mee te reizen. Waarom is dit dan bij Rijnsburg nooit van de grond gekomen?

 1. Argument geld speelt voor vele Rijnsburgers niet, alhoewel de crisis er bij iedereen inhakt…

 2. De Rijnsburgers zijn graag onafhankelijk. Bij de bus ben je aan tijden gebonden, omdat je rekening met anderen moet houden. Met eigen vervoer bepaal je zelf wanneer je weggaat.

 3. Met de auto ben je sneller, aangezien een bus maximaal 100 km/uur mag. Echter wanneer je je aan de verkeersregels houdt, zal er dus geen groot tijdverschil zijn, omdat de maximum snelheid op vele wegen al 100 km/ uur (of lager) is. Bovendien hoef je niet te parkeren…

 4. Rijnsburgers gaan liever met hun eigen cluppie; samen met hun voetbalmaatje naar de wedstrijden. In de bus weet je nooit wie je precies tegenkomt.

Ook hier noem ik zomaar 4 redenen. Er zullen ongetwijfeld nog meer argumenten te verzinnen zijn waarom de drempel om de bus in te stappen voor de Rijnsburgers relatief hoog is, maar deze bedacht ik me net. Als je deze tegenargumenten bekijkt, dan zijn nummer 1 en 3 vrij algemeen. Vooral argument 2 is denk ik een door vele Rijnsburgers genoemd argument, maar ik denk ook dat argument 4 een grote rol speelt. We zijn allemaal wel supporters van RBB, maar vooral met onze maatjes. Pas als er echt iets gewonnen wordt, dan vliegen we ieder andere RBB-supporter in de armen.

Mijns inziens zullen de initiatiefnemers van de supportersbus dan ook vooral deze laatste drempel weg moeten halen – we zijn allemaal verschillende mensen, maar wel met hetzelfde doel; RBB steunen in woord en gebaar, en vooral door aanwezig te zijn. En dat wordt door de supporterbus weer net iets makkelijker.

Succes mannen!