outhands

Column Martin den Haan

Ranglijst

 We staan bovenaan! We zijn de beste zaterdagamateurclub op dit moment. Kijk maar naar de stand in de topklasse zaterdag. RBB staat daar na de knappe overwinning in en tegen Barendrecht eerste. Geweldige prestatie natuurlijk, maar we willen er vooral na competitiewedstrijd 30 staan. Nu is het leuk, maar ook niet meer dan dat.

De stand op de ranglijst bepaald echter bij velen wel ‘het gevoel’. Sta je bovenaan of hoger dan vooraf verwacht, dan zie je vele blije gezichten, wordt er veel gelachen en zijn er geen pijntjes, laat staan blessures. Bij de ploegen die echter onderaan staan of lager dan verwacht lopen vele zuurpruimen rond, wordt er veel negatief commentaar geleverd en maakt de medische staf veelal overuren.

Het blijft toch een vreemd fenomeen: onder de maat presteren omdat de punten maar niet binnengehaald worden. Bij Lisse wijten ze het aan pech, het zit ze steeds niet mee. Zaterdag werd er ook maar gelijk gespeeld, ondanks een 1-0 voorsprong. En dat er niet gewonnen werd, komt volgens mij door de stand op de ranglijst, die knaagt aan de Lissenaren. Daardoor roepen ze het onheil – het uitblijven van het winnen van wedstrijden – over zich af.

Bij Feyenoord speelt een zelfde soort probleem. De buitenwereld verwacht dat nagenoeg iedere wedstrijd gewonnen wordt, maar dat lukt helaas niet. Nou was vooraf wel in te schatten dat Feyenoord niet bij de eerste vier ploegen zou eindigen, maar dat ze bij de onderste vier staan is nou ook weer niet nodig. Ik ben ervan overtuigd dat ze voor aanvang van een wedstrijd te veel naar de ranglijst kijken en dan denken ‘deze wedstrijd moeten we winnen.‘ Dan moet je sterk in je schoenen staan om dat ook in de praktijk uit te voeren. En dat lukt ze duidelijk niet.

Daarom moeten spelers ook niet naar de ranglijst kijken. Zeker niet als ze dat de wedstrijd mee innemen. Hoe ‘schoner’ de kop, des te beter de prestatie. Als voetballer moet je tijdens de wedstrijd maar met één ding bezig zijn en dat is de wedstrijd. En in de wedstrijd kan je achter komen, maar dan moet je daarna alleen bezig zijn met hoe je weer op gelijke hoogte komt. Of andersom, als je voor komt, moet je er voor zorgen dat dit of uitgebreid wordt, maar een tegengoal gaat zeker niet meer vallen.

Ploegen die niet lekker draaien raken veelal van de wijs na een score. En dat is een probleem waar de trainer grip op moet krijgen. Lukt hem dat, dan is het een goede trainer, lukt dat niet, dan niet. Trainers verschuilen zich vaak achter excuses, maar leggen de vinger vaak niet op de zere plek. Enerzijds natuurlijk omdat ze dat intern willen houden. Dat is alleen maar verstandig. Anderzijds roepen ze maar wat om eigen falen te verdoezelen. Ontbreekt het aan kwaliteit, maar werkt iedereen slim en met plezier het snot voor de ogen, dan wordt er alles uit de groep gehaald. Maar bijna ieder team heeft wel een specifieke kwaliteit. Het gaat er om die eruit te halen en daar optimaal van te profiteren. Alle spelers zullen daarvan overtuigd moeten worden.

Ben benieuwd over welke specifieke kwaliteiten Vitesse beschikt en of de interim trainers die optimaal kunnen benutten. Gezien de ranglijst niet, maar daar moeten we ons niet blind op staren…