outhands

Column Martin den Haan

Smaakmaker

 Soms heb je wel eens gekookt, ga je er lekker voor zitten en dan… smaakt het eten nergens naar. Vergeten zout toe te voegen. Dat is balen, want je zat je net heerlijk te verkneukelen om aan je warme hap te gaan beginnen. Uiteraard kan je, na constatering van, nog wel zout toevoegen, maar het zal nooit meer zo lekker smaken als waarop je gerekend had.

Dat gevoel had ik vorige week ook bij de aftocht van Richal Leitoe. En helemaal toen de diagnose gescheurde kruisband bleek. Dat was effe goed slikken. Wanneer je zo lekker voetbalt als Richal de laatste weken deed, dan is dat een gemis wanneer hij er niet bij is. Wie herinnert zich niet die geweldige pegel tegen HHC Hardenberg. Om van al zijn rushes maar te zwijgen. Die zullen we voorlopig moeten missen, en misschien wel nooit meer kunnen bewonderen.

Ik las net op de site dat niet alleen de voorste kruisband is gescheurd, maar dat er ook een stukje kraakbeen los zit. Dat is niet mooi, weet ik (helaas) uit ervaring. Toevallig ben ik twee weken geleden geopereerd aan mijn linker knie. Dat was mijn goede knie (de kruisband van mijn rechter knie ligt overigens slechts een paar meter van die van Richal vandaan :(), maar inmiddels de reden dat ik moet stoppen met voetballen. Reden: het kraakbeen van mijn linkerknie is gescheurd. Dat is niet meer vast te zetten, en wil ik niet binnen tien tot vijftien jaar een versleten knie hebben, zal ik het intensieve sporten – jawel, ook bij RBB4 wordt er flink gebikkeld – moeten laten voor wat het is.

Nou wil ik niet zeggen dat dit ook voor Richal geldt. Gelukkig is de ene knie de andere niet, maar mooi is het zeker niet. Herstellen van een voorste kruisband reconstructie, zoals het plaatsen van een nieuwe kruisband in medisch jargon genoemd wordt, is al een prestatie op zich. Maar er zal nog meer moeten gebeuren in de knie van Richal. En dus ook met zijn herstel.

Balen. Triest. Ongelofelijke pech. Er zijn eigenlijk geen woorden voor. Laten we hopen dat het allemaal goed komt. Vanaf deze plek “heel veel sterkte”Richal. Mocht je wat meer willen weten over knieblessures. Je mag deze ervaringsdeskundige altijd raadplegen.

Voor RBB1 is het wegvallen van Richal natuurlijk een echte aderlating. Hoewel er creativiteit genoeg zit in de selectie, heeft Richal specifieke kwaliteiten die node gemist zullen worden. Zijn snelheid was een groot wapen, zijn behendigheid, zijn dreiging, het gemak waarop hij een tegenstander uitspeelt, zal op een andere manier ingevuld moeten gaan worden. Maar niet alleen zijn voetbalkwaliteiten, ook zijn humor en positieve uitstraling zal gemist worden. Richal is een hele leuke, sociale gozer die goed in de groep ligt. Een dubbele domper voor de boys, maar dus ook voor het publiek, die een echte smaakmaker voorlopig(!) moeten missen.