outhands

Column Martin den Haan

Carnaval

 Je houdt ervan of je houdt er niet van. Je leeft je helemaal uit of je begrijpt niet wat al die mensen daar in het zuiden aan het doen zijn. Carnaval is het feest der feesten voor onze zuiderlingen. Ooit ben ik er ook door aangestoken, dus ook dit jaar waren we met Samba5 van de partij. Striepersgat, zo heette Valkenswaard de afgelopen dagen, ontving ons weer met alle egards. De inwendige mens kwam niets tekort en er werd ook menig zweetdruppeltje gelost.

Voor ons is de carnaval een perfect teamuitje. Wat eens begon in ons vrijgezellenbestaan, houden we er nog steeds in. Een trainingskamp zal ik het niet willen noemen, alhoewel…, maar dat het goed is voor de onderlinge verstandhoudingen moge duidelijk zijn. Er wordt gelachen, gedold en ook goed de waarheid gezegd als dat nodig is. Er wordt voor elkaar opgekomen en de ander wordt voor schut gezet als daar de mogelijkheid toe is.

In een voetbalteam moet dat ook zo gaan. Met elkaar plezier hebben en de dingen doen die je leuk vindt. Voetballen vind je immers ook leuk of je vindt het niets. Maar als er iets niet gaat zoals het moet gaan, moet je elkaar ook de waarheid kunnen vertellen. Tijdens de wedstrijd, maar vooral ook daarna. Dan kan er in alle rust gesproken wat er goed en fout ging. Kan je dit met elkaar bespreken en de kritieken van elkaar accepteren, dan ben je een sterke groep.

Dat is ook Samba5. De kern daarvan kwam in de A2 bij elkaar. Deelden lief en leed met elkaar en hebben vooral veel lol onderling. En dan met name in het carnavalsweekend. Dit jaar waren we als karate kid. Ondanks dat we er misschien ‘heetgebakerd’ uitzagen, hebben we geen ruzie gemaakt of gehad, want daar is de sfeer helemaal niet naar. Voor een ieder die er is geldt alleen ‘lang leve de lol voor allen’. En dat hebben we zeker gehad.

Je moet erbij zijn om te begrijpen waarom je je zo kan laten gaan op al die feestnummers. Polonaise hier en hossen daar. Maar je gaat er vanzelf in mee. Je wordt meegezogen in de vrolijke stemming die er heerst. De positiviteit barst er vanaf. Soms heb je dat ook op het voetbalveld. Ik kan me nog goed de wedstrijd tegen RBC Roosendaal voor de geest halen. Toen voelde je ook dat er wat ging gebeuren op het veld. Er ontstond op het veld en op de tribune een vurige sfeer, net of er een kracht los kwam die wel tot een overwinning voor de boys moest leiden. Heel speciaal, maar daar moest je bij geweest zijn om dat gevoel te begrijpen.

Een mens kan niet overal bij zijn, dus hij of zij moet wel eens wat missen. Dat heet keuzes maken. Maar carnaval missen, nee, voor mij niet. En als u dat niet begrijpt… Carnaval 2012 begint 18 februari.

Houdoe